Mehmet Kolsuz (Koca Mehmet) ile Söyleşi

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklı’da Siyasetin Duayeni Herkesin Büyüğü Mehmet Kolsuz (Koca Mehmet)’u iş yerinde ziyaret ederek keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Değerli Okuyucular,

Zaman zaman Taraklı’da değişik kişileri ziyaret edip onlarla sohbet ediyoruz. Bu ziyaretler kapsamında Taraklı siyasetinin duayeni herkesin büyüğü Taraklı’nın önemli isimlerinden Mehmet Kolsuz (Koca Mehmet) u dükkanında ziyaret ederek keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

1939 doğumlu ve 4 çocuk babası Mehmet Kolsuz 80 hane 250 nüfuslu İçdedeler Mahallesi’nde 1968 yılından sonra üç dönem peş peşe muhtarlık yaparak köyüne hizmet etmiş.

Görev yapığı süre içerisinde İçdedeler Mahallesine kazandırdığı hizmetleri aktaran Mehmet Kolsuz, “Köyümüzde elektrik yoktu. Doğru düzgün yolumuz yoktu. Öncelikle bu sorunlarımızı çözdük. Daha sonra okul ve camii yaptık. Köyümüzün tüm sorunlarını çözmek için çok büyük mücadeleler verdik. Fedakarca çalıştık. Çok işler gerçekleştirdik” diye anlattı.

“Mehmet Kolsuz için DYP’nin Süleyman Demirel’i bir yana diğer partiler bir yana.”

1983 yılında Doğru Yol Partisi kurulduktan sonra siyasetin içerisinde kendisini bulan Mehmet Kolsuz Taraklı İlçe olduktan sonra DYP nin Taraklı Teşkilatının kurulmasında rol almıştır. Nitekim daha sonrasında Taraklı siyasetinde önemli isim olmuştur.

Mehmet Kolsuz için DYP’nin Süleyman Demirel’i bir yana diğer partiler bir yana.

1989 yılında DYP den Taraklı İl Genel Meclisi üyesi seçilen Mehmet Kolsuz 2 dönem DYP Taraklı İl Genel Meclisi üyeliği yaptı.

Doğal kişiliği ile Sakarya’da siyaset arenasında sevilen kurt ve duayen siyasetçi Mehmet Kolsuz İl Genel Meclisi üyeliğindeki günleri şöyle değerlendirdi.

Taraklı’da Hükümet Konağı yapımında büyük emekler sarf edildiğini anlatan Kolsuz

O dönemde 3 hükümet Konağı inşaatı yapıldığını belirterek “Söğütlü ve Kocaali İlçe Hükümet Konağı ile beraber Taraklı’mıza da hükümet konağı binası kazandırdık. Yine o dönemde Taraklı’ya “Kemik Hastalıkları Rehabilitasyon Hastanesi” açılması için önemli adımlar atmıştık. İktidar değişiklikleri bu hizmetimize imkan tanımadı” diye itirafta bulundu.

“Doğal Kişiliği”…

Taraklı’ya yapılan hizmetleri ile ilgili bilgiler veren Kolsuz köylerin yol ve sağlık sorunlarında önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini anlattı.

İktidarıyla, muhalefetiyle herkesin kendisini doğal kişiliği ile sevdiğini belirten Mehmet Kolsuz “Taraklı’nın sorunlarının çözümü için herkesle görüşürdüm, destek isterdim ve hiçbir zaman çekingenlik duymadım.” dedi

Dönemin Valisi Erdinç Büyükakalın ile anısını paylaşan Kolsuz “ Köy yollarımızın bakımı yapılacaktı. Sayın Valimiz toplantıda köylü işbirliği içerisinde yolların yapılacağını belirtti. Yani yollara dökülecek mıcır ve asfalt için köylüden para toplayacaktık. İş makinaları da Özel İdare Müdürlüğü tarafından verilecekti. Diğer ilçeler bu görüşü olumlu karşıladı. Ben Sayın Valimize Taraklı’ da vatandaştan para toplamamın mümkün olmadığını anlattım. Zaten Taraklı köylerinin zor geçinen, orta halli insanlar olduğunu anlattım. Ve sadece Taraklı köylerinin yollarının asfaltı için Özel İdare’den para tahsis edilmişti. Bu işlerde hep doğal kişiliğimiz etkili oldu.

Mehmet Gölhan, Nevzat Ercan, Ahmet Neidim, Ertuğrul Eryılmaz gibi partisinin önemli isimlerinden her zaman destek aldığını söyleyen Mehmet Kolsuz “ Ankara’ya her gidişimde yakın ilgi ve alaka ile karışlanırdım” dedi.

“ Makam, Mevkii Önemli Değildi…”

Siyasetin duayen ismi Mehmet Kolsuz siyasetten sonra yıllarca derneklerde de hizmetlerde bulunduğunu söyleyerek “ Hizmet etmek için illa siyasetin içerisinde olmak gerekmez Taraklı’da geçmiş yakın tarihe kadar derneklerde de görev yaptım. Benim için hiçbir zaman makam, mevki önemli değildi.” diye konuştu.

“Oğlumun Siyasete Girmesini İstemedim…”

Oğlu Fahri Kolsuz’un da DYP Taraklı İlçe Başkanlığı görevinde bulunduğunu söyleyen Mehmet Kolsuz “Aslında oğlumun siyasete girmesini ben istemedim. Parti tabanımızın baskısıyla siyasete girdi.2009 de Demokrat Parti’den İl Genel Meclisi üyeliği yaptı. Sakarya Büyükşehir statüsüne girdikten sonra AK Parti yönetiminden teklif geldi ve 2014 seçimlerinde Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliğine seçildi. Son dönem seçimlerinde siyasetin içerisinde aktif olmadı” ifadelerini kullandı.

“Koca Mehmet” Lakabı Nereden Geliyor?”

Taraklı’da 50 tane adama sorsanız “-Bu adam kim?” diye. Hepsinin de vereceği cevap “Koca Mehmet” tir

Halk tarafından kendisinin “Koca Mehmet” olarak tanındığını ve kendisine “Koca Mehmet” lakabının nereden geldiğini sorduğumuzda Mehmet Kolsuz şöyle anlatıyor;

“-Ben dünyaya geldiğimde babam tarlada çalışıyormuş. Eve döndüğünde komşular babama “-Kocaman bir oğlun oldu” diye heyecanla müjde vermişler. Babam da beni büyük sevinçle kucağına alarak “- Vay benim Koca oğlum” .. diye sevmiş. “Koca Mehmet” lakabı oradan gelme.

Mehmet Kolsuz gibi duayen bir siyasetçi ile söyleşi yaparken kendisine genç siyasetçilere ne gibi öğütlerde bulunursun? sorusunu da sorduk. Siyasetin bir hizmet etme kurumu olduğunu söyleyen Mehmet Kolsuz “ Yaşadığın yeri seveceksin, iyi tanıyacaksın, sorunlarını iyi bileceksin. Ilımlı insan olacaksın. Halkın içinde olacaksın” İfadelerini kullandı.

Taraklı’da siyasete damgasını vuran Mehmet Kolsuz ile Ankara caddesinde iş yerindeki ofisinde keyifli bir sohbet yaptık. Bizi misafir ettiği için çok teşekkür ediyorum.

**

YENİGÜN Gazetesi’nin Çok Kıymetli Okuyucuları;

Zaman zaman değişik kişileri ziyaret ederek söyleşiler gerçekleştireceğiz.

Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Selamlarımı gönderiyorum.

Görüşmek dileğiyle Hoşçakalın… Sağlıcakla kalın.

 

#mehz #soylesi #taraklimet-kolsu

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.