Libyalı Diplomat, Aile Köklerini Taraklı'da Buldu

Dedelerinin 200 yıl önce göç ettiği Taraklıyı ziyaret eden Libya'nın Ankara Büyükelçisi Mohamed Alabedi, duygulu anlar yaşadı
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Dedelerinin 200 yıl önce göç ettiği Taraklıyı ziyaret eden Libya'nın Ankara Büyükelçisi Mohamed Alabedi, duygulu anlar yaşadı.
Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi öncülüğünde, Anadolu Ajansı (AA), İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) işbirliğiyle Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin büyükelçileri ile maslahatgüzarlarına yönelik düzenlenen Sakarya gezisine katılan Büyükelçi Alabedi, tarihi evleriyle ünlü Taraklı ilçesindeki gezisi sırasında aile kökeninin Taraklıya dayandığını açıkladı.
Alabedi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam'ın daveti üzerine Sakarya'ya geldiğini belirterek, ziyaretten son derece memnun kaldığını söyledi.
Gezi sırasında kendisini heyecanlandıran bir durumun da yaşandığına işaret eden Alabedi, bu ziyaretle birlikte kökenine ilişkin bir aile sırrının da gün yüzüne çıktığını kaydetti. "Babamdan ve dedelerimden duyduğum kadarıyla 200 yılı aşkın bir zamana dönen bir tarih var. Ailemizin esasen Taraklı'dan olduğu söyleniyor" diyen Alabedi, bu program içerisinde Taraklı'yı ziyaret edileceğini duyduğunda çok heyecanlandığını vurguladı. Taraklıyı görmek istediğini belirten Alabedi, "Anlatılamayacak kadar büyük bir heyecan duyuyorum. Sanki daha önceden tanıyormuşum gibi geldi, o şekilde bir hisse kapıldım" ifadelerini kullandı.
-"Taraklı'nın fahri hemşehrisi oldu"
Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayşenur İslam da Taraklı'nın bilindiği kadarıyla bölgeye yerleşen bir Türk boyunun adı olduğuna işaret ederek, Taraklı'nın bir göç yolunun üzerinde bulunduğunu söyledi.
Türklerin Orta Asya'dan göçü sırasında yerleşerek ilerlemeleri üzerine Avrupa içlerine kadar gidildiğine değinen İslam, bu ilişkinin de benzer bir ilişki olabileceğini kaydetti.
İslam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkler belki göç yolları üzerinde Libya'ya kadar, o kadar güneye inmediler, doğrudan Orta Asya üzerinden Anadolu yoluyla Balkanlara gittiler. Çünkü Balkanlarda da bir çok 'Taraklı' diye köy ve yerleşim yeri var. Belki bu yolla gittiler fakat büyükelçinin şöyle bir teorisi var. 'Biz her halde Anadolu'ya yerleşen Taraklılardanız, ondan sonra küçük parçalar halinde güneye, Libya'ya kadar indik' diye düşünüyor. Asıl orijinal ve önemli olan şey, onların aşiretleri hala 'Taraklı' adını taşıyor, Libya'da köyleri hala daha 'Taraklı' adını taşıyor. Onun için biz de kendisinden lütfetmesini ve bizim fahri hemşehrimiz olmasını istedik. Memnuniyetle kabul etti, artık o bizim hemşehrimiz. Bundan sonra gelip gideceğini düşünüyoruz."
Taraklı Kaymakamı Ömer Yılmaz ise aldıkları haberin kendileri için de müthiş bir mutluluk vesilesi olduğunu vurgulayarak, "Doğrusu ben de böyle bir şey beklemiyordum. Tarihimizdeki kardeşlik bağlarının ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bu açıdan biz de çok mutluyuz" dedi.
-Taraklı Buluşması-
Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ise kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu dile getirerek, Taraklı'nın eski bir yerleşim yeri olduğunu, bundan dolayı da geçmişte Taraklı'da yaşayan ve bugün dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış insanlar bulunduğunu öne sürdü.
Özkaraman, iki ay önce Cezayir'den soyadı "Taraklı" olan bir diş doktoru geldiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Yine Cezayir'de Taraklı'dan göç etmiş, Türk-Cezayir Dostluk Konseyi üyesi bir işadamımız var. Moldova'da 'Taraklı' adında bir yerleşim yeri var. Dünyanın çeşitli yerlerinde 'Taraklı' adını taşıyan ya da Taraklı'dan göç etmiş, sayın büyükelçimiz gibi belirli makama gelmiş çok sayıda insan var. Bizim de tüm bu kişilerin listesini oluşturup 'Taraklı Buluşması'nı gerçekleştirmek gibi bir projemiz var. Sayın büyükelçimizi Taraklı'da görmekten mutluluk duyduk. Her zaman kendisini misafir etmek isteriz."
Öte yandan, Osmanlı döneminden kalma evleriyle dikkat çeken, Uluslararası Cittaslow (Sakin şehir) ağına dahil olan Taraklıyı ziyaret eden Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin büyükelçileri ile maslahatgüzarları, Büyükelçi Alabedi'nin açıklamalarını büyük bir dikkat ve şaşkınlıkla dinlediler.
Bir konakta kendilerine ikram edilen yöresel yemeklerden tadan ve eski eşyalara büyük ilgi gösteren büyükelçi ve maslahatgüzarlar, konakta buldukları fes ve padişah kavuğuyla sırasıyla fotoğraf çektirdi

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.