Mehmet Ali Hoca Yerli Olduğu İçin mi?

Mehmet Ali Hoca beni parka götürdü. Çaylarımızı yudumlarkende yine o dolu dolu fikirlerini heyecanla anlatacak diye beklerken, bu sefer onu biraz kırgın, küskün gibi gördüm. Taraklıdan gideceğini söylüyordu. Bir şeylere üzülmüştü besbelli. Yıllardır doğrudan ayrılmadan ilk öğretim okulunda hem eğiticilik, hem de yeri geldiğinde idarecilik yapan, azimli, kararlı ve fikirleriyle sadece öğrencilerine değil, toplumada faydalı olan bir duayendir o!
Yayın: Güncelleme:

Geçtiğimiz ay içinde, işlerimizin yoğunluğuna bakmaksızın bir iki günlük izin alarak güzel beldemiz Taraklıya gittim. Taraklıya her girişte bir hüzün kaplar içimi. Bu biraz, bir çok sevdiğimiz insanı yakın zamanlarda ebediyete uğurladığımız ve artık geldiğimde onları göremeyeceğimin vermiş olduğu hüzünden, biraz da Taraklı'ya girerken onu melül mahsun görüşümden oluyor sanırım.

Gün boyu evimizin önünde temizlik falan derken vaktin nasıl geçtiğini anlamamışım, akşam oluverdi. Bu arada Komşularımızdan İbrahim GÜNGÖR abi biraz yardıma geldi sağolsun, ardından Alaaddin abi daha ben bile okumadan GEZGİN dergisindeki yazımı okumuş dergiyi bana getirdi. Tabiki akşam olup hava kararıncada adettendir eşi dostu görürüm, biraz ordan burdan laflarız diye çarşıya çıktım. İlk uğrak yerim İzzetinin dükkanı oldu. İzzettin maşallah tam gaz haberlerle uğraşıyor. Bir şeyler yazıyor, yeni gelen yorumları inceliyor, bir yandan da müşteriyle ilgileniyor. Derken Mehmet Ali Hoca geliverdi; "Ufukları aradım görünmediler, şarkılara sordum söylemediler" şarkısını benim ismim geçtiği için, birde uzun zamandır Taraklı'ya gelmediğim için tatlı bir sitemle terennüm ediyordu.

Mehmet Ali Hoca beni parka götürdü. Çaylarımızı yudumlarken de yine o dolu dolu fikirlerini heyecanla anlatacak diye beklerken, bu sefer onu biraz kırgın, küskün gibi gördüm. Taraklı'dan gideceğini söylüyordu. Bir şeylere üzülmüştü besbelli. Yıllardır doğrudan ayrılmadan ilk öğretim okulunda hem eğiticilik, hem de yeri geldiğinde idarecilik yapan, azimli, kararlı ve fikirleriyle sadece öğrencilerine değil, topluma da faydalı olan bir duayendir o!

Ben Hocamız kırgınlığının sebeplerini anlatırken birden geçmişe gidiverdim. Yıllar önce bir Kurban Bayramı Arefesinde O zaman Belediye lokali olarak kurulup, öğretmenler evi olan ve şimdilerde düğün salonu olarak geçen yerde, Memeleketimizde hafız diye hitap edilen, Prof. Dr. Mehmet ERKAL hocanın etrafındakilere faydalı bilgiler verdiği bir anda, oyun oynanan yan masadan gelen hayasızca tepkiyi hatırlayıverdim birden. Bu adam ne cesaretle, benim memleketimde saygı duyulan, hemde bir çok talebe yetiştirmiş, akademik ünvana sahip olan bir hocaya bu edepsizliği yapabilirdi ki? Bu sorunun yanıtını kendimizde aramalıyız.

Yıllar önce Taraklı nahiye iken, o zamanlar mülki idari amiri yoktu. Gelen banka Müdürü ve Muhasebecileri herkes yollarda beklerdi. Şimdi Mülki idare amirleri çoğaldı doğal olarak. Kimse bana kırılmasın, gücenmesin. Kimseyle sorunum yok, onlarda değer verdiğimiz insanlar. Evlerini, memleketlerini bırakmışlar bizlere hizmet etmeye gelmişler. Hiç birinide tanımam. Ama mesela memleketten birisi kiralık ev ararken birde gelen yabancı bir memur ev arıyorsa eğer bizim insanımızın seçimi yabancıdan yana oluyor. Neden anlamdım? Efendim Filanca memur yıllar önce ayrıldığı Taraklıyı unutmamış, ziyarete gelmiş. Gelsin iyi güzel, mutluluk verici. Ama aynı sevgiyi, aynı ilgi ve alakayı kendi memleketimizin insanına da göstermek gerkmez mi?
 
Taraklıdan gidenleri filmin devamı niteliğinde merak edip, "acaba neredirler, ne yaparlar şimdi" diye kendimize sorduğumuz gibi kendi memleketimizin insanını da öyle merak etmeliyiz. Aramalıyız diye düşünüyorum. Bir başkası hele Mehmet Ali hoca gibi bir başkası gidecek olsa belkide bir imza kampanyası düzenlenir gitme diye. Hatta görev süreleri dolan bazı memurlar giderken, onlara dünyanın masrafı yapılıp güle güle partileri düzenleniyor. Mehmet Ali Hoca yerli olduğu için mi kimsenin gideceğinden haberi yok.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Raif KARAPEKMEZ
24.07.2008 / 01:13:28
Sevgili Ufuk Şen,size katılıyorum. Sn.Mehmet Ali Çinar' ı Daha önceleri tanıdığım gibi, 1970'lerin sonlarında Kdz. Ereğli' nin bir köyündeki öğretmenliği nedeni ile daha yakından tanıma fırsatını buldum. Oradaki bıraktığı iyi izlenimler ve iyi ilişkiler nedeni ile, o köydekilerle olan irtibatının, aradan yıllar geçmesine rağmen hala devam ettiğini de bilmekteyim. Kendisi gerçek bir öğretmendir. Yol gösteren, öncülük eden bir şahsiyettir. Yeni yapılan İlköğretim okulunun, fikir aşamasında, yardım toplanmasında, yer sahiplerini ikna etmesinde, okulun yapılıp eğitime kazandırılmasında çabaları inkar edilemez. Yine aynı okuldaki yetiştirdiği öğrencilerin başarısı da aynı derecede takdire şayan olduğu ortadadır. Sadece fikir üretmeyip, aynı zamanda tatbik eden bir kişidir. Bunları neden söylüyorum. İnsanları eleştirmek o kadar kolay ki. Sadece bardağın boş yanına bakarsanız; eleştiriden, yapılanları göremezsiniz. o nedenle biraz da yapılanlara bakmak gerek diye düşünüyorum.Saygılarımla
İzzettin KÖMÜRCÜ
24.07.2008 / 09:00:43
sevgili kardeşim Ufuk;Yazının büyük bir kısmına katılmadığımı itiraf etmeliyim...Sayın Mehmet Ali Bey özü ile sözü ile mert bir insan..Herkesin yaptığı kendine göre doğrudur..Bende her yaptığımı doğru düşünürüm...Demek istediğim şu...Neden buruk? Neden kırgın? Peki bu olumsuzluklrı ortadan kaldırmak için niye "PES" diyor....Ben iyi bir eğitimci olduğuna yürekten inandığım değerli öğretmenimmizie her zaman söylüyorum...Ve o banada sitem ediyor... "Yel değirmeni ile mücadele etmenin anlamı yok".Kıymetli editörümüz bir gün beni anlayacak....Sözü dinlenen Mehmet Al Bey 'in gitme taraftarı olduğunu zannetmiyoruım...sadece yılgınlık olsa gerek..Ben tanırım onu...
Faruk Serkan
27.07.2008 / 18:48:55
M. Ali Hoca'nın gideceğine hala inanmayanların çokluğu nedeni ile kimilerinin haberi yok galiba.. Bu gidiş bir yılgınlık belirtisi mi, onu da tam olarak bilemiyorum ama, ortada da bir sorun olduğu kesin. Lakin Taraklı bazen adam harcamada sınır tanımaz! Fakat İzzettin Abi de ettikçe hemen küsmemek lazım.. Çünkü Hoca bize lazım..
Kadir DEMİR
1.08.2008 / 11:43:17
Abicim ne oluyoruz yaa.Yaklaşık bir aydır aranızdan istemeyerek ayrı kaldık (Bel fıtığı ameliyatı).Hocamızla ilgili ne olduda böyle bir düşünce aldı kendilerini. Konuya vakıf olmadığımdan birşeyler de yazamıyorum.Ama İzzettin ve Faruk'un yorumlarına aynen katılıyorum. Zira onlar az da olsa konuya vakıftırlar.
Ahi Naci şsever
26.12.2009 / 16:57:02
M . Ali Kardeşimiz, sınıfını hıçkırıktan kahkahaya, gereksindiğinde de, Güneş'e Ay'a gezdirmeyi bilen biriydi. Mesleğinin sihirine ermiş, sıradışı ve müştesnâ biriydi. Yazınıza konu olan burukluk, çalıştığı okulu çantasında taşıyan biri için doğaldır. Bunu kabul etmeli ve ardından el sallayan "sıradanlarla" ilgisi olmadığını sanmalıyız...Ahi Naci
Ahi Naci İşsever
27.12.2009 / 14:02:33
Mehmet Ali Kardeşimin "kendi tercihinin" bu denli didiklenmesinden yana değilim. Sıradışı - müstesnâ- biri olduğundan, "var-sayımlarının hor-sayılmasını" kolayberi sindiremedi. Sindiremezdi de! Bunun böyle olduğuna, sıradan bir öğretmen emeklisi olarak, ben de şahitlik ederim. O, kağıt üstündeki tahayyüllerini, "üç boyutlu olarak Taraklı'da sergilemiş biriydi ve öyle kalmayı yeğledi. Ahi Naci

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.