5 Asırlık Değirmen Teknolojiye Direniyor

Taraklı ilçesinde modern öğütme makinelerine rağmen 500 yıldır ayakta kalmayı başaran taş değirmende, çevre il, ilçe ve köylerden gelen çiftçilerin arpa ve mısırları öğütülüyor.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Sakarya'nın Taraklı ilçesinde modern öğütme makinelerine rağmen 500 yıldır ayakta kalmayı başaran taş değirmende, çevre il, ilçe ve köylerden gelen çiftçilerin arpa ve mısırları öğütülüyor.

Değirmenin sahibi Abdullah Ateş (26), değirmenin dedelerinden miras kaldığını belirterek, 5 asırdır çalıştığını söyledi.

"Değirmende köy sakinlerinin ürettiği mısır, buğday ve arpayı öğütüyoruz" diyen Ateş, şöyle konuştu:

"Önceki yıllarda ağırlıklı olarak un yapmak için buğday öğütüyorduk, şimdi daha çok hayvan yemi için arpa ve mısır öğütüyoruz. Kendi hayvanlarımızın yem ihtiyacını da burada mısır ve arpayı öğüterek elde ediyoruz. Buğday, mısır ve arpasını öğüttüğümüz kişilerden de yüzde 7'lik hak payı alıyoruz. Bir saatte yaklaşık 100 kilogram buğday, arpa veya mısır öğütüyoruz. Değirmenimiz haftanın 7 günü açık, bazı günler gece geç vakitlere kadar açık oluyor."

-"Civarda bunun gibi değirmen yok"

Ateş, geçirdiği yıkılma tehlikesi nedeniyle değirmeni restore ettiklerini ifade ederek, önceki yıllarda ilçede çok sayıda değermin olduğunu, istenen verim alınamayınca değirmenlerin kaderine terk edildiğini anlattı.

Teknolojideki gelişmelerle işletmecilerin elektrikli değirmenlere yöneldiğine işaret eden Ateş, "Bu değirmenler eski önemini yitirdi. Şimdi Sakarya ve Bolu'nun ilçelerinden, köylerinden, beldelerinden değirmenimize gelen vatandaşlar oluyor. Dedelerimiz 'bu değirmen size mirasım, bunu çalıştırın, iyi bakın' diyordu. Dedelerimizden kalan değirmeni çalıştırıyoruz, daha sonra çocuklarımıza bırakmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Çiftçi Şerafettin Çınar ise hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamak için Bolu'nun Göynük ilçesinden geldiğini ve değirmende arpa öğüttüğünü söyledi.

"En iyi değirmen bu, civarda bunun gibi değirmen yok" diyen Çınar, "Sabah 07.00'de geldim, 20.00'ye kadar arpayı öğütüyorum. İki ayda bir bu değirmene geliyorum. Eskiden bu değirmenler çok kullanılıyordu, şimdi fazla kullanılmıyor" ifadesini kullandı.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.