Metin GİRGİN Metin GİRGİN Şehir ve İnsan

HAYIR'cılar sus pus olmuşlar!

Yayın: Güncelleme:

Bir önceki yazımda, Evet’lerin yüzde 60 civarında çıkacağını söylemiştim.

Ne yazık ki tahminimde 2 puanlık bir sapma oldu. Bunun nedenini Doğu'da katılımın az olmasına bağlıyorum. Boykot daha fazla delinseydi, daha çok insan sandığa gitseydi "EVET"ler yüzde 70'e dayanırdı. BDP bunu bildiği için, baskı ile birlikte boykot çağrısı yaptı.

Geçen ki yazım "HAYIR"cıların büyük ilgisini çekmişti. Yorumlar adeta havada uçuşmuştu.

Seçim öncesi mangalda kül bırakmayan "HAYIR"cıların şu sıralar ortalarda görünmemesi dikkatimi çekti. Dün nutuk çekiyorlardı, bugün ise sus pus olmuşlar.

Ama üzülmesinler... Çünkü bu seçimin mağlubu yok. Galibi de yok. "EVET" diyenler de kazandı, "HAYIR" diyenler de... Daha doğrusu, kazanan TÜRKİYE oldu.

Millet, son kullanma tarihi geçmiş, çağın gerisinde kalmış Anayasa maddelerini çöpe attı. Yeniliğe, demokrasiye "EVET" dedi. Tabiri caizse, 1982 model arabasını, 2010 modeliyle değiştirdi.

Demokrasi nedir diye sorulsa; Her halde saatlerce anlatılır, sayfalar dolusu kitap yazılırdı.

Ben ise bir cümle ile özetliyorum; Halkın iradesine saygı göstermek.

Aylardır HAYIR'da hayır var dediler. “HAYIR”da hayır olsaydı, Kemal Kılıçdaroğlu’da “HAYIR” derdi. Diyemedi... Bence 2010 yılının en büyük olayı, 70 vilayeti dolaşıp da herkesten” HAYIR” isteyen Gandi'nin, "HAYIR" diyememiş olmasıdır.

Laf tam buraya gelmişken, size ilginç bir olayı anlatayım. 85 yaşındaki ananem, referandumda oyunu kullanmak için Taraklı Lisesi'nin yolunu tutmuş. Görevliler; "Senin adın listede yok, oy kullanamazsın" demişler.

Beni aradı, durumu anlattı. Hemen YSK’nın sitesine girdim. Ananemin oy kullanacağı sandık numarasını buldum. Aradım, verdim. Tekrar okula gitti ve oyunu kullandı.

Şimdi… Okuma yazma bilmeyen 85 yaşındaki ananem bile oyuna sahip çıkıyor, ilerlemiş yaşına rağmen iki kere sandığa gidiyorda; Türkiye'yi yönetmeye talip olan, koskoca bir partinin genel başkanı oy kullanamıyorsa, bu ülkenin "vay haline" demektir.

Her şeye rağmen hakkını yemeyelim… Baykal olsaydı, bu kadar "HAYIR" çıkmazdı. “HAYIR”ın hatırı sayılır oranda çıkmasında CHP’nin, dolayısı ile Kılıçdaroğlu'nun rolü büyük…

Ancak, MHP için aynı şeyi söylemek çok zor. Devlet Bahçeli’de çok asıldı “HAYIR” için. Ama kendi memleketi Osmaniye’den "EVET" çıktı. Üstelik, MHP'nin güçlü olduğu illerde de "EVET" patlaması yaşandı. Bu sonuç, MHP’nin tabanına hakim olamadığının açık bir göstergesidir.

İki dönemdir tek başına iktidarda bulunan ve bu süre içinde doğal olarak yıpranan, hatta 2011 seçimlerinde tek başına iktidar bile olamayacağı söylenen AK Parti, yüzde 58’le bana göre büyük bir başarı elde etmiştir.

Bu başarının mimarı da şüphesiz Tayyip Erdoğan’dır.

AK Parti hükümetinin en başarısız olduğu icraatlarının başında ekonomi geliyor. Belki devalüasyon olmuyor. Borsa, olur olmaz şeylerden dolayı sapıtmıyor. Lakin, işsizlik, hayat pahalılığı ve fakirlik her geçen gün artıyor.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, halkın Başbakan Erdoğan'ın çağrısına uyup “EVET" demesi, üzerinde kafa yorulması gereken önemli bir mesajdır.

Özellikle muhalefet partileri ve liderleri bu ilginç sonucu iyi analiz etmeli, ona göre kendilerine çeki düzen vermelidir.

Seçimde “Yetmez, ama EVET” diyenler, bugün kuşkusuz haklı olarak “Evet, ama YETMEZ” diyorlar.

Destek verildi, değişim yaşandı. Ancak, bu değişim kimseyi tatmin etmiyor. Beklentiler üst düzeyde.

Bundan sonraki süreçte hükümete düşen, kısmi değil, Anayasa’nın bütününü kapsayacak bir değişikliğe gitmek olmalıdır.

Demokrasinin tüm kuralları ile Türkiye’ye hakim olması için gerekli adımlar süratle atılmalıdır. Özellikle dar gelirli vatandaşlara kesenin ağzı açılmalı, ekonomik anlamda rahatlatılmalıdır.

Muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları da, hükümetin doğru ve olumlu icraatlarına köstek değil, destek olmalıdır.

Kısır çekişmeler, kişisel tartışmalar bir kenara bırakılmalı.

Çünkü zaman, kavga etme zamanı değil; Mutlu ve müreffeh bir TÜRKİYE için el ele verme zamanıdır...

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

martos
14.09.2010 / 08:47:50
okyanus ötesine de bir jest i varmış başbakanın 2010 türkiyesi kurbanlık ithal ediyor neyine sevinicez millet 600 tl ile geçinmeye çalışıyor kadrolaşma almış başını gitmiş medyanın yüzde 80 i ele geçmiş valiler kaymakamlar halkı yeşil kart ları iptal ederiz diye tehdit ederken nasıl kazanıcak türkiye
Ali Asilhan
14.09.2010 / 11:15:06
Sayın yorumcuların ve okuyucuların dikkatine! Taraklı ajans sitesine Günasilgün@hotmail.com adresiyle yorum yaptığımı iddia eden bazı kendini bilmezler şunu bilsinler ki eğer yorum atma ihtiyacı duyarsam kendi açık adresimi ve ismimi yazacak kadar medeni cesaretim vardır.isim benzerliğini bahane ederek hakkım da mesnetsiz iddia,isnat ve yorum yaparak mahalli gazetelere haber ucuran SİYASİ FANATİZM , demokrası narsisizmi ile narkozlanmış,aklı tutulmuşlara önemle duyurulur.
Kadir DEMİR
14.09.2010 / 19:26:47
Ülkem adına hayırlı olsun.daha iyi günlerin bizleri beklediğini görür gibiyim. İnşeallah 2011 seçimlerinden sonra (iktidar partisinin yüzde 45-50 lerle tek başına iktidar olduğunu kabül ederek) , AKP nin yepyeni bir Anayasa paketiyle karşımıza çıkacağı muhakkkaktır. hakkımızda hayırlısı İnşealllah...
berk
15.09.2010 / 08:28:46
Yazı yazmak zor zanaattır, hele yazar olmak daha zordur. Kolay olan tek taraftan bakmaktır. Yazar ensesi kalında olmamalı her tarafa bakamaz yoksa. Aynı yöne bakar. Ve aynı masalı yazar durur. Kolay gelsin size.
bahar gulaçar
15.09.2010 / 11:52:57
Ne yapmamızı bekliyorsun madalyamı takalım yoksa kavgamı edelim kazandınız tebrikler,bundan sonra icraatlarınıza bakıcağız bakalım neler yapıcaksınız takip edicez o söz verilenler ne kadar olucak haa nasıl kazandığınızda meçhul devletin imkanları ile insanlara para yedirerek.Sana ihtiyar bir amcanın anlattıklarını yazayım birebir şahidim dedi .İstanbulda mitinge gidenlere devletin otobüsleri bedava taşıyorlar ve her gelene 100 tl veriliyormuş,mitinge insan taşıyan teknelere 10000 tl ve gelen her kişiye yine 100 tl ve siz hala boykot olmasaydı daha çok alırdık diyorsunuz bunlar ne olacakbuları da yapmasaydınız alırmıydınız.Evet bekliyoruz daha özgürlükçü,daha demokrat daha refah bir Türkiyeyi ve çıkan sonuca saygılıyız çünkü biz demokratız sözde değil özde
NEVZAT AKAY
15.09.2010 / 13:02:35
Sayın yazar ne zaman bırakacaksın tek taraflı düşünmeyi merak ediyorum.Referandum bitti başkanlık sistemi konuşulmaya başlandı şimdi dün akşam Tvde inkar ediyorlarYandaş Tv ATV de Sayın başbakan kendi demedimi Başkanlık sistemini getireceğini.Yalan dolan salla gitsin Sizin gibi tek taraflı gözlemleyen yazarlarda bunlara alet oluyor.Yazıklar olsun Yazının başlığında bile meymenet yok.Mutlu Müreffeh Türkiye istiyorsun ama kusura bakma sizin gibi düşünenler Türkiyenin ne hale geldiğini gördükden sonra nasıl insan yüzü ne çıkacak merak ediyorum.
Sinan
15.09.2010 / 14:16:55
Ya siz hangi tarafsızlıktan bahsediyorsunuz. Yazarı suçluyorsunuz. Sizler referandum öncesi burada tarafsızymıydınız ki yazar tarafsız olsun. Herkes inandığı tarafta taraf olur. Sanki ülke batıyor, memleket işgal altında. Bırakın bu işleri bir yaptığınız yok, bari yapanlara köstek olmayın.
kamil uzun
15.09.2010 / 14:32:19
Bahar hanımefendi şu amcayı bizede gösterinde bizde bir dinleyelim.Para kazanmak ne de kolaymış meğer. Bnde bir teyze tanıyorum "bana telefon ettiler AKP ye oy verirsen altın verecez dediler" diyor. Nasıl inanayım. Üstelik teyze bektaşi kültüründen gelen birisi. Şimdi bu kadının dediği ne kadar doğruluk gösterir? Hem telefonunu nerden biliyor AKP. Siz ülkede olacaklara bakın. Kafanızı yormayın böyle şeylere. Sizin yerinize ali asilhan yoruyor nasıl olsa
mustafa temizel
17.09.2010 / 07:35:17
bu hazımsızlık niye yazarı suçlayan yorumcular kendileri tek taraftan bakmıyormu.binbir iftira ile yenilgiye bahane arayan zihniyet işte bu halkı anlayamayan yenildikçe çılgınlaşan saldırgan olan ve umudunu bir takım güçlere bağlayan zihniyettir.kılcal damarlarında kin dolanan MARTOSa bir şey demek kayadan düşünce beklemek geç.GÜLAÇAN BAHAR dedikodunun en ucuzuna inanarak ucuz düşüncesini yazmış.yahu bunun bir kişiyi bulabilseler ne medya ne basın kalır adamı konuşturmadık.öküzün altında buzağı arayanlar gözlerini açmış bekliyor bu kadar basit olmayın lütfen.NEVZAT AKAY kafasına yediği tokattan yıldızları sayarken şaşırmış ne dediğini bilmiyor kimse kusuruna bakmasın.kendisi kaç taraftan bakıyor bilen varmı kendiside bilmiyor ya neyse.
kamil uzun
17.09.2010 / 10:13:15
Sizin bir takım siyasi görüşe gönül verenlerle bir sorununuz olabilir. Herkes inandığı davada özgürdür. Şahsi ihtiraslarınız buraya taşımayınız lütfen.
ERDİNC KURNAZ
18.09.2010 / 00:55:26
12 eylul 1980 darbesini yapanlar için BİZİM COCUKLAR ifadesini kullanan abd yine bir 12 eylulde gerceklesen anayasa değişikliğini ilk tebrik eden ulke oldu.daha sonra 1982 BİZİM COCUKLARIN hazırladıgı anayasaya o tarihlerde %2 hayır denmişti..ama goruluyorki soylenenlerin tam aksine milletimiz biraz daha aydınlanmış aynı meşeeli anayasaya yine bir 12 eylulde %42 yle hayır dedi..bu bir gelişme bence..bir 30 yıl sonra olası bir referandumda kesin olarak STRATEJİK VE KADİM DOSTLUĞA dolayısıyla UŞAKLIĞA SON VERİLECEK..MADEM BU MİLLETE 2 KEZ 12 EYLULU YASATTILAR..BİZE DÜŞENDE İKİNCİ BİR 19 MAYIS I YASATMAK.. BORCUMUZ.. OLSUN..
Nezih Karabıyık
18.09.2010 / 15:05:57
-Daha iktidara gelmeden dünyanın lanetlediği Bush’la yaptığı özel görüşmeler için mi ‘ Evet’ ? -İktidara geldiğinden beri dış borçlarımızı misli misli arttırdığı için mi ‘ Evet’ ? -Telekom, Tekel, Merinos’un v.b. tesis ve taopraklarımızın yandaşlara veya yabancılara satıldığı için mi ‘Evet’ ? -Meclisten savaş tezkeresi çıkartmaya çalıştığı ve çocuklarımızı Irak ateşinin içine atmaya çalıştığı için mi ‘ Evet’ ? -Hayvancılığı ve tarımı özellikle bitirerek halkımızı ithal ürünlere muhtaç ederken üreticilerimizi bitirdiği için mi ‘ Evet’ ? -Taşeron şirketler kurup, haksız, hukuksuz, ucuza insan çalıştırdığı için mi ‘ Evet ’ ? -Üniversitelerini bitirdikten sonra, yeniden sınavlara sokularak kapılarda tayin bekleyenler için mi ’ Evet ’? -Sağlık sistemini düzenliyorum, SGK artık özel hastanelerde de geçecek diyerek sonra çıkarılan yüksek faturalar için mi ‘Evet’ ? -Eğitimi özel dershaneler üzerinden yürütüp, çocuklarımızı birer ruh hastasına çevirdikleri için mi ‘ Evet’ ? -Son 5 yılda 4000 kadının öldürüldüğü bir ülkede bu sorunun görmezden gelindiği için mi ‘Evet’ ? -Milyonlarca sokak çocuğu hiç yokmuş gibi davranıldığı için mi ‘Evet’ ? -Hiç utanmadan halkın karşısına geçip, 15-20TL’lik memur-işçi zamlarını böbürlenerek anlattıkları için mi ‘Evet’ ? -Dağlarımızın, köylerimizin güzelim sularına HES adı altında el koydukları için mi ‘Evet’ ? -Yıllardır dökülen kan için laftan öteye hiçbir çözüm üretemedikleri için mi ‘Evet’ ? -Diğer maddelerin hepsi mecliste halledilebilecekken, sırf Anayasa mahkemesi ve HSYK’yı kendi güdümlerine almak için referanduma gittikleri için mi ‘Evet’ ?
Nezih Karabıyık
18.09.2010 / 15:20:48
Ne güzel yazılmış, 85 yaşındaki ( allah sağlıklı ve daha uzun ömür versin ) anneanneniz okuma yazma bilmiyormuş ve refarandumda anayasa değişikliğini oylamaya gidiyor. Peki anneanneniz neyi oyladığını, yapılan değişikliklerin neler olduğunu yarın neler getirip neleri götüreceğini biliyormuydu ? Yanlız anneanneniz gibi milyonlar var, neyi oyladıklarını bilmeden oy kullanan. Bu yüzden refarandumun gerçekçi olmayacağını, anayasa değişikliği gibi maddelerin muhakkak mecliste görüşülüp, tartışılıp, genel bir katılımla kabul görmesi gerektiği için HAYIR denilmesi gerekiyordu. Ancak aşağıda yazıldığı gibi HSYK ve diğer değişiklikleri aradan çıkarmak için mecliste görüşmeye bile zaman ayırmadan bu yolun seçildiğini unutmayalım. Birde şimdiye kadar ev değişikliği yapıldığında kimin evini kontrole muhtar ve/veya polis gitmiş bilen varmı? Kemal bey araştırmalıydı ve bu yüzden gerekeni söyledi. Bu muhtarıngörev aşkı nereden gelmiş bir bakın!!!!
NEVZAT AKAY
19.09.2010 / 14:30:45
SİNAN BEY YAZARIN KAHYASI GALİBA TABİKİ BEN TARAF OLACAĞIM.YORUMCULAR EĞRİSİ VE DOĞRUSU İLE YAZMALARI GEREKİR HALKI TEK TARAFLI YÖNLERDİĞİNDE YAZARLIKDAN ÇIKAR.BİZ BUNU SÖYLEDİK.MEMLEKET TABİKİ İŞGAL EDİLMİŞ GİBİ İRANDAN AKPYE GELEN 25 MİLYON DOLARI DUYMADINIZ HERHALDE SİZİN TV LER BUNLARI SÖYLEMEZ.HAYRINAMI GÖNDERİYOR İRAN 25 MİLYON DOLARI.SİZİN GİBİLER DÜŞÜNENLER SİNAN BEY OSMANLI DEVLETİ BİTİRDİLER OGÜNDE VARDI BUGÜNDE VAR BU DÜŞÜNCELERE SAHİP KİŞİLER.BEN ŞAHSEN YAPILANIN DOĞRU OLDUĞUNA KANAAT GETİREYİM HAK VERİRİM.AMA SİZİN GİBİ TEK TARAFLI BAKSAM TABİKİ BENDE SİZİN GİBİ HAKLILAR NE GÜZEL MEMLEKET İDARE EDİLİYOR DERİM.MAŞALLAH MEMLEKETDE ÇİFTÇİ,İŞÇİ,EMEKLİ,TÜCCAR KÜÇÜK SANAYİCİ,KÖYLÜ HERKES REFAH İÇİNDE GİBİ DEĞERLENDİRİYORSUNUZ.İŞİNİZ TIKIRINDA HERHALDE SİZİN İÇİN AKP OLDUĞU MÜDDETCE KARADA ÖLÜM YOK YOLUNUZ AÇIK OLSUN
öznur
19.09.2010 / 23:17:29
yorumları tek tek okudum.gülüyorum hallerine.eee ne yapacaklar..bunların işi bu çamur at izi kalsın siyaseti.yani kılıçdaroğlu siyaseti..allah korusun kılıçdaroğlu siyasete girse vay memleketimin haline oyuna sahip çıkamayan memleketine nasıl sahip çıkıp yönetir..neyse sayın yazarın dediği gibi referandumda kazanan herkese oldu.bekleyin görün...neler kazanacaksınız..bu arada yıllardır AKP liyim cebime AKP den 1 kuruş para girmedi RABBİM şahit..gerisi vızıltı..
HAKKIN SESİ
21.09.2010 / 00:28:26
yorumları okudumda yazmadan duramadım.AKP yi eleştirenlere soruyorum.AKP döneminden önceki diğer partiletrin iktidar dönemlerinde pahalılık yokmuydu.(ALLHA şükür şimdi yok.yıllardır nerdeyse birçok şeyin fiyatı aynı)hergün fiyatlar değişirdi.hatta çocukluğumda yağ şeker bulamazdık bile.enflasyon almış başını gidiyordu.terör dersen yıllardır başımıza dert..işsizlik sorunu dahada beterdi..halkın alım gücü yoktu.şimdi ise çok bolluk var.herkesin altında araba yollar almıyor..AKP saolsun genişletiyor..evlerimizde olmayan elektronik eşya yok.olmayanda çok az..(hani maaşı az olan memurumda bile hepsi var).iranda gelen parayı kim görmüş veya nerden duymuş..türkiyenin dış borcu azalmış..siz hala konuşuoysunuz..vay memleket satılıyor diye o kadar kolaymı memleketin satılması.öyle olmuş olsa yıllardı almanyada çalışan gurbetçiletimizde bize de almanyayı alırlar herhalde..yaa önce geçmişi düşünelim sonra şimdiye bakalım ondan sonra yazalım eğriyi doğruyu.RABBİM ÜLKEMİZE VE İKTİDARA ZEVAL VERMESİN
kamil uzun
21.09.2010 / 12:33:07
Anlaşılan Nezih bey daha referandumu ve EVET ile HAYIRın niçin verileceğini anlayamamış.Hala eski bir şarkıyı söylüyor.
Nezih Karabıyık
21.09.2010 / 17:20:01
Nezih bey gayet iyi anladığı için, Türkiye'yi seven ve Türk olmaktan gurur duyan biri olduğu için, iktidardan bir menfaat gözetmediği için evet demedi HAYIR dedi.
kamil uzun
21.09.2010 / 20:37:19
Biz size tercihinizi sormadıkki. Tercih gizli veriliyor. İstediğiniz tercihi yapabilirsiniz. Hele sebebini hiç sormadık.

YAZARIN SON YAZILARI

Böyle Çılgın Proje mi olur?

Böyle Çılgın Proje mi olur?

Bu Dolandırıcılara Dikkat!

Bu Dolandırıcılara Dikkat!

Eskisi gibi saf değiliz.
Kaddafi T.C Başbakanı olsaydı!

Kaddafi T.C Başbakanı olsaydı!

Uğur Mumcu, Hükümetin Umurunda mı?

Uğur Mumcu, Hükümetin Umurunda mı?

....
Tayyip, Danıştay'a çiçek göndermeli!

Tayyip, Danıştay'a çiçek göndermeli!

AK Parti interneti iyi kullanıyor

AK Parti interneti iyi kullanıyor

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.