Hocaların Hocası

İç ve dış düşmanlar tarafından yıkılan Osmanlı Devletinin yerine Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş, Ülke de yenilik ve kalkınma hareketleri başlamıştı.
Yayın: Güncelleme:

Dini bilimlerle Pozitif bilimlerin bir arada verildiği Medreseler kapanmış, yerine üniversiteler açılmıştı.

1949 yılına kadar Türkiye de dini eğitim veren eğitim kurumları yoktu. Halkın dini eğitim ihtiyacı son medrese mezunu hocalar tarafından karşılanıyordu.

Yazımıza “Hocaların Hocası” diye başladığımız Rahmetli Mehmet Akbulut hoca efendi, 1895 yılında doğmuş, iyi bir dini eğitim görmüştür.

Bölgesinde: “Duman Köylü Koca Hafız veya Duman Köylü Hafız Dayı” olarak tanınırdı. Dini bir konuda bilgisine başvurulacak tek kişiydi.

Birinci dünya savaşını, kurtuluş savaşını, ikinci dünya savaşını görmüş, almış olduğu dini eğitimle yaşadığı bölgede halkı aydınlatmış ve birçok talebe yetiştirmiştir.

O, Hayır cemiyetlerinde ve mevlitlerde halka vaaz veren, halkı irşat eden tek kişiydi. Mütevazı bir kişiydi. Feraset sahibiydi. Sevilirdi, sayılırdı.

Halk dini bir konuda tereddüde düştüğü zaman: “Bu konuyu Duman Köylü Koca Hafız Dayıya soralım” derlerdi.

Bir asrın üzerinde yaşayan rahmetli hocamız, 23 Temmuz 1998 yılında vefat etmiştir.

İslam dini ilime çok önem vermiş, bilenlerle bilmeyenlerin bir tutulamayacağını vurgulamış, peygamberimiz de âlimi övmüştür.

O, buyurmuştur ki: “Âlimin ölümü âlemin ölümüdür.”

Ölüm yıl dönümünde biz de hocamızı rahmetle- minnetle- şükranla anıyoruz

Sizlere 1984 yılında Akçapınar köyünde bir mevlitte çekilmiş onun video görüntülerini sunuyoruz…

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

M. Ali Çınar
9.07.2007 / 20:11:21
İsmail Hocam,Sağolun teşekkür ederim.Gerçekten değerli bir kişi ve kişiliği olan muhterem zat tan basetmişsiniz. onu Taraklı Bölgesinde köyler dahil 30 yaşın üzerinde olupta tanımayan yoktur. Yaklaşık 15 yıl beraber kaldık, yani bizim yanımızda kaldı. Annemin babası benimde dedem dir. Çok anılarım var aynı zamanda elimizde değişik konularla ilgili ropörtajlarımız da mevcuttur. Zamanla okuyucularımızla bunları paylaşırız. Bana bir insan nasıl olmalıdır derlerse benim verceğim cevap Dedem gibi olmalıdır derim. Bir müslüman nasıl olması lazım diye sorsalar yine cevabım aynı olur. Allah onadan razı olsun gani gani rahmet etsin. saygılarımla...
İbrahim ARSLAN
10.07.2007 / 00:58:24
Çocukluğumdan itibaren,gençliğimin ilk yıllarına kadar yaşadığım yerde,yöremizin en saygın hocası olan(Koca Hoca)lakabıyla tanınan Mehmet AKBULUT Hoca efendinin kaleme alınan yazısını okuduğumda ve kendi sesinden Kur'an okuyuşunu dinlediğimde çok memnun oldum.Allah rahmet eylesin,mekanı cennet olsun inşaallah.Böyle kıymetli bir şahsiyeti hatırlayan ve hatırlatanlara teşekkür ediyorum.
recai-atar
10.07.2007 / 23:50:59
Bende rahmetli hocam Hüseyin hafızın hocası olarak tanıdığım zatı muhteremi unutlmadığından dolayı bizlerede hatırlatan değerli hocamız İsmail ÇELİKPENÇEye teşekkürlerimizi arz ederken bizleride yetiştiren hocam ve onun hocasına cenabu ALLAHtan rahmet diler mekanlarının cennet olmasını ulu MEVLAMdan niyaz ederim.
recai-atar
12.07.2007 / 18:43:33
Kıymetli hocamızı unutmayıp bizlere hatırlattığından syn İsmail hocamıza tşekkürlerimizi bir borç bilirken ALLAH ondan razı olsun diyorum.Benimde hocamın hocası olduğundan bizlerinde hocasıdır.ALLAH hocalarımızdan razı olsun mekanları cennet olsun.AMİN

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.