Taraklı Ağzı...

...
Ahi Naci İŞSEVER Ahi Naci İŞSEVER
Yayın: Güncelleme:

Sakarya'da, Adapazarı'na, 65- km uzaklığı olan Taraklı'nın, "çok uzak" olduğunu özenerek söylemek , Adapazar' lıların lüks'sü-dür

Önceleri, günlük gazeteleri akşama doğru -anca- gelen Taraklı, şimdi kapısında, "tekmili birden" bilgisayar kullanıyor. Uzun lafın kısası, ilimizle bizim aramız, bir sigara içimi.

Laf lafı derler ya!..

On yaşında filan.

Bağımlılık bu ya, okumadan edemediğim "tarih ilaveleri" yüzünden ben, saatlerce Terzi Ali'nin karşısında beklerdim. Terzi kalfası Cinci İsmail de erkenciydi. Acıyan olup da, dükkana çığıran olmazsa, bir gazete için o ayaz, o çocuğa fazlaydı, Ama gene de beklerdim. Terzi Ali'nin Cemal, iyi dükkan süpürürdü. Sinaplı arada bir, Akif Çavuşun İsmail'i gönderip, dükkana çağırarak, komşuluğu-nu gösterirdi.

O gazete ilâveleri ki beni, gelecekle değil, geçmişle oyalardı. O günlerdeki Milliyet'in, Cumhuriyet'in tadı, susamsız Taraklı simitleriyle çıkardı . Sinaplı -nerde gördüyse- lokumlu biskü-i yerdi. İşte benim, ilk Türkçe Sözlüğü tanımam, o günlere raslar.

Babam Ormancı Sadettin'in "Oğlan okur" diye eve getirdiği "TÜRKÇE SÖZLÜK", başka bir planete düşmüş, başka uygarlıkların eşyası olarak, 1954 yıllının , bizim evdeki ilk armağanıdır. Demek ki on yaşındayım.

O sözlüğü okurken beni, bir ibadet disiplini tütsü gibi sarar, "mabutları kişileşmiş" kavim-lerin arasında gizlenirdim. Çocukluk. Taptığı eşyanın nefsime sızan tadını, bana "mayalayan" da kimdir, bilmezdim. Artık sözcükler, tercüman isteyen bir kıvamda, okundukça -kendi kendini- kemi-recek, tedricen şekillenip, günden güne eskiyecektir.

Günler geçtikce, kendi anadilini , " yabancı dil hükmünde" algılayıp, onu, "tere -ve- tereci" gözüyle süzmek, -sizi bilmem- benim için çok zor oldu. Sözkonusu zorluğa katlanınca da, ana-dilinizin "yabancı dil hükmünde" algılanması , "temel bilgileri bırak, küçük ayrıntılarda bile, beklen-medik zorlukları getiriyor. Daha hakça bir deyişle, "alası, karasına" karışıyor.

Zaman sizi yaşlandırıyor. İşin çapı -haliyle- değişiyor. Siz anası ölmüş "anadilinizin, " elemanı olduğunuzda, resmî dili köğe, köğü de resmi dile, yaklaştırıp, işi becerdiğini sananlardan olacaksınız.

...

Nerdeyiz ?

Zurnanın "zırt" dediği kertedir burası .

Ükelâlar, çokbilmişler çoğalmış, "dili" devletin müdehalesinden kıskananlar (sakınanlar) çıkmıştır.

"Devlet-sizliği" mi öğeceksiniz ?

Kahvedeki "bana göre-likler bitmiş, "ne yapalım ki diye soran, "çoğulcu-luk" (demokrasi) öndedir artık. Adı üstünde, "ana-dil" bu. Artık devlet başa kuzgun leşe'dir.. Devleti -hatta- onu siz kursanız bile, bireye (vatandaşa) " dil " gerek. Bunu bilmeyenin sırtında boza pişirip kaynatırlar. Ne Keçiören devesi, ne de kendi akrabası, bu yükü taşımaz. Düşün ki anadildir aranan.

Her vesilede, aklı ereninin de, ermeyenin de konuştuğu , "İstanbul Türkçesi" var ya? İşte o Türkçe'nin İstanbul'a girmeden önceki, "Anadolu-lu- hâlini", (Yenice Tarakçı'daki hâli) üstüne konuşuyoruz ve de çok konuşmalıyız.

Bu gün şakanın bittiği, itilmiş ve kakılmışların -artık- canlandığı yerdeyiz. Ola ki ahir zamandır. Bu dilin içinde, payı sofrasında kaşıklanmış, (talan edilmiş) yetim hakkı vardır.

Dilde "ağız" dediğin, nefes alıp veren, hatta neyin paylaşılacağından da haberi olan, -ve de asla- üvey olmayan "kalıntıdır". Horlanıklık onun istidadıdır.

Öyleyse nedir noksan olan ve ne yapalım?

Hadesten soyutlanacaksın. "Niyet ettim Türkçe'ye sahiplenmeye" deyip, işe ibadet disiplini ekleyeceksin. Mobilize eden (dizayn eden) "sen" olacaksın. Asla ve asla, araba (romork) gibi değil.

Dilde "edilgen" dişilikten, delikanlı kuşaklara hamile, kişiliğinde korunmasız eleman gerek, . Neden bilmem, insanlar anadilin "doğasını tanıyıp, " tavır sergileme konusunda çok hevesli oldukları halde, hayatî müdaheleye gelince sıra, âtıl ve pörsümüş oluyor.

Söz temsili:

Kars'ta Cirit'e, Sulukule'de "bizim hava-ya, "

Hele hele Taraklı'da, Kadı Ahmet'in, Alâ Kadir'in, Refik Usta'nın oynadığı zeybek'ine buruk bakıyorsunuz da? .

Ne demeye geliyor bu ?

Siz, meseleyi halledecek misiniz?

Yoksa...

Bizi lafa mı tutuyorsunuz?

Delikanlı olun !

Ahi Naci İşsever

Emekli Oğretmen



#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Zeki
10.01.2015 / 23:10:41
Hocam saygılar sunuyorum. Gerçekten üstadsınız. teşekkürler...
ümit aloğlu
11.01.2015 / 09:08:02
Naci Üstat, "Bu dilin içinde, payı sofrasında kaşıklanmış, (talan edilmiş) yetim hakkı" olduğunu söyledikten sonra yazının sonundaki "Siz, meseleyi halledecek misiniz?" sorusunu boşluğa sormuş olur; çünkü artık o yetim hakkını korumak ve açığa çıkarmak sorumluluğunu bizzat üstlenmiştir. Haydi hayırlısı; sonucu heyecanla bekleyenlerden olacağım. Saygılarımla...
haluk
11.01.2015 / 18:46:57
Kardeş "çok uzak"lığından müşteki olduğun Taraklı-Adapazarı yolunu birazda sen uzatmışsın bu yol 80 değil 65 km.:))
nevzat akay
13.01.2015 / 07:19:41
Kalemine sağlık geçmiş günlerimizi yadettik Teşekkürler
Ahi Naci İşsever
15.01.2015 / 01:07:16
Değeerl Nevzat, Türkiyede Üşküdarda'yım. İki günden beri "öngörülen sol göz ameliyatı için aile boyu telaş içndetiz. Hepsi yetmiyormuş gibi "katarakda" araya girde.Şu an sol göz devre dışı. Yarın Ümeaniyedeki doktoruma gidip rendevumu netlendireceğim. Sana daha önce de imâ ettiğim gibi Taraklı'ya ne zaman gelirim bilemiyorum. Benim ve gözüm için dualarınızı rica ederim. Ahi Naci İşsever.
M.Ali ÇINAR
15.01.2015 / 21:39:31
Değerli hocam, önce saygı ve selamlarımı sunuyorum. Geçmiş olsun Allah şifa versin.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.