Ertuğrul Tabyası

Çanakkale Eceabat ilçe Kaymakamı  Mehmet Akçay  ile Uluslararası Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu ve Genel Başkanı Taraklılı Muhsin Öztürk  Ertuğrul tabyasında bir araya geldiler.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Eceabat Kaymakamı Akçay Ertuğrul Tabyası hakkında bilgilerini Öztürk’le paylaştı. Akçay Ertuğrul Tabyası Seddülbahir Köyü’nün batısında, Ertuğrul Koyu’na hakim Gözcü baba Tepesi’nin güney yamaçlarında bulunmaktadır. Tabyanın kuzeyinde Yahya Çavuş Şehitliği ve Anıtı bulunmaktadır. Çanakkale Deniz Savaşı’nda bu tabyada görevli Türk topçu birliğinin yaptığı atışlarla İngiliz Agamemnon zırhlısına 7 isabet sağlamıştır. Bu tabya II. Abdülhamit döneminde Asaf Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tabyada 3 adet bonet bulunmaktadır. Bonetlerin arasında 2 adet top bulunmaktadır. Bu toplardan birisi günümüzde orijinal yerinde bulunmakta ve üzerinde 1883 tarihi yazmaktadır. Bonetler, kesme taşlarla inşa edilmiş, üzeri de toprakla örtülmüştür. Bu tabya, 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiştir. Akçay sözlerine Yahya çavuş anıtı hakkında bilgi vererek devam etti Seddülbahir Köyü Göztepe Mevkiindedir.25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nda Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26.P.A.3.Tb.10.Bl.1Tk. Komutanı Ezineli Yahya Çavuş’la kahraman askerlerinin hâtırasını yaşatmak amacıyla Gelibolu Yarımadası’nda yaptırılmıştır. İngiliz Generali Nepier, Yahya 

Çavuş ve askerlerinin yoğun ateşi karşısında, karşılarında bir tümen bulunduğunu sanmıştı. Yahya Çavuş Şehitliği’ndeki şu dörtlük Yahya Çavuş’u ve takım arkadaşlarının kahramanlığını veciz şekilde anlatmaktadır: 

“Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş’tular 

Tam üç alayla burada gönülden vuruştular 

Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri 

Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular.” 

Yahya Çavuş Şehitliği’nde şehitlikten başka Heykeltıraş Recep Özer’in yaptığı bir de anıt yer almaktadır. Şehitlik 1962 yılında kurulmuş yeniden düzenlenerek, 10 Ağustos 1992 tarihinde törenle halkın ziyaretine açılmıştır. Çavuş ve iki arkadaşının temsili heykelleri anıtı üstündedir. Şehit er Halil İbrahim mezarı da şehitliğin yan tarafındadır. 

Uluslararası Bilişim Teknolojileri Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin ÖZTÜRK Eceabat kaymakamı Mehmet Akçaya göstermiş olduğu ilgiden ve aktardığı tarihi anekdotlardan ötürü teşekkür etti ayrıca Sakaryalı olduğunu ifade eden Öztürk Ertuğrul tabyasında Yahya çavuşun askerlerinden birinin de Sakarya - Adapazarlı şehidimiz Hacı oğlu Yusuf olduğunu da belirtti. 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.