30 yılda bir Yıkılıyoruz!

Türkiye’de 250 senede bir büyük deprem olurken, Sakarya’da 30 yılda bir yıkıcı deprem oluyor. Sakarya’da doğup büyüyen bir kişi hemen hemen ömründe 2 veya 3 deprem görüyor.
İnci ÖKTEN İnci ÖKTEN
Yayın: Güncelleme:

SAÜ Rektör Yardımcısı Muzaffer Elmas Sakarya’daki hasarlı konutlara bir kez daha dikkat çekti. “Deprem gerçeği ciddiye alınmadığında 99 depreminden daha fazla acılar yaşanabilir”
 
Depremin üzerinden 8 yıl geçti, biz hala ilimizdeki hasarlı bina sorunumuza çözüm bulamadık. Komşu il İzmit bu sorununu bir senede çözdü. Böyle bir sorunları kalmadı. Peki, bizdeki eksik nedir? Bu konudaki beceriksizliğimiz neden kaynaklanıyor?
 
Depremde hasar almış binaları, orta hasar, ağır hasar gibi sınıflara ayırdık. Oysa ki hepsi aynı sınıfta olan binalar…1999 depreminde hasar alan bina ne olursa olsun olası bir depremde zarar görecek binaların başında geliyor. 


Hasarlı binalara verilen yıkım süresi her yıl uzatılıyor. O evlerde oturanlar için bu avantaj gibi görünse de, büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu evlere hizmet götüren tüm resmi kurumlar elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerini kesmeli ki, binalarda iskan caydırıcı olmalı. Bu olmadığı takdirde binalar boşaltılamaz.
 
Yasal olarak da iskan edilmemesi gereken hasarlı binalarda iskana izin verilerek yasalar çiğneniyor.
Geçen yıllarda, bu konuda Sakarya Valiliği bir çalışma başlatmıştı. Tüm kurumlar hasarlı binalardaki hizmetlerini aynı anda keseceklerdi. Ancak yine yıkım süresi uzatıldığı i için bu iş de başladığı gibi kaldı. Bu konuda en duyarlı Erenler ve Güneşler Belediyesi oldu. Bölgelerinde bulunan hasarlı binalarda oturma izni vermeyerek binaları yıktı.
 
Son olarak SAÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, hasarlı binaların öğrencilere kiralanması konusunda isyan etmişti. Durman, bu konuda öğrencilere uyarıda bulunduklarını ancak, boyanarak hasarı örtülmeye çalışılan bu binaların öğrenciler tarafından kiralanmasının önüne geçemediklerini belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.



Sakarya Valiliği önderliğinde tüm belediyeler, kaymakamlıklar ve resmi kurumlar sıkı bir çalışma yaparak hasarlı bina sorununu ortadan kaldırmak için harekete geçmeli. Verilen son uzatma süresi iyi değerlendirildiğinde hasarlı konut sorunumuz ortadan kalkabilir.


DERKENAR: “Değiştiremeyeceğiniz bir geçmiş geride dururken, şekillendirip sahip olabileceğimiz bir gelecek bizi bekliyor”


(F.W. Robertson)

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ufuk ŞEN
20.02.2008 / 16:28:40
İnci Hanım bulamayız tabi. Neden peki? Çünkü birlik ve beraberlik yok. Bakın Sivas'a adamlar 1.ligde liderliği korumak için elele verip takımlarına finansman oldular. Bizde nerde. Herkes ayrı bir havadan çalıyor. Terminale dört yol tarafından gelişte tam köşe başında bir bina vardı. Pamukovalı birine ait olduğunu duymuştum. Bina inşaat halindeyken "daireleri Pamukovalı olmayana kiralamayacağım" diyordu. gerçi nasip olmadı. Depremde yıkılmış. İstemezdik tabi. Ve Lazlar başka telden çalıyor, gürcüler ayrı, çerkezler, abazhalar apayrı.
Kadir DEMİR
21.02.2008 / 12:09:07
Baştaki idarecilerin pasifliğinden kaynaklanan bu meselede büyük bir suçun işlendiği aşikardır.Vah tuh demektense sorunun üzerine gidilip en kısa zamanda çözüme kavuşturulmalıdır.Hiç bir yerde 30 yıl zaman zarfında deprem olur yazmıyor, ayet hadis'te yok.Belki yarın yine sallanacağız.Demekki 99 ve öncekilerden iyi ders alamamış çabucak unutmuşuz. Yazıktır,günahtır.Yetkililerin derhal konuya el atmaları,taviz vermeden gecikmiş meseleyi çözüme kavuşturmaları..
M. Ali ÇINAR
21.02.2008 / 18:03:58
Deprem kaderdir, ancak binaların yıkılması kader değildir. Aç gözlülüğümüz doymayan hırsımız var oldukça daha çok binalar göçer ve çok acılar yaşarız. Karnı aç olanı bir dilim ekmekle doyurursunuz ama, adamın gözü aç ise dünyayı verseniz doyuramazsınız. Bunun altında yatan ahlak duygusunun azalmasıdır. Bir kişi yapabildiği kadar namussuz, yapamadığı kadar namulu ise tehilke çanları çalıyor demektir. Önemli bir konuya parmak basmışsınız. Ancak biz toplum olarak geçmişten ders alma gibi bir alışkanlığımız olmadığı için hem ağlarız, hem gideriz... saygılar...
zeki pilavcı
24.02.2008 / 21:36:06
slm.inci hanım deprem in bizim açımızdan çok önemi yok..bizler zaten dogarken ölmüşüz..bu yörede sizin gibi ismi kadar degerli bayanların daimi yanımızda kalmasını isteriz...saygı ve sevgilermle ZEKİ PİLAVCI/taraklı

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.