Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ Dıngıldak Masa

O Ustaların Ustasıydı

Söyleşi: İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklı’da 50 yıl tamircilik yapan Ali Avdan’ın hayat hikayesi başarılarla dolu.

Taraklı Ulucamii Mahallesi Santral sokakta yaşayan motor tamiri ustası 3 çocuk babası 68 yaşındaki Ali Avdan hayat hikayesini İzzettin Kömürcü’ye anlattı.

Taraklı’nın en eski araba motor ustalarından Ali Usta’ya ilk aklıma gelen soru şu oldu.

-Öncelikle okuyup memur olmak istedinmi? diye sordum

Çocuk yaşlarında tamirci çıraklığına başladığını söyleyen Ali Avdan 

-“Ne okuması ne memurluğu düşünmeye fırsat bile olmadı.” Dedi

68 yaşında ve 3 çocuk babası Ali Avdan 

"Henüz 11-12 yaşındaydım ve Taraklı’daki hayatımın bu aşamasından sonrasını Beypazarı’nda geçirecektim. Babam Taraklı’da yol kenarında kahve ve küçük lokanta işletiyordu. Müşterileri de tanker ve kamyon şoförleriydi. Birgün onların tavsiyeleri ile Beypazaı’na taşınmaya kara verdik." dedi.

Beypazarı’nda Tamirci Çırağı oldu

3–4 yıl araba tamircisinin yanında çırak olarak çalışan Ali Avdan tamirci olmasının hikayesini şöyle anlatıyor:

"1967 yılındaki depremden sonra Taraklı’ya geri döndüm. Taraklı’da Merhum Ahmet Tezel’in bir skodası vardı. Arızadan dolayı çalışmıyordu. Benim bu arabayı tamir etmem lazımdı. Onun arızasını giderip çalıştırmak için çok uğraştım. Ama arızayı gideremedim. O nedenle kendimi yeterli görmedim.Adapazarı’nda Garajlar semtinde Nizam Usta diye bilinen bir tamirci ustasının yanında 1,5 yıl çalıştım.aha sonra sadece Benzinli ve dizel motorlu araçlar üzerine 1 yıl Sadullah Şen Ustanın yanında çalıştım.1972 yılında askerlik görevimi yaptıktan sonra elime aldığım birkaç anahtar takımı ile sokaklarda tamircilik yaptım.Köylerden gelen traktörleri sokak aralarında tamir ediyordum."

Taraklı esnaflarından merhum Metin Sayın ile İstanbul’a anahtar takımları almak için gittik. Ama takımlarımızı tamamlayamadan geri döndük. Merhum Hasan Pilavcı ile tekrar İstanbul’a anahtar takımlarını tamamlamak için gittik. Hasan Pilavcı’nın o semt’te tanıdığı esnaf çoktu. Onun kefilliği ile borçlanarak anahtar takımlarımızı tamamladık. Taraklı’da merdiven altında tamirci dükkanı çalıştırmaya başladığını daha sonra babaannesi’nin evinin altındaki ahırı tamirhane dükkanı olarak düzenlediğini anlatan Ali Avdan, 1980 yılında Taraklı Belediye garajında dükkan açtığını o günden sonra Taraklı’da namlı tamirci ustası olmaya başladığını ve çalışmalarından dolayı çok fazla tecrübe edindiğini, işinde ustalaştığını söyledi. Ali Avdan kendi dükkanında çalışırken ayrıca traktör alım satımı da yaptığını dile getirerek, zamanla işi ilerlettiğini, piyasalardaki değişimle zahirecilik yapmaya başladığını ifade etti.

Ek iş; Zahirecilik ve Otel işletmeciliği

Tamircilik ile beraber zahirecilikte yaptığını ayrıca otelde işlettiğini aktaran Ali Avdan şunları söyledi:

Ali Avdan 1992 yılında tamirhaneyi kapattığını ve ilçe merkezinde bir yerde kuyumcu dükkanı açtığını anlattı

"Tüm bunları yaparken azmimi hiç kaybetmedim. Allah’ın yardımıyla başardım." diyen Avdan 

“Kuyumcu dükkanı hikayesine gelince elimdeki sermayemle Göynük ve Gölpazarı’n da da hafta da 1 gün olmak üzere kuyumculuk dükkanı çalıştırıyordum.Ancak 1994 yılında Taraklı’da dükkanım soyuldu.Ne varsa gitti.Arkadaşlarımın ve eş dostun maddi ve manevi destekleri sayesinde tekrar kuyumcu dükkanımı faaliyete açtım.Ayrıca o dönemde evlere güneş enerji su ısıtma sistemleri montalama işi yaptım.

Anahtarcı

Anahtarcı dükkanı hikayesine gelince. Dostu Nizamettin Türkyılmaz aracılığıyla tesadüfen İstanbul’da anahtarcı dükkanına gidiyor. İş yeri sahibi ile sohbet ederken İş yeri sahibi işi bırakacağını ve anahtar yapımında kullanılan aletleri satacağını söylüyor. Taraklı’da çilingir ve anahtar yapan usta olmadığından Ali Avdan bu işe dostu Nizamettin Türkyılmaz’ın da baskısıyla talip oluyor. Ali Usta yapılan pazarlık sonrasında aletleri alıp Anahtarcı dükkanı açıyor. Hala bu işe devam ediyor.

O, Ustaların Ustası…

Başarılarla dolu bir geçmişe sahip olan Ustaların Ustası Ali Usta, aynı zamanda Taraklı’ya çok usta kazandırmış. Bunlardan en öne çıkanı Taraklı Sanayi çarşısında ustalardan Alaattin Kıratlı,Mustafa Tunçbilek ,Abdullah Tan,Bekir Arslan merhum Hüseyin Kalaycı. Ve Mehmet İşsever.O günlerde hep saygı ve sevgi içerisinde beraber mücadele ettiği insanlar.

Ali Usta'dan gençlere öğüt;

Hayatta başarılı olabilmek için en önemli şeyin ne olduğunu sorduğumuzda, Ali Usta şunları söyledi : "Hayatta en önemli şey dürüst olmak. Aldatan, kendini aldatır. Hayatta başarının anahtarı dürüstlüktür. Daha sonra da azimli ve çalışkan olmak gelir." diyerek devlete karşı sorumluluğun önemini vurguladı.

Teşekkkürler Ali Usta

www.tarakliajans.com İnternet Gazetesi olarak, Ali Usta ile geçirdiğimiz birkaç saatte, söyleşimizde babası merhum Mustafa Avdan Amca ve annesi merhum Ruhiye Teyze ile anılarımı tazelemenin keyfini de yaşadık.... Teşekkürler Ali Usta

#ali-usta #soylesi #ajans

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Seçime Saatler kala…

Seçime Saatler kala…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Çanakkale Zaferi…

Çanakkale Zaferi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Belediye Başkan Adaylarımıza Tavsiyeler…

Belediye Başkan Adaylarımıza Tavsiyeler…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Tacettin Özkaraman’ın Adaylığı.

Tacettin Özkaraman’ın Adaylığı.

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Keşkelerin Hiç Faydası Olmuyor…

Keşkelerin Hiç Faydası Olmuyor…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.