Eleştiri dozumuzu Katmer Katmer Arttıracağız…!

TARAKLI’dan İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Uzunca bir yazı.İlgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

Bir ramazan ayını daha bitirdik. Rabbim yenisi görmeyi nasip eder inşallah.

Başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek Ramazan ayını geride bırakarak, bayramı idrak etmiş bulunmaktayız.2 yıldır koronavirüs sürecinde buruk geçirdiğimiz Ramazan ayını bu yıl dolu dolu, bir arada yaşadık. Kalabalık gönül sofralarında buluştuk. Yüce Allah’ın bizlere mükâfatı olan bayrama ulaşmanın sevincini hep birlikte yaşadık. Bayramlar; coğrafyamızda birlik, beraberlik ve hoşgörü duygularımızı güçlendiren mukaddes günlerdir. Salgın sürecinin geride kalmasıyla birlikte bu bayramı eski günlerdeki gibi olamasa bile büyüklerimizi ziyaret ederek, sevdiklerimizle bir arada olabildik.Mübarek ramazan günlerinde yaptığımız tüm ibadetlerimizi Allah kabul etsin inşallah.

** **

Taraklı’da gündemi yakından takip eden bir basın mensubu olarak ramazan ayı süresince hiçbir eleştiride bulunmadım. ”Havanda su döver” gibi yapay gündemlerle yazılarımla sizlerle birlikte olduk. “Dokunulmazlık” bakışımızı “Dokunurluk” yönüne çevirerek gündemdeki Taraklı’nın sorunları ile ilgili eleştirisel dozlarımızı katmer katmer arttırarak yazılarımıza devam edeceğiz.

Mesela Taraklı Belediyesi’nin Ankara Caddesi Aşağı cami yanındaki bay-bayan tuvaletlerini yenileme çalışmalarını başlatması herkes tarafından olumlu karşılanmıştı. Çünkü gerçekten Taraklı’da bayanların kullanabileceği abdest alabilecekleri bir yere ihtiyaç vardı. Başlayıp ta bir türlü bitirilemediği için çok büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Taraklı’da vatandaşların özelliklede ilçeye gelen ziyaretçilerin oturup çay-kahve içebileceği, sohbet edebileceği bir yer yok. Ramazan Bayramında Taraklı’ya ziyarete gelen misafirlerin Belediye ye ait Hisar Konağı kapısından geri dönmelerine bir anlam veremedim. Merak ediyorum bayram öncesinde Hisar Konağı ve bahçesinde neden bir hazırlık yapılmadı. Bu konuda çok ciddi tepkiler geldiğinin altını çizmek isterim.

Yazımda siyaseti de siyasetçiyi de küçücükte olsa eleştireyim. AK Parti İl Başkanı Yunus Tever ve il teşkilatı Ramazan ayı içerisinde ve Ramazan bayramında Taraklı Teşkilatının düzenlediği iftar programına,etkinliklere ve bayramlaşma programına katıldı. Esnaf ziyaretleri ve vatandaşlarla bir araya geldi. Cenazelere katıldı.

CHP İl Başkanı Ecevit Keleş ramazan ayı içerisinde Taraklı’da partisinin etkinliklerine katıldı. Mahalle ziyaretlerinde bulundu. AK Parti Taraklı İlçe Başkanı Mehmet Pilavcı’nın annesinin cenazesine katılarak güzel bir davranış sergiledi.

Bu vesile ile CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş ile ilgili birkaç cümle etmek istiyorum. Taraklı’da kim vefat ederse etsin hangi partiden olursa olsun ilçe teşkilatı aracılığıyla mutlaka telefonla ulaşarak aileye baş sağlığı dileklerinde bulunuyor. Davet edildiği düğünler de mutluluğa ortak oluyor. CHP Genel Merkezini arayarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da acıyı ya da mutluluğu paylaşmasına vesile oluyor. Böyle bir çalışmayı yapan kim olursa olsun, amacı ne olursa olsun halkın dertleri ile dertleniyorsa halkın yanında olan bir siyasetçiyse takdir edilmelidir. Yoksa bir siyasetçiyi topluma empoze etme çabasında değilim.

CHP Grup Başkan vekili Sakarya milletvekili Engin Özkoç bayram arifesinde muhtarlarla bir araya gelerek iftar yaptı ve bazı etkinliklere katıldı.

MHP İl Teşkilatı ramazan ayının sonuna doğru Taraklı teşkilatının düzenlediği iftar programında partililer ve muhtarlar ile bir araya geldi. Grup Başkan vekili Levent Bülbül bayram sonrası Taraklı’da ziyaretlerde bulundu.Muhtarlar ile düzenlenen programa katıldı. Sanırım MHP Grup Başkan vekili Sakarya milletvekili Levent Bülbül ve İl yönetimi halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşlarla bir araya gelmeyi düşünmedi.

İYİ Partilileri ise ne ramazan ayında ne de bayramda Taraklı’da göremedik.

Saadet Partililer her hafta Taraklı’da bir dizi faaliyetlerde bulunuyorlar. Bu faaliyetlerde bulunmadan önce Basın’ı da haberdar ediyorlar. Böyle olunca da açıkçası değer verene değer veriyoruz

** **

İçim Rahat…

Siz değerli okurlarımızdan övgü dolu sözler almak benim içimi gerçekten fazlasıyla rahatlatıyor. Şahsen kasıtlı yazılar yazarsam Allah bunun hesabını bana soracaktır.

Cevabını veremeyeceğim hiçbir yazıyı yazmam.

** **

Taraklı’ da güzel bir gelenek. Her yıl köylerimizde sırayla yapılan “Hayır pilavları” geleneği

Yüz yıllardan beri köylerimizde sürdürülen hayır pilavları geleneğinde ki asıl amaç hasat zamanına girecek olan köylünün ürününden bol verim elde edebilmesi için dua ettiği zamandır.Ayrıca köyler arası dostluk ilişkilerinin de kuvvetlendirildiği geleneksel olarak yapılan hayır pilavlarında köylerimiz sırayla belirlenmiş günde iş mevsimi arifesinde pilavlarda bir araya gelirler. Her köy pilav gününü belirledikten sonra köyün ileri gelenleri muhtarın ve ihtiyar heyetinin öncülüğünde toplanır. Pilav gününde harcamalar ne ise hane başı olmak üzere taksimat yapılır.Bu taksimatta heyet ne diyorsa odur. Kimse itiraz etmez.Yani hayır pilavı köylünün sosyal dayanışmasını da göstermektedir. Öncelikle kadınlar yufka hazırlayacaktır. Haftalar önce pilav için yufka hazırlanır. Akşamdan büyük kazanlar pilav yerine götürülür. Kurban edilecek hayvanlar bir gün önceden kesilir. Gecede bu işin ehli kişiler tarafından pilavlar pişirilmeye başlanır gece sabaha kadar uyku uyumak yoktur onlara. İlçeye bağlı köylerden ve köy hane sahiplerinin misafirlerinin toplanması ile daha önceden düzenlenmiş herkesin rahatlıkla oturabileceği bağdaş kurabileceği köyün en geniş yerinde çimenlikte toplanılır. Burada hep birlikte hayır duaları yapılır. Duaların ardında öğle namazının kılınması ile birlikte mevlit okunur. Artık pilav yeme vakti gelmiştir.Büyük kazanlarda pişirilen etli bulgur pilavı yanında yufka ve ayranla birlikte meydanda yaklaşık sekizerli onarlı gruplar halinde oturanlara dağıtılır. Dağıtım işi o köyün gençleri tarafından yapılır. İşin en güzel tarafı bu iş çok düzenli yapıldığı zaman aynı anda yüzlerce kişi pilav yemektedir.Aynı uygulama erkeklerin pilav yeme sırası bittikten sonra kadınlarda da yapılmaktadır.

Pilavların yenilmesinin ardından artık dost sohbetleri başlayacaktır. Tabi genç delikanlılar ve kızlar için ayrı bir heyecanda başlayacaktır. Doğrusunu söylemek gerekirse bir çok köyümüzde pek çok evliliklerin temeli bu hayır pilavlarında atılmıştır.

Pandemi öncesinde birkaç yıl öncesine kadar birçok köyümüzde pilavdan sonra çeşitli sportif organizasyonlar yapılmakta idi. Örneğin her köyde güreş olurdu. Karakucak dediğimiz güreşlere artık hayır pilavlarında yer verilmiyor. Sebebide bu müsabakalar yarışmaya dönünce köyde istenmeyen huzursuzluklar oluyor. O nedenle her türlü müsabakalar hayır pilavlarında yer almaz oldu.

Değerli Okuyucular koronavirüs nedeniyle 2 yıldır yapılamayan yüz yıllardan beri devam eden bu güzel geleneğimizin sürdürülmesini diliyorum. Bu yılda Taraklımızın köylerinde hayır pilavları başladı..Pilavlarda ayrı bir gelenek ise özel davetiyesi falan olmaz. Tarihi duyan gelir. Sizlerde her hangi bir köyde hayır pilavı olduğunu duyarsanız mutlaka katılın.

Tekrar görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

 

#elestiri-doz #tarakli #kose

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.