Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN Sağlığınız İçin

MUTLULUĞA AÇIK REÇETE BESİNLER

Kendinizi kötü hissettiyseniz saldırdığınız yiyecekleri doğru seçerseniz bedeniniz mutluluk hormonu salgılama başlar.
Yayın: Güncelleme:

Yapılan son araştırmalara göre; bilinçli beslenmeye sadece metabolizmamızın düzenli işlemesi ve organlarımızın fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için değil, aynı zamanda iyi bir ruh haline sahip olmamız için de ihtiyacımız var. Çünkü besinlerin içeriğindeki bazı maddeler, ruh halimizden sorumlu olan hormonların yapı taşlarını sağlamak gibi önemli bir işlev üstleniyor.

Endorfin; Endorfin hormonu beyinde salgılanır. Vücut tarafından üretilen en güçlü uyuşturucudur. Morfin kadar güçlü ağrı kesici özelliği vardır.

Mutluluk hormonu olarak bilinen endorfinler beyininizdeki kimyasal mesaj taşıyıcılarıdır.

Hislerinizden ve ruh halinizden sorumludur. Stres, korku ve acı gibi uyarılara cevap verirler

Bazı besinlerin tüketilmesi sonucu, vücuttaki endorfin hormonu salgısı artabilmektedir. Endorfin hormonu seviyesini artıran besinler ise genellikle, B ve C vitaminleri ile, demir, potasyum ve çinko gibi mineraller içeren gıdalardır. Buna göre, vücutta endorfin hormonu salgısını artıran bazı besinler şu şekildedir;

Çikolata

Stres ile mücadelede oldukça etkin olan çikolata, endorfin hormonu salgısının artmasına yardımcı olduğu gibi, serotonin hormonu üretimini de desteklemektedir. İçermiş olduğu “penilatilmanın” adı verilen kimyasal sayesinde çikolata, ruhsal olarak daha iyi hissedilmesine yardımcı olmaktadır.

Üzüm

Yüksek miktarda C vitamini yani, endorfin hormonu salgılanmasına yardımcı olan vitamin içeren üzüm, aynı zamanda doğal bir enerji kaynağıdır. Potasyum içeriği yüksek olan üzümün, kırmızı ve siyah renkli olanları polifenoller bakımında zengindir.

Portakal

Mükemmel bir C vitamini kaynağı olan portakal, aynı zamanda iyi miktarda da B vitamini ve flavonoidler de içermektedir. Bu nedenle portakal, vücuttaki endorfin hormonu salgısının artmasına yardımcı olmaktadır.

Çilek

C vitamininden zengin bir meyve olan çilek, vücutta bulunan bütün salgı bezlerinin çalışmasını sağlayarak, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır. Endorfin hormonun salgısını arttırır.

Susam

Çok iyi bir protein kaynağı olan susam, antioksidan vitamini olan E vitamini ve kalsiyum minerali içermektedir. Vücutta endorfin salgısının artmasına destek olmaktadır.

Makarna

Kompleks karbonhidratlar bakımından zengin bir besin kaynağıdır.Triptofan ve L pheny lalanine adları verilen iki amino asidi içeren makarna,endorfin hormonu üretimini arttırmaktadır.

Ekmek

Özellikle de kepek ekmeğinin lif, vitamin B kompleks ile kalsiyum içeriği yüksek olduğu için, hem çok iyi bir enerji kaynağı hem de iyi bir endorfin hormonu salgısını tetikleyici besin maddesidir.

Dondurma

Dondurma, A vitamini, B2 vitamini (riboflavin), B12 vitamini D vitamini içermesinin yanı sıra, kalsiyum, protein, sodyum, potasyum içermektedir. Vücuttaki endorfin hormonu salgısının artmasına yardımcı olmaktadır.


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Kendi küçük mucizesi büyük!

Kendi küçük mucizesi büyük!

Uzm.Diyetisyen FatmaFİDAN'ın Kaleminden
Şifa Bitkisi, Menengiç

Şifa Bitkisi, Menengiç

Uzm.Diyetisyen Fatma FİDAN'ın Kaleminden
Ramazan ayında sıvı kaybı ölümcül olabilir!

Ramazan ayında sıvı kaybı ölümcül olabilir!

Uzman Diyetisyen Fatma Fidan, Ramazan ayında sıcak havanın etkisiyle su kaybının fazla olacağını ve hayati tehlikenin ortaya çıkabileceğini söyledi.
Bağışıklık sisteminizi izole edin

Bağışıklık sisteminizi izole edin

Uzm.Diyetisyen Fatma FİDAN
Vücudumuzun Askerleri Bağışıklık Sistemi

Vücudumuzun Askerleri Bağışıklık Sistemi

Uzm.Diyetisyen Fatma FİDAN

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.