Taraklı Sevdalısı Olmak Nasıl Bir Şey?

Böyle bir şeyin olduğuna inanmadığımdan değil, sadece soruyorum...
Yayın: Güncelleme:

Şimdi bu başlıktan yola çıkarak hepiniz kendinize sormuş olmalısınız; "Taraklı sevdalısı olmak nasıl bir şey" diye. Veya şimdiye kadar hiç düşündünüz mü? Kendinizi bu soru'nun ekseni etrafında hiç sorguladınız mı? "Ben acaba Taraklıyı ne kadar çok seviyorum" diye.

Taraklı sevdalısı olmak hakikaten nasıl bir şey? Böyle bir sevdanın olmadığını iddia amaçlı sormuyorum bu soruyu, ya da ne bileyim, bunu espriye almıyorum. Sadece sevgiler farklıdır, kişiden kişiye değişir ondan soruyorum.
Taraklı sevdalısı olmak; Hani şair demiş ya;
"Seni sevmek sevmelerden birisi
Ben seni de, kuşları da severim"

Böyle bir sevgi mi? Kuşları sever gibi, ağaçları sever gibi.
Taraklı da aynı tarihler de doğmuş, hemen hemen yakın tarihlerde vefat etmiş ama hiç münasebetleri olmadan ölen insanlar var. Düşünün o kadar küçük yerde bile birbirleriyle hiç hasbıhal etmeden ahirete göç etmişler. Memleketinin insanını tanımadan ölmek, hemşehri duygularını yaşamadan ölmek. Taraklı sevdası, Memlektin ağaçlarını, kuşlarını, yollarını sevmek kadar insanını da mı sevmek, sevdalısı olmak?

Ben İstanbul'da okurken, sümestr tatilinde Taraklıya gelirdim. Bostancı İstasyonun'da Adapazarı trenini beklerken etrafımda eşyalarıyla istasyona gelen ve bizim gibi, bir yerlere gidecekleri her hallerinden belli insanlara bakarken alaylı bir gülümseme geçerdi içimden. Onların Taraklı gibi bir yere tatile gidemediklerine alay ederdim. Kimbilir İzmir'e, Ankara'ya veya Yurdun diğer yerlerine gitmelerinden dolayı onlara acırdım. Neden? Taraklı'yı göremedikleri için. Taraklı gibi bir yerin varlığından haberdar olamadıkları için. Acaba Taraklı sevdalısı olmak böyle bir şey mi? Yani memleketin güzelliklerini başkalarınında görmesini arzu etmek gibi mi veya onlar görürken, memlektimizi överken duyduğumuz haz mı?

Veya;
-Seni seviyorum
-Nerde?
-Seni gördüğüm yerde.
Mantığıyla hareket edip. Sadece Tarakılı'nın ismi geçtiğinde, Bayramdan bayrama bir sevda mı bu? Her bahar yeşerip, sonra yeniden solan.

Yıl 1994. 27 Mart Mahalli seçimleri öncesi. O zamanın Belediye Başkanı Sayın Mehmet AYDIN, bizim Ahi Naci İŞSEVER abimizin bastırmış olduğu TARAKLI isimli kitabı, Taraklılı olup başka yerlerde ikamet eden hemşehrilerimize posta yoluyla iadeli taahhütlü göndermek için bir girişimde bulundu. Adresleri bulmak içinde beni görevlendirdi. Biraz zor olacaktı ama Taraklı sevdası var ya! çoğunun adresini zaten önceden biliyordum. Kendimde bunu zorunluluk olarak görmüştüm. Bir de o yıl seçimler hemen bayram sonrası yapılacağı için adresleri bulmak zor olmadı. Kimilerinin emlak beyannamelerinden. kimilerini büyüklerimizden öğrendim. Yaklaşık 100(yüz)'ün üzerinde adres buldum. Yanılmıyorsam 115 civarındaydı. Postalama işini bizzat Başkan bey ve özel kalem yaptılar. İnanır mısınız, kitapların çoğu gönderildikleri adreslerden iade edildiler.

Sahi; Taraklı sevdalısı olmak nasıl bir şey?

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

İzzettin Kömürcü
7.02.2008 / 14:07:54
SEVGİLİ UFUK, HER FIRSATTA "TARAKLI SEVDALISIYIZ" DİYORUZ YA HERKES HAKİKATEN KENDİNİ SORGULAMALI. NE KADAR TARAKLI SEVDALISIYIZ...TARAKLI İÇİN NE YAPIYORUZ...
saime
8.02.2008 / 00:04:49
ufuk şen. hoşgeldin sitene yazılarını özlemiştik.dünyanın her yerinde bir dilim ekmek bulunabilir.ancak vatan tekdir birtanedir oda taraklıdır.herşeyin yok olduğunu düşünmiyelim gelicek hala yerindedir.taraklının geleceğide avuçlarımızın içindedir,inanıyorum ki kısa zamanda çok şey değişerek gelişicek ve taraklımız sakaryanın en hızlı gelişen en güzel ilçesi olucak.yıllar öncede güzeldi yıllar sonrada güzel olucak.ufuk kardeşim babam en güzel taraklı sevdalısı istanbula gelir bir gece bile kalmaz halbuki üç tane kız evladı var.bir gece kaldığı sayılıdır.derki beni ararlar....dünyadaki tüm güzellikler taraklımız ve taraklı lı hemşerilerimizin olsun.
Nurcan Hemşire
10.02.2008 / 15:18:42
evet ben bir taraklı sevdalısıyım.taraklılı değilim ama yaklaşık 4 yıl orada çalıştım.insanlarının sıcaklığı,yardımseverliği okadar içtenki.sitenizi görüncede çok şaşırdım ve çok beğendim.
hasan çolak
11.02.2008 / 20:29:14
5/7 1946 yılında akçapınar köyünde dogdum ogünlerde hicbir şehir görmedim dünyada enbüyük ve engüzelşehir taraklı sanıyordum.taraklının aşkıogün bugün devamediyor .birbaşkadır benim memletim taraklı mütevazı güzelvatanım.
ismail yavuz
14.02.2008 / 06:07:14
ah Taraklim! yuksek trajli bir gazetede "bu ilce de esnaf dukkanlari kapatmadan camiye gidiyor" diye haber yapmisti da herkese gostermistim o sayfayi gururlanarak. simdi o kadar uzagimki Tarakliya, mesafelerin onemi yok derler ya sevene, oyle bir ask bizim ki de... kitaplara gelince belki ulasmamistir, belki postaci yanilmistir,belki kitabin yazarini begenmemislerdir yada ne bileyim her hangi bir olumsuzluk... Tarakli sevdasi baska bisey olculemez hicbirseyle...
dilanur
14.02.2008 / 15:50:26
oh erzuruma gelen yok siz orada keyfinize bakın bizde karla kışla uğraşalım insan bi der ki bide erzuruma gidelim
Ufuk ŞEN
16.02.2008 / 21:22:40
Bu yazıma yorum atan okuyucularıma ve okuyanlara çok çok teşekkür ediyorum. Onlar Taraklı sevdalısı olduklarını en azından böyle dile getirebiliyorlar.
ARSLAN ERCAN
21.02.2008 / 10:46:14
sevgili ufuk kardeşim ben taraklıda dogdum taraklıda görev yaptım 25 sene ve emekli oldum .1955 doğumluyum.taraklıyı seviyorum her şeyi ile havasını suyunu taşını topragını herşeyden önce insanlarını.fakat ne yazıkki şu anda bu sevdiklerimizden çok az şey kaldı taşı toprağı vede insanları.yeşil taraklı akıl almaz şekilde ölüyor çevre felaketi i le karşı karşıyız: ayva dibi öldü,kavakdi öldü suyumuz dereleriz bitti suzuz hayat olmayaçağına göre taraklı bitiyor. sevgili ufuk yazın parkda oyurup bazen cay içilmiyor kokudan .biz taraklıda kalanlar gerçek sevdalıyızki halen buradayız.sevgili ufuk biz taraklıda kalanlar taraklıyı sevenler körükörüne bir siyasi partiyi destelemekden vaz geçip taraklı için kalıçı köklü çözümler üreten yeni bir yüz bulmalıyız .bunlarla olmuyor preje üretiyorlarmış: içraat yok 5 yılımız hibe oldu yani boşa gitti.meydanda bişey yok .ankara caddesinde yanlız 3 sefer kaldırımlar deyişti şu ana kadar .köklü kalıçı ne yol ne su nede kanlizyon meydanda bişey yok.sl

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.