Taraklı İnsanı…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklı İnsanı…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Taraklı ziyareti sırasında taklar yapıldığı, her tarafın albayraklarla süslendiği, yol ayrımından Hacı Atıf'ın Hanına kadar yollara halılar döşendiği, Muhtar Emin Nuri'ye Taraklı'dan iki kişiyi sorduğu ve bunlarında Akif Çavuş ve Hacı Atıf olduğu ve Taraklı'dan ayrıldıktan sonra çektiği telgrafta duygularını ''Kendi Küçük Gönlü büyük Taraklı'' diye ifade ettiği bilinmektedir.

Mustafa Kemal Paşa’nın Başkomutanlık Meydan Muharebesinden (Büyük Taarrruz) çok kısa bir süre önce Taraklı ziyareti ile, Taraklılıların da destek ve dualarını alması “Kendi Küçük Gönlü Büyük Taraklı” ifadesinin önemini daha da artırmaktadır.

** **

Eş dost meclislerinde bana takılmadan edemezler; “-Sen tam bir Taraklılısın” diye. “-Nasıl olurmuş Taraklılı?” dememe gerek kalmadan onlar zaten Atatürk’ün ifadelerinden yola çıkarak Taraklı’lı şöyle olur, böyle olur diyerek bir profil çizerler. Ne mutlu bana ki böyle bir profile dahil oluyorum.

Bende yerleşmiş karakteristik bir imaj vardır. Kafamın içindeki düşünce ne ise konuşmamda da onu dile getiririm. Böyle olmak Taraklılı olmanın imajına ters mi düşüyor dersiniz?...

Yüzümüze olmasa da arkamızdan alaycı laflar edildiğini hissediyorum.Merak buyurulmasın, yüzümüze vuranına da rastladık.

Türkçemizde bir deyim vardır…

 ”Sağıra yatmak” diye ifade edeyim vesselam.

** **

Taraklılı Eğitimci Yazar Ahi Naci İşsver’in Taraklı ile ilgili yayınlanmış birçok kitabı var. İşsever’in yayımlanmış kitapları: ‘Almancı Dediğin’ (roman,1987), ‘Taraklı’ (araştırma-inceleme, 1993), ‘Taraklı’da Yalaza Kültürü’ (mizah, 2009), ‘Seyyah Çarığı’ (şiir, 2014) Eğitimci Ahmet İşsever ile birlikte hazırladıkları “Taraklı Ağzı” ve en son “ Anadolu’nun Güzel İnsanları Taraklı Manavları” isimli kitapları yayınlandı. Bu eserler Taraklı açısından çok yararlı

Taraklı’lı Eğitimci Ahmet İşsever’inde Taraklı ile ilgili Kültürel zenginliklerin yer aldığı kitap projesi çalışmaları devam ediyor. Umut ederim ki yayınlandığını görür ve hepimiz bu güzel esere kavuşuruz.

Taraklı Belediyesi Şehit Mehmet Nuri Kocabıyık meydanında Hacı Atıflar Hanı’nda bir kütüphane hizmete açmış. Ben bunu duymamıştım. Özür dilerim. Bunu bilenlerden öğrendim. TARAKLI BELEDİYESİ KÜTÜPHANESİ’ni iki kelime ile tanımlıyorum. “Müthiş” ve “Mükemmel. Hazırlıklar tamamlanmış açılış bekliyor. Kütüphaneyi dolaştım. Kitapları inceledim. Üzgünüm. Maalesef aradığım kitabı bulamadım. TARAKLI ile ilgili eserleri TARAKLI BELEDİYESİ KÜTÜPHANESİ’nde bulundurmak gerekir.

** **

Çaylı Aziz…

Çaylı Aziz (Karaca)Amcayı çocukluğumdan hatırlarım. Öyle hayal meyal da değil; basbayağı omzunda çerçi sandığı ile pazaryerine çıkış merdivenlerinde kurduğu satış tezgahında sesini hiç unutmam.

Ne derdi: “İnne satarım, iplik satarım, oya ipliği, dikiş ipliği, nakış ipliği… boncuk, cıncık, tesbih, kese, çıtçıt, lastik, cırcır, melefe innesi, çuvaldız satarım…” “Çakı-çakmak,ayna-tarak,dona bele lastik…” Sattıklarından da anlaşılacağı gibi daha çok annelerimize ve onların kızlarına, gelinlerine gençlere hitap ederdi. Köy köy, mahalle, sokak demeyip dolaşan Aziz Amca’yı herkes sever gelmesini beklenirdi, gözlenirdi. Sipariş bile verilirdi. Dükkanı omuzlarında idi. Tahtadan yapılmış basit bir tezgah işte altı üstü. Uzunca bir sağlam iple omuzlarına alır gezer dolaşırdı. Aziz Amca için satacağı malın sınırı yoktu; satabileceği her şeyi yük olarak taşımaktan çekinmezdi.

 Derseniz; ”-Aziz Amca çift sarılı yumurta var mı?”…

O sinirlenen ses tonuyla “-Yok mu diyecek sandın” deyip yanındaki heybesinden yumurtayı çıkartırdı

Eğer heybesinde olmayan bir şey istenirse şöyle derdi Aziz Amca;

“Akayların dükkanı mı? sandın lan burayı…”

Haftaya görüşmek dileğiyle… Hoşçakalın.

#tarakli-insan #kose #aziz

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.