Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız

Liselilere "Yöresel Yemek" Staj

Geleneksel mimarinin korunduğu, sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Taraklı ilçesinde tarhana, yufka, salça, makarna gibi yöresel ürünlerin yapımı, meslek lisesi öğrencilerine ders olarak bölgedeki kadınlar tarafından öğretiliyor.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Geleneksel mimarinin korunduğu, sakin şehirler ağına (Cittaslow) üye Taraklı ilçesinde tarhana, yufka, salça, makarna gibi yöresel ürünlerin yapımı, meslek lisesi öğrencilerine ders olarak bölgedeki kadınlar tarafından öğretiliyor.


Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örneklerinden tarihi konakları, el sanatları ve misafirperverliğiyle yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelen ilçe, bozulmamış doğası, yaylası, ormanları, kanyonları, iklimi, termal suları ve doğal ürünleriyle öne çıkıyor.

 

Kadınların imece usulüyle makarna, salça, yufka, tarhana, turşu yaptığı "sakin" şehirde, Taraklı Çok Programlı Anadolu Lisesi Mesleki Eğitim Programı Yiyecek ve İçecek Bölümü öğrencileri, yöreye özgü bu yemekleri yerinde öğrenme fırsatı buluyor.

 

Öğrenciler, staj kapsamında geldikleri belediyeye ait tarihi Hisar Konağı'nda, yöresel yemek yapan kadınlardan birebir eğitim alıyor. Burada domates doğrayan, kazan karıştıran öğrenciler, hamur yoğurup yufka açıyor.

 

- Hem staj yapıyorlar hem yöresel tatları öğreniyorlar

 

Taraklı Belediyesi Başkan Vekili Hakkı Değirmenci, yaptığı açıklamada, ilçedeki eski binaların onarımının yapılarak, doğal görünümünün korunmaya çalışıldığını söyledi.

 

Hisar Konağı'nda ağırladıkları özel misafirlere yöreye has yemeklerin ikram edildiğini belirten Değirmenci, "Yiyecek içecek bölümünde okuyan öğrencilerimiz, hem stajını yapıyor hem de salça, bulgur, tarhana, etli pilav, makarna gibi yöresel yemeklerimizi öğreniyor. Buradaki amacımız, yöresel ürünlerimizi gelecek nesillere aktararak geleneklerimizi kaybetmemek ve Taraklımızı tanıtmak." dedi.

 

Belediye çalışanlarından Fatma Çağlar ise staj için gelen öğrencilere yöresel yemek yapmayı öğrettiklerini söyledi.

 

Konakta öğrencilerle çalıştıklarını dile getiren Çağlar, "Bugün öğrencilerle salça, makarna ve yufka yaptık. Bunların yanı sıra etli nohut, keşkek, erişte gibi yöresel ürünler yapıyoruz. Başkanımızın misafirleri geliyor, onlara öğrencilerimizle yaptığımız yöresel yemeklerden ikram ediyoruz. Okullar kapanıncaya kadar öğrencilerimizle beraberiz. İnşallah yöresel tatlarımızı elimizden geldiği kadarıyla gelecek nesillere öğreteceğiz." diye konuştu.

 

- Öğrendiklerini gelecek nesillere aktaracaklar

 

Taraklı Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerden Semih Gülmez, Hisar Konağı'nda staj yaptığını ve yöreye has salça yapımını öğrendiğini anlattı.

 

Konak çalışanlarının kendisine yardımcı olduğunu aktaran Gülmez, "Ablalarımız sağ olsun bize burada bir şeyler öğretmeye çalışıyorlar. Taraklı'nın yöresel yemeklerini anlatıyorlar. Burada ilçemizin yöresel yemeklerini ve kültürünü öğreniyoruz. Bizden sonra gelecek arkadaşlara da burayı tavsiye ediyoruz." ifadesini kullandı.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.