Taraklı’ya Özgü damak tadı.” Tahinli Çörek”

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklı’ya Özgü damak tadı.” Tahinli Çörek”

Bugün sizlere önceki gün sabah namazı sonrası iş yerine uğradığım ve “Tahinli çörek” yaparken gördüğüm Taraklı Ankara Caddesi’ndeki fırından daha doğrusu “Tahinli Çörek” den söz edeceğim.

Aslında Taraklı’da “Tahinli Çörek” den ziyade “Tahinli Pide” nin geçmişteki varlığının önemi çok büyüktü… Bugün tükenmiş olan mesleklerde çırakların ustalığa yükselmesinde dostlarına “Tahinli Pide“ ziyafeti geleneği de ne yazık ki kaybolmuş durumda.

O nedenle “Tahinli Çörek” görmeyi özlediğim Taraklı’da önceki gün fırında tezgahta görünce şaşırdım. Tekrar üretilip satılmasından dolayı da mutlu oldum…

Diyebilirsiniz ki “Tahinli Çörek” her yerde yapılır. Bende zaman zaman farklı yerlerde rastlıyorum. Ama Taraklı’da ki Tahinli Pide” nin geçmişini iyi bildiğim için böyle bir yazıyı kaleme almak istedim.

Şimdi Taraklı’da geçmişte “Tahinli Pide “ ustası kimlerdir? diye sorduğunuzda merhum Hacı Mehmet Nalçacı ve merhum Rauf Kaya diyebiliriz. Hayatta olan ama fırıncılık mesleğini bırakan 84 yaşındaki Nazif Nalçacı, oğlu Mehmet Nalçacı ve merhum Rauf Kaya’nın oğulları Ferhat Kaya, İbrahim Kaya’yı sayabilirim. Âmâ babalarından sonra mesleği devam ettirmediklerini söylemeliyim

Şimdi fırın işletmecisi usta Abdulkadir Ezer ile söyleşimi sizlerin istifadesine sunuyorum.

Usta Abdulkadir Ezet “Tahinli Çörek“ hakkında Taraklı’da 100 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen Tahinli Çörek", ilçe sakinleri ve turistlerin özellikle kahvaltılarda vazgeçemediği damak tatlarının başında geliyor” diye sözlerine başlıyor.

 

Ezer “İlk kez nerede ve hangi yılda yapıldığı bilinmeyen “Tahinli Çörek, mayalı hamurun üzerine tahin ve şeker dökülmesiyle hazırlanıyor. “Tahinli çörek” hamuru, şekli ve yapısı itibarıyla tadıyla Taraklılılar için yaz-kış özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi arasında yer alıyor.” diyor. Taraklı’ya gezmeye gelenlerin Uğut, Köpük Helvası gibi lezzetlerin yanı sıra bu yiyeceği de aradığını anlatan Ezer, "Tahinli Çörek’ den ziyade Taraklı’da önceden “Tahinli Pide” yapılırdı. Bizde “Tahinli Çörek” yapıyoruz
Ürünün yapılışına ilişkin bilgi veren Ezer, hamuru için un, su ve yaş maya, şeker, tahin kullandıklarını anlattı. Mayalanması için bir süre beklettikleri hamuru el büyüklüğünde açıp hazırlanan tahini koyduklarını bildiren Ezer, bu karışımın üzerine şeker eklendikten sonra fırına verdiklerini kaydetti. Ezer, bunu odun fırınında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra servis ettiklerini aktardı.

Fırında tezgâhtar Rıdvan Kavas’da, Usta Abdulkadir Ezer’in sözlerine ekleme yaparak “Tahinli Çörek” in sıcak tüketilmesini önerdiklerine değinerek, bundan dolayı ilçeye gelen ziyaretçilerin sabah ”Tahinli Çörek” tercih ettiklerini belirtiyor.

Taraklı’nın farklı lezzetlerinden olan “Tahinli Çörek” in üretiminin devam etmesini umut ediyorum. Taraklı’ın tanıtımına katkı sunacağı kanaatindeyim.

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşçakalın…

 

#tarakli-tahinli #corek #lezzet

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.