Taraklı’da Akla gelen ilk Lezzet: Uğut

Adı Taraklı ile özdeşleşen Uğut tatlısı bölgede yaşayanların ve Taraklı’ya gelen turistlerin vazgeçilmez damak tatları arasında yer alıyor.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklı’da Yunuspaşa Camii yakınlarında 2010’dan beri faaliyet gösteren “Eymen Yöresel Ürünler” sahibi Emre Kabak, geleneksel Uğut’un buğdayın özü olduğunu söyledi.

Uğut tatlısında hiçbir şekilde katkı maddesi kullanılmadığına buğdayın çimlendirilerek zahmetli bir süreçte yapıldığına vurgu yapan Kabak, “Buğday çimlendirilerek yapılır” dedi.

Buğdayı çimlendirerek tanesinin veya uzayan çimlerinin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, hücreleri yenilediğini özellikle buğday çimi suyunun ‘şifa içeceği’ olduğunu belirten Emre Kabak buğday çimi suyu ve undan yapılan Uğut tatlısının tarifini şöyle verdi:

Uğut, buğdayın çimlendirilmesiyle yapılır. 1-2 cm boyunda olan çimler öğütülür. Süzülür, posasından ayrılır. Buğday şırasına azar azar un ilave edilerek ayran kıvamına getirilir, yaklaşık 15-20 saat kaynatılır. İstenen kıvama gelen uğut, cam kavanozlarda ambalajlanıp satışa hazır hale gelir.

Geleneksel yöntemleri koruyarak, kendi fidelerimizle, kendi köylümüzle, çiftçimizle, topraklarımızdan lezzetli ve doğal ürün Uğut’u Türkiye’nim dört bir yanına ulaştırdıklarını anlattı.

İmalatta farklı lezzetlerinde üretimlerini gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Kabak, “Ürün çeşitlerimiz ile yut içerisinde katıldıkları fuarlar ile Taraklı ekonomisine ve turizmine büyük katma değer sağladıklarını dile getirdi

Kabak, Kovid-19 ve Taraklı’ nın son yıllarda turizm potansiyeli olma noktasında yükselen trendinin düşüşe geçmesi nedeniyle yöresel ürün satışlarında işlerinin durma noktasına geldiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Eskiden her gün Taraklı’ya ziyaretçi akını olurdu. Eski günlerimizi arıyoruz. Pandemi nedeniyle işlerimiz durdu. İç turizmin durması, biraz da insanların alım gücünün azalması bizi eski günlerimizdeki işlerimizi arar kıldı” şeklinde konuştu.

** **

Güzel Taraklı…

Son yıllarda Taraklı’da termal tesislerinin yapılmasıyla şehir içi trafiğinde hareketlilik arttı. İlçe merkezi Ankara caddesi’nde yaşanan trafik akışı rezaletini defalarca dile getirdim. Bu hususta çok fazla bir şey yazmak istemiyorum. Taraklı da tarihi ve otantik sokakları gezmeye gelenlerde oluyor. Gelenler haliyle özel otomobilleri ile geliyorlar. Araçlarını bulabildikleri güvenli boş alanlara park ediyorlar. Özellikle hafta sonlarında sokak aralarında park etmiş araçlar dikkat çekiyor. Taraklı’ya gezmeye gelenlerin pek çoğu tarihi alanlarda fotoğraf çekmek istiyor. Ne yazık ki sokak aralarında park edilmiş otomobiller yüzünden estetik açıdan düzgün fotoğraf çekmeleri mümkün olmuyor.

** **

Geçtiğimiz hafta iki siyasi partinin etkinliğine katıldım.

Birincisi İktidar partisi AK Parti Taraklı.6.Gençlik Kongresi. İkincisi muhalefet partisi CHP Taraklı İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen etkinlikler

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin de katıldığı Gençlik kolları kongresi öncesinde AK Partili dostlarla sohbet etme fırsatım oldu. AK Parti Taraklı İlçe Başkanı Mehmet Pilavcı’ya görüşlerimi aynen şu şekilde ifade ettim. Önce AK Parti Taraklı İlçe Gençlik Kolları Başkanı Arda Özkan’a nazik kongre daveti için teşekkür ettim…”AK Parti Taraklı İlçe teşkilatında birlik beraberlik sağlanmaya başlanmış” gözlemlerimi de belirttim. AK Partililerin bu tespitlerimi doğrulayan açıklama ve izahları beni oldukça mutlu etti.

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş’in de katılımıyla CHP Taraklı İlçe yönetimi ilçe merkezinde esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Maske dağıtımı yaptı. Bir kaç gün sonra CHP Taraklı İlçe Kadın Kolları yaşlı aileleri ziyaret etti. Ardından CHP Sakarya İl Kadın Kollarının da katılımıyla İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışma gerçekleştirdiler. CHP Taraklı İlçe Başkanı Kadir Güneş’e de gözlemlerimi aktardım. İl Başkanı Ecevit Keleş’e de teşkilatta ki hareketliliğin güzelliğini söyledim

CHP Taraklı İlçe Başkanı Kadir Güneş’ de “İyinin daha iyisini, güzelin daha güzelini yapacağız” ifadelerini kullandı.

Evet; Eleştirmek iyi bir gazetecinin temel sorumluluğudur. Eleştiri yapıyor diye gazeteciye tavır almak doğru bir davranış değildir… ”Güzel Taraklı” için çalışacaklarına inandığımız herkese de destek olmak sorumluğumuzdur.

Dün böyleydi, bugün de böyle, yarında böyle olacak… Çizgimiz bellidir.

Haftaya görüşmek üzere, hoşçakalın. Sağlıcakla kalın.

#tarakli-ugut #kose #yazisi #ugut #ugut-tatlisi #bugdaydan-yapilan-tatli #bugday-ciminden-yapilan-sekersiz-tatli #sekersiz-tatli #diyet-tatli #

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.