İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ Dıngıldak Masa

Kendi Küçük, Gönlü Büyük Taraklı…”

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Yayın: Güncelleme:

Taraklı fotoğrafları arşivinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Taraklı ziyareti fotoğrafı mevcut. Bu fotoğraf Ankara caddesi’nde eskiden Hükümet konağı olan binanın merdivenlerinde çekilmiş bir fotoğraf

Eğitimci Yazar Ahi Naci İşsever'in ''Taraklı'' isimli kitabında Mustafa Kemal Paşa'nın Taraklı ziyareti sırasında taklar yapıldığı, her tarafın albayraklarla süslendiği, yol ayrımından Hacı Atıf'ın Hanına kadar yollara halılar döşendiği, Muhtar Emin Nuri'ye Taraklı'dan iki kişiyi sorduğu ve bunlarında Akif Çavuş ve Hacı Atıf olduğu ve Taraklı'dan ayrıldıktan sonra çektiği telgrafta duygularını ''Kendi küçük Gönlü büyük Taraklı'' diye ifade ettiği yazılıdır.

Mustafa Kemal Paşanın Başkomutanlık Meydan Muharebesinden (Büyük Taarrruz) çok kısa bir süre önce Taraklı ziyareti ile Taraklılıların da destek ve dualarını almıştır.

Taraklı’da her hanede milli mücadelede şehit veya gazi olan vardır.

İstanbul’lu Eşkıya Mehmet Efendiyi Geyve Boğazı denilen mevkide pusuya düşürüp öldüren Taraklı ve Geyve bölgesini bu adamdan koruyan Hamit Çavuş gibi.

 

** **

 

Huzurun Adresi TARAKLI.

 

Usta hikâyecimiz Mustafa Kutlu bir yazısında Sakin Şehir’den bahseder. Bunu da `Cittaslow` kelimesi ile `Yavaş Şehir` diye çevirenler olduğunu söyler. Ama doğru tanımın “Sakin Şehir” olması gerektiğini ifade eder. Daha da ötesi “Huzurun Adresi” diye tanımlamak gerek diye düşünüyorum.

Nüfusu elli bini geçmeyen, sanayisi olmayan, yeşili bol mekânlar “Sakin Şehir”. Teşkilatın merkezi İtalya`da, orası şartlar uygun ise müracaatı değerlendirip bu unvanı veriyor diyor yazısında.

“Sakin Şehir” unvanı olan yerlerden biri de Taraklı… Başka yerlerde var

Özellikle hafta sonlarında şehirde kalabalıktan sıkılan, adeta kaçarcasına uzaklaşanları Taraklı’da görmemek mümkün değil.

Taraklı sessiz sakin huzurlu nadide bir ilçemiz. Emekli nüfusun çok olduğu tarım ve hayvancılığın geçim kaynağı olduğu ve turizm ile ayakta kalmaya çalışan bir ilçe

Son 20 yılda öne çıkan vasfı turizm. Dün ile bugünü birleştirmeye çalışan nostaljik bir değerler bütünü. Sanayi kirliği olmayan, nüfus kesafeti yaşanmayan, tabiat güzelliklerinin ahenkli kuşağı altında bir örnek ilçe Taraklı… Bunu daha öte götürüp, işe birazda daha muhayyel değerler katıp şöyle düşünebilirsiniz: Suç oranı sıfır, tamamen organik tarımın yapıldığı, hır gürün yaşanmadığı bir ilçe olarak anlatabiliriz Evler tarihimize, kültürümüze uygun olarak restore ediliyor.1517 yılında yapılmış Yunuspaşa camii eski ihtişamını koruyor. Bahçeler o evde yaşayanların sebze-meyve ihtiyacını karşılıyor.Ulaşım aracı yürüyüş. İnsanlar bir yerden bir yere yürüyerek gider.

Ben Güzel Taraklımız için turizmin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum.

Pandemi henüz devam ediyor. Covid-19 hala tehlikesini sürdürüyor. Pandemi dönemi sürecinin devam edeceği belli. Normalleşme süreci ile birlikte Taraklı’da turizmin toparlanarak yeniden yükselişe geçmesi eski hareketliliğin yaşanması en büyük arzumuz.

 

** **

Cumhuriyetimizin 97 yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları ile vatanı uğruna fedakarca şehit ve gazi olan tüm kahramanlarımızı rahmetle minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.

 

“Kendi Küçük Gönlü büyük Taraklı” dan hepinize selamlar gönderiyor ve Mevlüt kandilinizi tebrik ediyorum.

Haftaya görüşmek tekrar umuduyla hoşçakalın

 

#kendi-kucuk #gonlu #buyuk #tarakli

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Taraklı'da Ramazan Bayramı Coşkusunda Tarihle Buluşmak

Taraklı'da Ramazan Bayramı Coşkusunda Tarihle Buluşmak

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün kaleminden
İyi Bayramlar….

İyi Bayramlar….

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Seçim Sonuçları Hayırlı Olsun…

Seçim Sonuçları Hayırlı Olsun…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Seçime Saatler kala…

Seçime Saatler kala…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Çanakkale Zaferi…

Çanakkale Zaferi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.