Gante Ekrem Koylan’ın Sinemacılığı…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Çok Kıymetli Okuyucular;

 

Bu hafta yazıma başlarken bir farkındalık olsun istiyorum. Kabul etmek gerekir ki neredeyse yüz yılın en tuhaf yılını yaşıyoruz.

“Temiz siyaset, temiz toplum, temiz iş ilişkileri, temiz sanayi, temiz ticaret, temiz ekonomi. Her şeyde temiz olanların yer aldığı kirlenmemiş temiz bir toplum oluşturmak adına çağrıda bulunmak. Taraklı nın temizliği yanında ülkede her şeyin temizliği de çok önemli” diyerek “Gante Ekrem Koylan’ın

Sinemacılığı” başlıklı yazıma başlamak istiyorum.

 

 

Evet;

Ekrem Koylan, Lakabı ile “Gante Ekrem”. Taraklı’da “Sinema” denilince onun sineması akla gelir.

1970 li yıllarda Taraklı’ya sinemayı getiren Ekrem Koylan 1941 doğumlu.

Ahmet-Ercan ve Özcan isimli 3 oğlu var. Ekrem Koylan 1977 yılında geçirdiği bir trafik kazasında 36 yaşındayken hayata veda etti.

Ekrem Koylan’ı anlatanlar onun Taraklı’da jeep ile yolcu taşıma, bisiklet tamirciliği, peynir üretimi (mandıraclık), ayva tüccarlığı ve minibüs ile Taraklı’dan Geyve’ye yolcu taşımacılığı yaptığını anlatıyor.

Yaptığı işlerin arasında “Sinemacılık” Taraklı’da tarih yazmıştır. Göynük’ten Sinemacı Hayrettin’den satın aldığı sinema makinesi ile Türk sinemasının ünlü isimlerinin filmlerini Taraklı’da herkese izlettirmiş. O dönemlerde Taraklı’da sinema kültürüne öyle büyük katkılar sunmuş ki Cumartesi günleri bayanlara Pazar günleri erkeklere milli bayramlarda çocuklara film izlettirerek 7 den 77 ye herkese sinemayı sevdirmiş.

Çok iyi hatırlıyorum Ekrem Koylan’ ın sinema salonu meydanda Ali Efendilerin kahvesinin yanındaydı. Oynanacak filmi tanıtmak için rahmetli İhsan Karaltı ve rahmetli Selami Aybaş hazırladıkları tanıtım pankartları ile ellerinde uyduruk megafonla mahalle mahalle sokak sokak gezerek filmin türünü, artistlerini gösterileceği gün ve saati duyurarak reklâmını yaparlardı. Bu işi daha önce merhum Osman Yenitaş (Garip Osman) yaparmış.

Yine hafızamda kalan film gösterimi öncesinde meşhur “Taraklı Gazozu” “Çekirdek” ve “Turşu” satışlarında patlama yaşanmasıydı.

Sinema salonu girişinde küçücük odada Ekrem Koylan’ın bilet satışında oluşan kuyruk ve izdiham olurdu. Hatta bir keresinde bu izdihamda bilet parası noksan olan iki yaşıtıma

“-Hadi bakalım siz şöyle bir dolaşıp da gelin, parayı tamamlayın” dediğinde kısa sürede geri gelişlerinde tekrar “Şu parkın etrafını dolaşıpta gelin” diye ikinci defa yollaması ve film başladıktan sonra iki arkadaşımızı eksik paralı bilet ile içeriye en ön sıraya alması hafızalarımdan silinmez.

Birbirine çakılmış ağaç sandalyelerden oluşan sinema salonunun durumu çok kronolojik bir durumdu. Özellikle balkon kısmında her an bir çökme yaşanabilirdi. Film gösterilerinde pek çok çarpıcı olaylar hatıralarda kalmıştır.

Mülkiyeti Küçükçınar’lardan Molla Osman oğlu Hamdi Küçükçınar’a ait olan sinema salonu olarak kullanılan yer daha sonra düğün ve nişan salonu sonrasında da elma deposu olarak kullanılmış geçtiğimiz yıllarda da ayakta kalmaya direnememiş kendiliğinden göçmüştür.

Ekrem Koylan sinemacılık ile “Gante’nin Sineması” ile Taraklı tarihine damgasını vurmuştur. Taraklı’da iz bırakmıştır. Ne zaman ki Taraklı’da sinemalı günler konuşulsa “Ekrem Koylan” adı rahmetle “Gante’nin Sineması” özlemle anılır.

Ekrem Koylan Amcamıza bir kez daha Allah’dan rahmet geride bıraktıklarına sağlık ve uzun ömürler diliyorum

 

Değeli okuyucular,

Önümüzdeki hafta AK Parti Taraklı Belediye meclis üyesi Mustafa Kaynar ile gerçekleştirdiğim söyleşiyi sizlerle paylaşacağım. Keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Umarım okuyunca sizde keyif alacaksınız

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşça kalın.

Sevgi ve saygılarımla

 

#ekrem-koylan #ttarakli #sinema

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.