Süs Bitkiciliği’nde Beklenen Başarı Sağlandı mı?

İnci ÖKTEN İnci ÖKTEN
Yayın: Güncelleme:

Sakarya’nın ekonomi açısından tarımda farklı kaynaklara da ihtiyacı var. Eski Sakarya Valisi Nuri Okutan, Sakarya’ya ilk geldiği günlerden gidene kadar ilimizde iki şeye önem verdi. Birincisi eğitim. İkincisi üretimi kolay ve doğal olması nedeni ile Süs Bitkiciliği’nin yaygınlaştırılması.

Süs Bitkiciliği Sakarya’nın gündemine düştüğü ilk günlerde, hepimize çok uzak bir tarım ürünü olarak geldi. Sakaryalılar olarak, bir türlü kabullenemedik Süs Bitkiciliğini.

Okutan’ın Valiliği döneminde katıldığım tüm toplantılarda Süs Bitkiciliği ile karşılaştım.

Vali Nuri Okutan, ısrarlıydı. Sakaryalı kabul etmek istemese de Süs Bitkiciliğine yönelecekti.


O dönemlerde Arifiye’de Sakarya İli Süs Bitkicileri Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Somer Saraçoğlu, Başkan Yardımcısı Sabri Çamlıca, Genel Sekreter Hakan Körpi ve Muhasip İrfan Nurdoğan’ın daveti üzerine Arifiye’ye gitmişik.

Süs bitkiciliğinin her ne kadar adını duyup konuyla ilgili yüzeysel bilgilere sahip olsak da, yerinde görüp, konuyla ilgili bilirkişiler tarafından bilgilendirilmek bakış açımızı da değiştirdi.

 

Arifiye’de süs bitkiciliği hakkında yeterince bilgilendirilince, konunun önemini anladım.Akıllı bir yatırım!

Tek dez avantajı, çiftçi gözüyle bakarsak ektiği ürünün hasadını yine aynı senenin içinde yapamıyor olması.

Ektiğiniz ürünün hasadı en az 3,5 yıl gibi uzun sürüyor. Ama maddi olarak ciddi kazanımlar getiren bir ürün. Ancak her üründe olduğu gibi, Süs Bitkiciliğinde de riskler var. Mesela tüm firmalar aynı ürünü yetiştirmemeli! Çünkü aynı sene içinde, ürün ne kadar fazla olursa pazarı da bir o kadar ucuz ve zor oluyor.

Süs Bitkiciliği lüks bir ürün. Birinci derece ihtiyaç değil. Üründe branşlaşmak da çok önemli.Bu işe başlamak isteyenlere bir tüyo, bugün 1 dolar vererek aldığınız fidan, 5 yıl sonra 7 dolar oluyor.

Süs Bitkiciliği’nin yaygınlaştırılması için, çiftçiye bankalar aracılığı ile cazip teklifler sunulmalı,.Mesela bankalar 3 yıl gibi geri ödemesiz kredi verebilir. Çiftçiye ancak bu krediler verilirse bu işe yönelir ama kredinin de 3,5 sene de çiftçinin başına neler getireceği belli olmaz.


Sakarya’da Süs Bitkiciliği’nde ne kadar başarılı oldu. Son resmi rakamlar ne? Kaç kişi süs bitkiciliği yapıyor. Bacasız fabrikalar olarak adlandırılan bu sektörde başarı sağlandı mı?

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

semih yağar
18.02.2008 / 16:01:01
inci hanım doğru noktalara deyinmişsiniz ben eski anne tarafından taraklılıyım gerçi 15 seneye yaklaşdı gidemediğim eminimki bu sene süs çiçekcili ile ilgilenenler umduklarını fazlasıyla bulacaklar kenya dünya çiçek ihtiyacının yüzde atmışını karşılıyormuş sanıyorum ve kenya daki iç savaşdan dolayı çiçekcilik neredeyse sıfıra inmiş ve dünyadaki açığı kapatmak için türkiyeye yönelmiş alıcılar umarım bunda sakaryada payına düşeni fazlasıyla alır

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.