Sakin Şehir TARAKLI

Misafir Kalem :Cevdet Güngör-YENİGÜN Gazetesi
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Cevdet Güngör

Taraklı Sakarya’nın “Sakin Şehir “ ünvanlı tek ilçesi. Taraklı geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülüne layık görüldü.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, bu vesile ile ilgili yaptığı açıklamada “Sakin Şehirler” (Cittaslow) ağına üye Taraklı’nın BM Dünya Turizm Örgütü 24. Genel Kurulu’nda, dünyanın en prestijli ödüllerinden birisine layık görülmesinin gurur kaynağı olduğunu belirtti. Ödüle 75 ülkeden 175 başvurunun yapıldığını anımsatan Kaldırım, ilçenin ayırt edici doğal ve kültürel özellikleri, korunmuş geleneksel yaşam tarzı ile sürdürülebilir ve kapsayıcı kırsal ekonomik faaliyetlere ilişkin kapasitesi neticesinde bu unvanı taşımaya uygun bulunduğunu ifade etti.

***

Taraklı 5 yıllık Yunus Paşa Camisi ile aynı şekilde tarihi evleriyle tam turizm potansiyeline sahip bir ilçemiz. Yıllardır Taraklı’nın bu tarihi güzellikleri, sakin ve son derece şirin bir yer olmasına rağmen iç turizmde bir türlü hak ettiği ilgiyi göremiyor. Örneğin; bir türlü Safranbolu gibi tarihi evleri ile öne çıkan bir turizm hareketliliğine sahip olamıyor. Taraklı Dünya Sakin Şehirler ağına alınıyor. Son olarak Birleşmiş Millet tarafından “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülüne layık görülüyor ancak biz Taraklı’nın kıymetini pek bilmiyoruz. Şayet bilseydik bugün Taraklı’da kayıtlı olan tescilli evlerden sadece 5 dolayındakinin restorasyonunu yapmakla kalmazdık. Söz konusu bu restorasyonlarda Adapazarlı mimar Çetin Öztürk’ün büyük katkısı var.

Taraklı geçmişte Sakarya Valileri Cahit Kıraç ve Nuri Okutan döneminde tarihi evlerin restorasyonu ile ilgili bir hareketlilik olmuştu. Aynı şekilde o dönemin Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman bu konuda büyük çaba göstermişti. Taraklı’nın bir Safranbolu olması yolundaki bu girişimler ne yazık ki güdük kaldı.

***

Taraklı’da son yıllarda termal turizm olarak hizmet veren iki büyük otel bulunuyor. Bu oteller Taraklı’ya ve esnafına ciddi bir hareketlilik getirdi. Türkiye’nin dört bir yanından gelip bu otellerde kalanlar Taraklı’nın güzelliklerini ve tarihi konaklarını döndüklerinde tanıdıklarına anlatsalar büyük kazanç olur.

 Düşünebiliyor musunuz? Bugün Taraklı’da Kültür Bakanlığı tarafından istimlak edildiği halde restorasyonu yapılmayan ve kaderine terkedilen en az iki tarihi ev bulunuyor. Bu evler restorasyonu yapılıp turizme kazandırılmayacaklarsa neden istimlak edildiler ya da bunun nedeni ne olabilir? Bu sorunun yanıtı çok kolay ne yazık ki Taraklı’nın gerek tabiat ve gerekse tarihi değerleri Ankara’da pek arka bulamıyor. Arka bulsa Taraklı’daki tarihi konaklar kaderine terkedilir miydi?

Ne yazık ki bu örnek bile Sakarya’nın değerlerinin gerektiği gibi korunmadığının ve savunulmadığının kanıtıdır.

Dilerim Sakarya ile ilgili bu olumsuz durumlar bir an önce son bulur.

 

#cevdet-gungor #sakinisehir

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.