Cumhurbaşkanını Halk Seçecek

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği, Meclis'ten geçti. 7 maddelik paket, Anavatan'ın desteğiyle referandum sınırı olan 367'nin üzerinde bir oyla yasalaştı
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

Düzenlemeye göre cumhurbaşkanını 5+5 sistemiyle halk seçecek. Milletvekili genel seçimleri 4 yıla indirilecek ve Meclis'in bütün çalışmalarında toplantı yeter sayısı 184 olacak. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin 367 şartını kabul etmesiyle oluşan karmaşa giderilecek. Değişikliklerin ne zaman hayata geçeceği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e bağlı. 15 günlük süre içinde Çankaya'dan onay gelirse 22 Temmuz'daki seçimlerde iki sandık kurulacak.


Meclis dün, tarihî anlardan birini daha yaşadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yönettiği oturumda ilk olarak 25 yaş ve bağımsız oy pusulasına ilişkin düzenleme ele alındı. AK Parti'nin verdiği önerge ile 25 yaşla ilgili değişiklik paketten çıkarılırken, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasını öngören madde kabul edildi. Cumhurbaşkanının halk tarafından 5+5 sistemiyle seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği paketi AK Parti ve Anavatan Partisi tarafından ortak hazırlanmıştı. 7 Mayıs'ta yapılan ilk tur oylamada, tüm maddeler, 358 oyla kabul edilmişti. İlk oylamada, teklif sahibi iki parti de fire vermişti. Her iki parti paketin tümü üzerindeki oylamaya tam kadro katılarak oy kullandı. CHP lideri Deniz Baykal ile DYP lideri Mehmet Ağar ise Genel Kurul'a gelmedi. Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki gizli oylamaya, 377 milletvekili katıldı. Teklif, 1 ret oyuna karşı, 376 oyla kabul edildi.


Kuliste gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, Anayasa değişikliğinin Sezer tarafından veto edilmesi durumunda aynen geri gönderileceğini söyledi. Erdoğan'ın değerlendirmeleri şöyle: "Şu andaki durum bir kilitlenmeyi getirmiştir. Ama bugün yapılan değişiklikle kilitlenmenin önünü milletimiz açacaktır. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyorsak, o zaman milletimizden çekinmeyeceğiz. Bunu AK Parti ve Anavatan grubuyla, bağımsız milletvekillerimiz göstermiştir. Teşekkür ediyorum." Erdoğan, 'değişikliğin aceleye getirildiği' eleştirilerine de şu cevabı verdi: "Bu konulara politikacılar uzak değil. Ama bugün için Meclisimizin gündemine taşınması maalesef gerekli oldu. Çünkü, Parlamento'da bu işin önü tıkandı. Azınlık çoğunluğa tahakküm etmek istedi. Mademki kilitleniyor, 'öyleyse, millete götürelim' dedik. Millete götürdüğümüz takdirde artık bunun kilitlenmesi söz konusu olmayacaktır."


Anavatan lideri Erkan Mumcu da paketin geçmesini 'çok hayırlı gelişme' ifadesiyle değerlendirdi. Mumcu, şunları söyledi: "Allah'a şükür ediyorum, siyaseti böyle yapmanın tadını bana yaşattığı için. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanı, bunu olumlu değerlendirecektir. Bu sayede mesele doğru mecrasına gelecektir. Tek söyleyeceğim, milletimize hayırlı olsun. Keşke 2 sene önce yapsaydık, bu sıkıntıların hiçbirini yaşamasaydık." zaman.


Kaynak:www.haberzade.com

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.