Kur'an Her Zaman

Akın KURTARAN Akın KURTARAN
Yayın: Güncelleme:

Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla...

Merhaba Sevgili Okurlar...

Kur'an'ın anlamıyla buluşmamıza vesile olması ümidiyle Cuma günleri sizlere bu köşeden bazı paylaşımlarda bulunmaya çalışacağım. Kur'an'a Çeken Yollar, Hatırla ve Hatırlat, Hadis-i Şeriflerle Haftanın Duası, Sözlerin Büyükleri-Büyüklerin Sözleri vb. bölümlerin bulunacağı CUMA PAYLAŞIMLARI köşemizin hayırlara vesile olmasını temenni eder, tüm takipçilere özellikle Taraklı'lı hemşehrilerime muhabbetlerimi arz ederim..

Gayret bizden, tevfik Allah'tandır... 27 Rebîulevvel 1434.

KUR’AN NEDİR?

• Kur’an, beşer sözü değildir.

De ki: “Onu, göklerin ve yerin sır(la)rını bilen (Allah) indirdi. (Çünkü) O, çok bağışlayan, çok merhamet edendir.” (Furkan: 6)

KUR'AN'IN ANLAMIYLA BULUŞUYORUZ

KUR’AN’IN MESAJINI HAYATA GEÇİRMEK (İLGİLİ AYETLER)

Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla

Kitab’a sımsıkı sarılan (Kur’an’ın hükümlerine göre hareket eden) ve namazı dosdoğru kılanlara gelince, şüphesiz biz böyle iyiliğe çalışanların mükâfatını zâyi etmeyiz. (Araf/170)

 Ey iman edenler! Allah’a ve Resûlü’ne itaat edin. (Kur’an’ı) işittiğiniz halde O’ndan yüz çevirmeyin. (Enfal/20 )

(Resûlüm!) İşte biz sana böylece, emrimizden bir ruh (yani kalplere can veren Kur’an’ı) vahyettik. Sen (bundan önce) Kitab nedir, iman(ın esasları) nedir bilmezdin. Fakat biz onu (Kitab’ı) bir nur yaptık; kullarımızdan dilediğimizi onunla doğru yola eriştiririz. Şüphesiz ki sen de, elbette doğru yolu gösteriyor (rehber oluyor)sun. (Şura/52)

Gerçekten bu Kur’an, (insanlara) en doğru olan yolu gösterir, sâlih ameller işleyen mü’minlere de kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler. (İsra/9)

Elif, Lâm, Râ. Bu (Kur’an, öyle) bir Kitab’dır ki onu sana; insanları Rablerinin izniyle (her türlü kişisel ve toplumsal) karanlıklardan aydınlığa; eşsiz galip ve övgüye layık olan (Allah’)ın yoluna çıkarman için indirdik. (İbrahim/1)

Ve yanınızdaki (Tevrat’ın aslı)nı tasdik edici olarak indirdiğim (Kur’an’) a iman edin, ona inanmayanların ilki siz olmayın; benim âyetlerimi az bir bedele (dünyalık karşılığa) satmayın ve ancak (benim emrime uygun yaşayın) ve yalnız benden (benim azabımdan) korkun! (Bakara/41)

Ey insanlar! Rabbinizin emrine uygun yaşayın, babanın çocuğuna fayda veremeyeceği, çocuğun da babasına fayda veremeyeceği bir günden korkun! Şüphesiz ki Allah’ın vaadi gerçektir. Dünya hayatı, sizi asla aldatmasın. O çok aldatıcı (şeytan ve dostları) da sizi Allah(’ın affı) ile sakın aldatmasın (günaha daldırmasın ve ibadetten alıkoymasın!) (Lokman/33)

KUR’AN’A ÇEKEN YOLLAR

Andolsun Biz Kur’ân’ı düşünüp öğüt alınması için kolaylaştırdık. Düşünüp öğüt alan yok mudur? (Kamer Suresi Ayet: 17,22,32,40)

O halde düşünüp öğüt almak için neler yapmalıyız?

Mukayese İle Farkın Vurgulanması:

Allah’ın sözünü okuyanla okumayan bir olmaz. “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” İnsanların ne dediğini öğrenmek için ne kadar gayret sarf ediyoruz; acaba bizi ve tarihler boyunca her şeyi yaratan Allah bize neler söylüyor, merak etmemek mümkün mü?

“Allah kelâmının insanların kelâmına üstünlüğü, Allah’ın kullarına üstünlüğü gibidir.” Hadîs-i kudsîsinin penceresinden bakarak ve baktırarak Kur’ân’a dikkatleri daha kolay çevirmek mümkün.

Mukayese ile farkın vurgulanması, hedefe kestirmeden götüren, kısa ve keskin bir çözümdür. Çünkü, Hz. Ali (k.v.) Efendimizin ifadesiyle, “Nimetlerin kıymeti, ancak zıtların mukayesesi ile takdir edilir.”

HATIRLA VE HATIRLAT

Gösterişe (Riyaya) Meylettiğinde Hatırla ve Hatırlat

Ey iman edenler! Allah’a ve âhiret gününe inanmadığı halde, insanlara gösteriş için malını sarfeden adam gibi, siz de sadakalarınızı başa kakarak ve (verdiğiniz kimseyi) inciterek boşa çıkarmayın. İşte bu şekilde mal sarfeden kimsenin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan şu kayaya benzer ki, ona şiddetli bir sağanak (yağmur) isabet edince onu sert (çıplak) bir kaya halinde bırakır. (Bunun gibi gösteriş yapan ve verdiğini başa kakanlar da) kazandıklarından bir şey elde edemezler. Zira Allah kâfirler/nankörler topluluğunu doğru yola eriştirmez (Bakara 264)

HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI

Allahım! Beni, güzel amel işlediği zaman sevinenlerden, kötülük yaptığı zaman da mağfiret dileyenlerden kıl. (İbn Mace, Ahmed b. Hanbel)

SÖZLERİN BÜYÜKLERİ-BÜYÜKLERİN SÖZLERİ

Ey İnsan! Kur’an’dan bir şey anlamıyorsan, suç onda değil, sendedir. Çünkü gülistana girip gül kokusunu duymayan insan, hatayı gülistanda değil, gönlünde ve burnunda aramalıdır. (Hz. Mevlânâ)ey anlamıyorsan, suç onda değil, sendedir. Çünkü gülistana girip gül kokusunu duymayan insan, hatayı gülistanda değil, gönlünde ve burnunda aramalıdır. (Hz. Mevlânâ)

İçerikte Kuranimiz.net sitesinden istifade edilmiştir. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin hazırladığı Feyzü'l-Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali'nden alınmıştır.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

İbrahim EVCİM
10.02.2013 / 00:50:13
"Ya açar bakarız nazm-ı Celil'in yaprağına Ya üfler geçeriz bir ölünün toprağına, İnmemiştir hele Kur'an bunu hakkıyla bilin. Ne mezarlıkta okumak ne de fal bakmak için. M.Akif ERSOY Akın Kardeşim! Kıymetli yazılarının devamını bekliyorum.Eline ve gönlüne sağlık.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.