MİSAFİR KALEM Ergün ÖZKAN / medyabar

Taraklı ve Ödül…
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Yeni dünya düzeni, salgının getirdikleri de denilebilir turizm de beklentiler değişmekte. Modası geçen ve turiste cazip gelmeyen “deniz, güneş, kum” yerini daha sakin, doğaya doğru yönelmenin olduğu gözlemlenmekte. Arayış tümden doğa ile bütünleşme ve farklılık. Alışılagelmiş seyahat ve dinlenceler yerini, doğanın içinde yer alarak daha kendinle baş başa kalabileceği, yeni turizm alanları ortaya çıkarmakta.

Kıyı şehirleri ile sınırlı olan turizm alışkanlığı, özellikle son yıllarda daha içerilere hatta rakımı yüksek alanlara kaymaya başladı. Değişen turizm anlayışına karşılık verebilecek doğal yapıya sahip çeşitliliklerimizin olduğu, Taraklı ilçesinin taşıdığı değeri yıllar önce tespit etmiş iki değerli Valimiz oldu.

“Sakin Şehir” unvanlı Taraklı, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından, “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülüne layık bulundu.

İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 24. Genel Kurulu’nda alınan ödülün, en prestijli ödüllerden biri olduğunun gururla ifade eden Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 75 Ülke içerisinden seçilerek alınan bu ödülün ilçenin ayırt edici doğal ve kültürel özellikleri, korunmuş geleneksel yaşam tarzı ile sürdürülebilir ve kapsayıcı kırsal ekonomik faaliyetlere ilişkin kapasitesi neticesinde bu unvana uygun bulunduğunu ifade etti.

Taraklı, Osmanlı ahşap mimarisinin en güzel örneklerini barındırmaktadır. Mimar Sinan tarafından yaptırılan Yunus Paşa Camisi önemli örneklerden bir tanesidir.

Taraklı, birçok tarihi değere sahip, 94 adet tescilli sivil mimarlık örneği bina ve 8 adet doğal kültür varlığı bulunan, koruma amaçlı imar çalışmaları yürütülmekte ve tarihi dokunun korunmasına özen gösterilmekte.

Son dönemlerde yapılan çalışmalar neticesinde 45 adet binanın rölöve ve restorasyon projeleri yapılmış olup, 5 adeti butik otel olarak hizmete açıldı.

Taraklı’ya özgü yapı klasiği ahşap kargas, kerpiç ve çamur sıva gibi yerel özgün malzemeler kullanılarak restorasyon gerçekleştirilmiştir.

Taraklı, İtalya merkezli Cittaslow (Sakin Şehir) ağına dâhil olmak, bugün ise BM tarafından “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülüne layık görülmenin altında, geçmişte harcanan emeklerin karşılığının alınmasıdır ki tam da burada hizmetlerini yadsıtamayacağımız iki değerli Vali’yi anmazsak haksızlık olur.

Sakarya Valileri Cahit Kıraç ve Nuri Okutan, tarihi dokunun korunması ve restore edilmesi hususunda çok gayretleri olmuştu.

Kaymakamlık hizmet binası, Hanımeli Konağı, Hacı Rıfat Konağı, Hisar Konağı, Kadirler Konağı, Fenerli Ev gibi konaklar restore edilerek hizmete sunulması sağlandı. Fenerli Konağın restorasyonunu SATSO üstlenmiş ve hizmete sunulmasına katkı sağlamıştı.

Taraklı’nın tarihi ve doğal yapısı korunarak, restorasyon çalışmalarının ilk adımı dönemin Valisi Cahit Kıraç başlatmış olup, devamında da benzeri çalışmaları Nuri Okutan yürütmüştü, bu sayede iç turizme sunulmuş oldu.

Safranbolu evleri ve turizm içinde aldığı pay, örnek teşkil etmiş ve hareket alanını belirlemiş. Ancak geçen bunca yıla rağmen bu hususta kat ettiğimiz yol ortada, turizmden aldığımız pay Safranbolu’nun oldukça gerisinde.

Taraklı için yapılan düzenleme ve çalışmalarda devamlılık sağlanamadığı için hak ettiği değeri bir türlü bulamadı.

Kararlılık sergilenemediği için düzenlemelerde, dalgalı bir seyir izlemekte. Hal böyle olunca da turizmden istenen ve beklenen pay hanemize düşmemekte. Sahipsizliğin önemli örneklerinden bir tanesidir Taraklı.

BM’den alınan “Kırsak Turizm Destinasyon” ödülü yeni dönemin başlangıcı olur, hak edip yıllarca alamadığımız değer ve karşılığı bulmuş oluruz.

Değilse elimizin altından bir değer kayıp gidiyor !

 

Taraklı daha fazla ilgi ve özeni hak ediyor…

#misafir-kalem #ergun #ozkan

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.