Meslekte 50 Yıl

Birçok meslek var ki onları asla hayatımızın içinden sökemeyiz. Bunlar hayatımızda belki de olmazsa olmazlardan. İste onlardan bir tanesi de; Terzilik.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

 

 

Taraklı’da 50 yıldan beri bu isi yapan bir usta; İdris Doğdu. Dile kolay geliyor bir meslekte 50 yıl Neredeyse bir ömrün tamamı kadar.

Ama iste usta olabilmek için bu kadar zaman geçmesi gerekiyor. Azimdeki zamanı düşünürsek insanlar 50 yılda herhalde 50 meslek değiştirir gibi geliyor.

İdris Usta ile kısa bir röportaj yapma imkânı bulduk. Bizlere hikayesini söyle anlattı İdris Usta;

"1949 yılında Taraklı’da Hacıyakup Köyü Kozcağız mahallesinde doğdum. Çocukluğum Kozcağız ve Taraklı arasında geçti. Bu mesleğe askere gitmeden önce rahmetli Terzi Turan Sayın’ın yanında başladım. Sonra askere gittim ve orada da terziliği icra ettim. Askerden döndükten sonra evlendim. 1975 yılında Orahangazi çarşısında dükkan açtım. 3 çocuk babası oldum. Oğlum Naim.

yanımda çıraklık yaptı.Şimdi usta..Tezgahın başında el emeğini sergiliyor.

Eskiden terzilik azim isteyen meslekti.Şimdi daha kolaylaştı. Her şey modern bir hal aldı. Kullandığımız ütü kömürlüydü simdi ise buharlı ütü kullanıyoruz. Dikiş makinemiz pedallıydı simdi elektrikli. Öncelere işimiz komple terzilikti. Pantolon dikiyorduk takim elbise dikiyorduk. Åzimdi. Şimdi her şey hazıra döndü.

Uzun zamandan beri yaptığımız işler sadece tamirat isleri. Paça kısaltma, fermuar dikme, belden daraltma gibi kısa süren islerle uğraşıyoruz. Neyse ki islerin durumu o kadar kötü değil. Birde eskisine nazaran işlemler fazla uzun sürmüyor. Bu meslekte de eskilerden biri olunca da tanıdıklar nereye gidersek gidelim hep bizleri bulup islerini bizlere yaptırıyorlar. Kısacası bu meslekte artik tarih olma yolunda."

 

Röportaj- Fotoğraf:İzzettin KÖMÜRCÜ


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Mehmet GEZER
18.10.2012 / 09:37:11
Komşumuz ve değerli büyüğümüz İdris abinin mesleği peygamber mesleği.İdris abinin mekanı bizim gibi Taraklı dışında yaşamak zorunda olupta bayramda, özel günlerde veya en önemlisi hafta sonunda Taraklı'nın serinliğinde dostların sıcaklığında çay içip, şehir sitresinden uzaklaşmak isteyenlerin uğrak yeri.İdris abi dükkanın hep olsun ki, yanına uğrayıp bir bardak çay içelim. Sohbet edelim. Bunu yapabilmek için de sökük diktirmek, paça yaptırmak bizim gibilerin bahanesi olsun.Ne demişler;Gönül ne çay ister ne kahvehane.Gönül muhabbet ister kahve bahane. Kurban Bayram namazında üst katta bayramlaşmada buluşmak üzere...
MUSA GÜROL
18.10.2012 / 09:53:01
İdris Abime meslekte hayırlısıyla daha nice yıllar mevlamdan diliyorum. Abimiz gerçekten ahi kültürünü Taraklı'da yaşatan ender esnaflardan biri.Taraklı'da görev yapıpta uzun yıllar sonra tekrar Taraklı'ya gelen nice memur ve çalışan arkadaşlarımız mutlaka İdris Abimin mütevazi terzi dükkanına uğrar hoş sohbetini dinleme zevkini tadarlar.Abim, daha nice yıllara.....
Bayram Parmak
18.10.2012 / 10:17:55
İdris abime allah uzun ömür, sağlık, sıhhat, afiyet,işlerine bereket versin. Mehmet abinin dediği gibi; iş bahane sohbet şahane. Taraklı dışında olunca daha çok arıyoruz ve anıyoruz... selamlar.
Nezih Karabıyık
19.10.2012 / 10:44:57
Gözlükleri çıkarsa, İlk tanıdığımız yıllardaki İdris abi gibi. Allah nazardan korusun, sağlıklı yıllar dilerim.
Ömer Faruk ÜSTÜN
19.10.2012 / 22:58:38
İdris abi sen milyonların sevgilisisin....D

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.