Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız

Bahar yorgunluğuna yenilmeyin!!

Bu günlerde yorgun kalkıyor, kendinizi mutsuz ve dikkatsiz hissediyor ve gün içinde enerjiniz düşüyorsa bahar yorgunluğu yaşıyor olabilir siniz..
Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN
Yayın: Güncelleme:

Bu günlerde yorgun kalkıyor, kendinizi mutsuz ve dikkatsiz hissediyor ve gün içinde enerjiniz düşüyorsa bahar yorgunluğu yaşıyor olabilir siniz.. 

Bu durumun üstesinden gelmek için Biyolojik saatinizi yeni mevsime göre ayarlamanız gerekiyor. Baharda ki renkler gibi tabağımızı da renklendirerek enerjinizi korumak çok daha kolay olacak..

Yapılan araştırmalar, mevsimin kış’tan bahara döndüğü dönemlerde her dört kişiden birinde halsizlik, uykusuzluk ve uyku düzensizliği gibi şikâyetler görüldüğünü ortaya koyuyor. Ayrıca kramplar, eklem ağrıları ve mide barsak rahatsızlıkları gibi başta gastrit ve hipertansiyon olmak üzere kronikleşmiş diğer hastalıkları da tetikliyor.

Hava ve mevsim değişikliği biyoritmimizi olumsuz yönde etkiliyor. Ve bahar yorgunluğunun en büyük sebebi havada artan elektrik yükü ve bunu taşıyan negatif-pozitif iyonlar dır.

Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artıyor ve bu yük, havada bulunan pozitif ve negatif iyonlar aracılığıyla taşınıyor. Bu taşınma esnasında denge bozuklukları ruhsal sıkıntılara yol açıyor. Beraberinde hafıza zayıflaması daha ileri dönemlerde depresyon gibi aşılması zor süreçlere rede neden olabilmektedir. Ayrıca vitamin ve minerallerin besinlerle yeterli miktarda alınmaması, hareketsiz yaşam biçimi, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri de bahar yorgunluğunun nedenleri arasında yer alır. Bahar yorgunluğuna dikkat edilmez ise kronikleşebilmektedir. 

Beslenme tarzımızda yapacağımız ufak değişiklikler baharda enerjinizi yüksek tutmayı sağlayacaktır.


Düzenli kahvaltı yapın..

Metabolizma hızını arttırmanın en iyi yolu kahvaltı öğününü kesinlikle atlamamaktır. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını kanıtlamıştır.


Az ve sık beslenin..

 Besin tüketiminde sonra kan şekeri düşmeye başlar. Açlık süresi uzadıkça kan şekeri düşme düzeyi artar. Öğünlerde az ve sık beslenmek, kan şekerinde oluşan dalgalanmaları azaltacağı için kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak.

Kan şekerinizi hızlı yükselten besinlerden kaçının…

Beyaz un ve şeker içeren besinler kan şekerinde dalgalanmalara yol açan besinlerden mümkün oldukça uzak durulması gerekir.


Sıfır karbonhidrat alımı depresyonu tetikler. Beslenmemizden eksik edilmeyin..

Yapılan çalışmalarda; Tahıl grubu içermeyen karbonhidrattan yoksun diyetlerin kişileri daha agresif ve depresif hale getirdiği kanıtlanmıştır.

Günde en az 5 porsiyon taze meyve- sebze tüketin…

Yapılan araştırmalar, kaliteli bir yaşam için günde en az 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Sebze ve meyvelerde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar vücudun daha enerjik olmasını sağlamaktadır.


Posa içeriği yüksek besinler tercih edin…

Mevsim geçişlerinde kabızlık gibi bağırsak problemlerine karşı posalı besinler tüketilmeli öğünlerde mutlaka sebze yemeği veya salata tüketmek önemlidir.


Kafeini kontrol altında tutun..

 Kahve, çay, kakao ve benzeri kafeinli içecekler azaltılmalıdır. Bitki çaylarından özellikle rezene, melisa, papatya, ısırgan otu, anason içeren bitki çayları genel rahatlatıcı etkisinden dolayı uykusuzluk durumlarında tercih edilmelidir. 


Su içmek için susamayı beklemeyin..

Bahar aylarında yükselen ısı ve nem ile birlikte vücutta sıvı kaybı artmaktadır. Bu nedenle sıvı tüketimi arttırılmalı tuz tüketimi azaltılmalıdır.

Günde 2.5- 3 lt su içilmelidir.


Düzenli egzersiz yapın…

Yapılan araştırmalar düzenli yapılan egzersiz strese karşı olumlu etkileri olduğunu kanıtlamaktadır. Düzenli egzersiz yapmak vücut ağırlığının dengelenmesine, metabolizmanın hızlanmasına, kişinin kendisini daha sağlıklı ve zinde hissetmesine yardımcı olmaktadır. Haftada 3 kere 40 dakika süreyle tempolu yürüyüşler yapılmalıdır. 


‘Sağlıktan büyük zenginlik yoktur.’ 

Sağlıklı günler..

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.