Akın KURTARAN Akın KURTARAN Cuma Paylaşımları

Üç Aylar

Rabbin Kimdir?
“O Rab bize rızık verendir.”
Yayın: Güncelleme:

“O (Rab) ki yeryüzünü sizin (yaşamanız ve istirahatiniz) için bir döşek, göğü de (kubbe gibi) bir tavan (bina) yaptı. Gökten su indirip onunla size rızık olmak üzere (yerden) çeşitli ürünler çıkardı. Siz de artık bunu bildiğiniz halde, Allah’a hiçbir şeyi denk tutmayın.” (Bakara:22)
Kur’an’ın Anlamıyla Buluşuyoruz
Güneş ve Aya Boyun Eğdiren İşleri Yöneten Allah’tır.
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla
“Şüphesiz gökleri ve yeri yarattığı günden beri Allah katında ayların sayısı, Allah’ın kitabında on iki aydır. Onlardan dördü (olan Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Receb) haram olan (hürmet gereken ay)lardır. İşte dosdoğru din (hesap) budur. O halde onlarda (yani, o haram aylarda savaşıp saygısızlık ederek) kendinize yazık etmeyin, (fakat) müşrikler, sizinle topluca (bu aylarda) savaşırlarsa, siz de onlarla topluca savaşın. Bilin ki Allah, (günahlardan) sakınanlarla beraberdir.” (Tevbe:36)
“Sabahı (gecenin karanlığından) yarıp ağartan O’dur. O, geceyi dinlenme (zamanı), güneşi ve ayı da (vakitleri) hesaplama (ölçüsü olmaları) için yaratmıştır. Bu, mutlak galip (her şeyi) hakkıyla bilen(Allah’)ın takdiridir.” (En’am: 96)
“Gökleri görebileceğiniz (veya görüp durduğunuz gibi) bir direk olmaksızın yükselten, sonra Arş-ı hükmü altına alan, her biri belli bir vakte kadar ak(ıp hareket ed)en güneş ve ay(ı emrine gör)e boyun eğdiren, işleri (düzenli bir şekilde) yöneten Allah’tır. Rabbinize kavuşacağınıza kesin olarak inanmanız için âyetleri geniş geniş açıklar.” (Rad:2)
Farkında mıyız?
“Cebrail (as), Hz. Peygamber (sav)'in yanında oturuyordu. Derken yukarıda kapı açılması sesine benzer bir ses işitti. Başını göğe doğru kaldırıp baktı. Cebrail (as):
- İşte gökten bir kapı açıldı, bugüne kadar böyle bir kapı asla açılmamıştı, dedi. Oradan bir melek inmeye başladı. Cebrail (as) tekrar:
- İşte yeryüzüne bir melek iniyor, şimdiye kadar bu melek hiç inmemişti, dedi. Melek gelerek ikisine selam verdi. Melek Hz. Peygamber (as)'e dönerek:
- Sana verilen iki nuru müjdeliyorum. Bunlar, senden önce başka hiçbir peygambere verilmemişlerdi: Onların biri Fatihâ Sûresi. Diğeri de Bakara Suresi'nin son kısmı. Onlardan okuduğun her harfe karşılık sana mutlaka büyük sevap verilecektir, dedi.”
Müslim, Müsafirin 254; Nesai, İftitah 25. (İbni Abbâs (ra)’den)
Hadis-i Şeriflerle Haftanın Duası
“…Allahım! Dinimizle ilgili hususlarda bize musibet verme. Dünyayı en büyük gayemiz eyleme ve ilmimizi de sadece dünyaya has kılma…” (Tirmizi)
Sözlerin Büyükleri – Büyüklerin Sözleri
“… Niye Peygamber Efendimiz “Recep Allah’ın ayıdır” diye söylemiş? Yani Allahu Teala Hazretleri bu Recep’te lutfunu, keremini, mağfiretini, fazlaca saçar kullarına demek. Demek biz de Receb’e doğru hazırlanacağız, kendimizi hazırlayacağız. Ondan sonra Allahu Teala Hazretelerine iltica edeceğiz. İnşaallah Allah tevbeler nasip edecek, hatalardan temizlenmeyi nasip edecek. Cengü cidali bırakacağız, kavgayı, gürültüyü bırakacağız, kötü huyları bırakacağız. İyi kul olacağız. Neden? Allah’ın rahmeti çok bu ayda…
… Recep ayının ilk gecesi duaların kabul olduğu çok kıymetli bir geceymiş. Hatırınızda olsun (M. Esad Coşan)
Tevbe ve Allah’a iltica Mevsimi Üç Aylar Geldi.
11 Mayıs cumartesi günü Recep ayının ilk günü. Üç aylar başlıyor. Hazır mıyız?
“Bu günlerde, Allah (celle celâluh) hazretlerinin lütfuna, rahmetine, yardımına çok ihtiyacımız var. Allah’tan korkan, âhirete iman eden, cenneti arzulayan herkesin uyanması, ateş gibi olması, pervane gibi dönmesi, süratle hizmete koşması gerekiyor.
Ne güzel bir mânevî ve rûhani mevsim var önümüzde! Allah’ın lütfuna, inayet ve nusretine ermek için ne güzel fırsatlar peş peşe gelmekte! İşte, 11 Mayıs 2013 Cumartesi, kısaca ‘Üç Aylar’ dediğimiz mübarek mevsim başlıyor, Receb-i şerîf geliyor.
Receb, tevbe ayı, davranma ve uyanma ayı, ibadete yönelme ayı; dînî yönden çok mühim ve muazzam bir ay! Allahu Teâlâ’nın kullarını çok afv ü mağfiret eylediği, yapılan âmâl-i sâlihaya, hayrât ü hasenâta kat kat, bol bol mükâfat verdiği bir ay!Bu mânevî mükâfatlara, rahmet, feyz ve bereketlere nail olabilmek için bizim de gayrete gelmemiz, harekete geçmemiz lâzım! Çünkü Peygamber Efendimiz (sallâllâhu aleyhi ve sellem) hazretleri de receb ayına çok îtibar eder, bu ayda ibadet ve taatlerini daha da artırır, onun pek çok günlerinde oruç tutar, gecelerini sabahlara kadar uyanık geçirir, ihya eylerdi…
O hâlde, siz de davranın, sevgili okuyucular! İhlas ve içtenlikle, ‘tevbe-i nasûh’ ile tevbe edin, ahvalinizi ıslaha girişin, yönünüzü hak yola çevirin, Allah’a yönelin, O’nun rızası yoluna gelin, takvaya sımsıkı sarılın, ibadet ve taatinizi artırın, güzelleştirin; nefsi terbiye için çokça oruç tutun. Kur’ân-ı Kerîm’i anlayarak okuyun, ziyade hayr ü hasenât, yapın; fakirleri, muhtaçları sevindirin, gönül kazanın! Özellikle, çevrenizdeki gafil ve cahilleri uyandırmaya, şaşıranları doğru yola çekmeye çalışın; önce ailenize, çoluk çocuğunuza sahip olun, sonra halka halka faaliyetlerinizi genişletin!
Haramların, günahların her çeşidinden şiddetle sakının, dikkatle uzak durun!Toplumu düzeltmeye, halkı irşada çalışın; konu komşu, eş dost, akraba ahbab, uzak yakın herkesi, her fırsatta hayra ve hakka teşvik edin, emr-i mâruf nehy-i münker yapın! İslâm’a hizmet azminizi bileyin, şevke gelin, gayretinizi artırın. güç ve kuvvetinizi tazeleyin, yeniden konsantre olun! Bir gün ansızın ölebileceğinizi, belki bir dahaki ‘üç aylar’a yetişemeyeceğinizi düşünün! Ömr-i azîzinizin bir saniyesinin bile kıymetini bilin, onu iyi değerlendirin, boşa geçirmeyin!
Hepinizin Üç Aylar’ını, Receb-i şerîflerini, Regaib ve Miraç kandillerini candan tebrik ederim. Mevlam cümlenizi iki cihanda bahtiyar kılsın, dareynde gönüllerinizin muratlarını versin, marifetullaha, muhabbetullaha, rıdvanullaha, sahip ve mazhar buyursun, sevdiklerinizle beraber cennetine dâhil ve cemalini müşahede şerefine nail eylesin! ” (M. Esad Coşan)
İçerikte www.kuranimiz.net sitesinden istifade edilmiştir. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin hazırladığı, Feyzü'l-Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali'nden alınmıştır.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Rabbini Tanı

Rabbini Tanı

Okunmamış Mesajınız Var…

Okunmamış Mesajınız Var…

Farkında mıyız?

Farkında mıyız?

Kur’an, Zalimlerin Ziyanını Artırır

Kur’an, Zalimlerin Ziyanını Artırır

Okuduk mu?

Okuduk mu?

El-Mübelliğ (SAV): Bildiren Ve Duyuran

El-Mübelliğ (SAV): Bildiren Ve Duyuran

9 CEMÂZİYELAHİR 1434

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.