Seksenbeş yıl Önceki Gazete Haberleri…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

 

Türkiye`nin en eski gazetelerinden birisidir Akşam. Kuruluşu Cumhuriyet`in ilanından önceye dayanır. Ali Naci Karacan, Kazım Şinasi Dersan, Falih Rıfkı Atay, Necmettin Sadak`ın 200`er lira sermayeyle kurdukları Akşam Gazetesi’nin kuruluş tarihi 1918`dir. Akşam Gazetesi 1920 yılında ismiyle uyumlu bir şekilde sadece akşamları çıkıyordu. Muammer Senihi, Enis Tahsin Til`in ilk yazı işleri müdürleri olduğu Akşam Gazetesi, Milli Mücadeleyi destekleyen bir yayın politikasına sahipti. İlk sayısı küçük boydu ve aynı zamanda tek yapraktan ibaretti. Gazetenin kurucularından, aynı zamanda dışişleri bakanlığı yapmış olan Necmettin Sadak, Akşam Gazetesi’nin uzun yıllar boyunca başyazarlığını yapmıştır. Gazetenin diğer kurucularından Falih Rıfkı Atay ise Milli Mücadeleye karşı çıkanları eleştirmiş, 1923 yılında Hâkimiyet-i Milliye`ye geçmiştir. Akşam Gazetesi’nin yaşadığı ilk kırılma noktası 1957 yılında Malik Yolaç tarafından satın alınmasıdır. Osman N. Karaca bu dönemde gazetenin genel yayın yönetmenliğini sürdürmüş ve İlhami Soysal ve Çetin Altan gibi sol kalemler ile birlikte Akşam Gazetesi’nin yayın politikası sola doğru kaymıştır. Malik Yolaç`ın 1975 yılında elinden çıkardığı gazete daha sonra birkaç defa daha el değiştirmiştir.

**

Bundan yaklaşık 85 yıl önce, Akşam Gazetesi Taraklı’dan da haberler nakşetmiş.

Taraklı’dan haberlerin ulusal bir gazetenin sütunlarına taşımış olması bize göre çok önemlidir. Çünkü o araştırmacı gazeteci kişi Taraklı’ya yapılan hizmetleri hatta yapılması gerekenleri bizzat belirtmiş ileriye dönük neler yapılabileceğini aktarmıştır

Bugünkü Taraklı’da da ulusal ve yerel gazetelerin gayreti, teşviki vardır.

Önce Akşam Gazetesi’nin 1937 tarihinde nüshasındaki kaleme alınan haberi birlikte okuyalım:

“Taraklı içme suyu ve orta Mektep istiyor”

Geyve kazasına bağlı Taraklı nahiyesinin dağ eteğinde ve çam örtülü,bağlık,bahçelik ve suyu bol bir yer olduğu belirtilmiş. İçme suyunun Taraklı’ya 1.5 saat uzaklıkta Gölviran denilen yerden getirileceği aktarılmış. Ve İzmit Valisi’nin gayretleri ile suyun Taraklı’ ya ulaştırılacağı anlatılmış.

Ayrıca Taraklı nahiyesinin bir orta mektebe ihtiyacı olduğu belirtilmiş ilk mektebi bitiren çocukların orta mektep olmadığı için tahsillerine devam edemedikleri belirtilmiş. Nahiyede orta mektep olmaya müsait bir mektebin olduğu fakat bakımsızlıktan harabe olduğu anlatılmış.

“Ormanlar harap olmasın diye tahta kaşık yapmak yasak edilmiş”

Taraklı’da bazı köylülerin geçimlerini tahta kaşık yaparak sağladığı belirtilen gazete haberinde ormanların harap olmaması için kaşık yapımının yasaklandığı dile getirilmiş.Ve Mağduriyetin giderilmesi için yasağın kaldırılması istenmiş

Aynı gazete haberinde Taraklı’da hayvan hırsızlığı artışı görüldüğü ve bazı kişilerin bu işi yaparken yakalandığı ve Geyve müdeavimliğine teslim edilerek çalınan hayvanların sahiplerine teslim edildiği duyurulmuş.

“Taraklı- Geyve Şosesi Yapılıyor”

Aynı tarihlerde yayınlanan bir başka gazete haberinde

Taraklı-Geyve şosesinde nakliyenin çok müşgül olduğu anlatılmış Hatta yolun bir kısımının tamir edildiği diğer kısmınında tamirinin yapılana kadar yapılan kısmında bozulduğu anlatılmış

Yolun en mühim kısmının 760 metre yükseklikteki “Gazi Kıran” mevkiisi olduğu dikkati çekilmiş. Ve ek ödenek istenmiş

Geyve –Taraklı Yolunda

“Bir araba dereye düştü,bir kamyon devrildi”

Mudurnu’dan pirinç yüklü olarak Geyve pazarına gelmekte olan bir arabanın atları Taraklı ormanlarından travers taşıyan kamyondan ürkmüş araba yolun solundaki dereye yuvarlanarak parça parça olduğu belirtilerek yine bir başka kaza da haber olarak aynı gazetede yer almıştır.

Geçmiş devirleri anlatan bu gazete haber kupürlerini tarafıma gönderen Geyve’den Yusuf Kılıç büyüğüme çok teşekkür ediyorum. Değişik konularda fikrini almaya devam edeceğim.

Kıymetli Okuyucular;

Hafta ya tekrar görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın,esen kalın.

 

 

 

 

 

#nostalji-gazete #kupur #tarakli

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.