IMF'den 1,2 Milyar Dolar Geliyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, bugün gerçekleştireceği toplantıda Türkiye ile stand-by anlaşmasının 6. Gözden Geçirmesi'ni onaylayacak.
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

Onayla 1,2 milyar dolarlık kredi dilimi serbest bırakılacak. Aynı zamanda, ilk dört gözden geçirmesi birleştirilmek zorunda kalınan 19. stand-by anlaşmasında ikinci kez tek gözden geçirme tamamlanmış olacak. Son niyet mektubunda 7. Gözden Geçirme için açılış tarihi (en erken tarih) 1 Temmuz olarak belirlenmişti. Gelinen aşamada bu konuda bir değişiklik yapılmadığı, seçim atmosferi de olsa sürecin normal işleyeceği öğrenildi. Onayla 19. stand-by anlaşmasının tamamlanması için son üç gözden geçirme kalacak. Anlaşma 2008 yılının ilk yarısında sona erecek. IMF'nin onaylayacağı 6. Gözden Geçirme kapsamında varılan anlaşmaya göre, elektriğe zam yapılmamasının ve özelleştirmenin sonucu olarak KİT dengesi sağlanmadığı ve ayrıca sağlık başta olmak üzere harcamalarda artış olduğu için GSMH'nin yüzde 0,8'i oranında tedbir alınması kararlaştırıldı. Bu oran da 5 milyar YTL'yi aşıyor. Türkiye, IMF'den 19. stand-by düzenlemesi çerçevesinde şimdiye kadar yaklaşık 6 milyar dolarlık kaynak sağladı. Türkiye'nin, gelecek yıl sona erecek olan stand-by düzenlemesi çerçevesinde, yaklaşık 4 milyar dolarlık bir kredi alma imkanı daha bulunuyor. Yeni hesaplama sistemiyle Türkiye'nin IMF'deki kotası, dolayısıyla alabileceği kredi miktarı daha da artacak. Türkiye'nin kotasının artırıldığını; ancak yeni hesaplama yöntemiyle kotasının daha da fazla artırılacağını belirten yetkililer, eski formülle bile Türkiye'nin kotasında artış olurken, IMF'nin yeni hesaplama sistemiyle Türkiye'nin kotasının daha da artacağını vurguluyorlar. 11 Mayıs 2005'te yürürlüğe giren 19. stand-by düzenlemesi, 10 Mayıs 2008'de sona erecek. En uzun ömürlü stand-by'lardan birisi olarak gösterilen 19. stand-by düzenlemesindeki toplam dokuz gözden geçirmenin altısı şimdiye kadar yapılırken, bu yıl içinde 7 ve 8'inci, gelecek yıl ise 9'uncu ve son gözden geçirmenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. IMF programı ile Avrupa Birliği (AB) ekonomik uyum kriterlerinin benzerlik göstermesi nedeniyle, AB'nin, ilerleme raporlarını hazırlarken, gözden geçirme raporlarından da faydalanacağı belirtiliyor.


 


Kaynak:Haberzade.com

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.