Kirli Gücün Büyüsü ve Bazı Tespitler

Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ
Yayın: Güncelleme:

Bugün diğer güçler gibi sahip olunan “mali güç” de kirli, bu güce sahip olanlar da genellikle kibirlidir. Ne var ki çok sayıda güç sahibi bu durumlarını, kirlilik ve kibirlilik olarak değil erdemlilik olarak görmektedir. Hâlbuki zalim güç, ahlaksız egemenlerin elinde saatli bir bomba gibidir. Bu yüzden anılan güç insanlara huzur değil felaket getirir, getirmektedir
• Gerçek iyilik, biçimsel şekilcilik değil, gündelik hayat içinde dürüst olup ahlaklı davranabilmektir. Bunun için Müslümanlar olarak toplumda, ritüel ibadetlerden ziyade güzel ahlakla öne çıkmalıyız. Namaz, oruç ve zekât gibi ibadetlerin asıl amacının da ahlaklı insan yetiştirmek olduğunu unutmamalıyız.
• Ahlaki içeriğinden tecrit edilmiş bir dinin “ahlaksız dindarlık” ürettiğinin farkında olmalıyız. Mesela, din sadece itikat, ibadet ve ritüellerin tekrarı olarak anlaşıldığında, ahlaki içeriğinden soyutlanmış olur. Nitekim günümüzde “Allah’a inandım de, namazı da vaktinde eda et de artık ne istersen yap” türünden ala bildiğine gevşek ve umursamaz dindar tipleri türemiştir. Din, bu tipler tarafından biteviye tekrarlanan katı bir şekilcilik olarak algılanmakta, böyle algılandığı için de İslam hayatın dini olamadığı gibi doğruluk ve dürüstlük de dinin direği olamamaktadır.
• Bugün din adına ezbere yapılan davranışlar çok, ama dinin özü olan ahlak yok. Bunun yerine “sorumsuz ve ahlaksız bir dindarlık” anlayışı var. İslam dünyasının, paramparça olmuş bir vücudu andıran bugünkü durumu ise bunun en açık göstergesidir. İslam toplumlarının bu duruma düşmüş olmalarının siyasi, iktisadi ve kültürel pek çok nedenleri var. Ama bunlardan en önemlisi, Kur’an harikası olan güzel ahlakın İslam diyarında çoktan yitirilmiş olmasıdır. Kur’an İslam dünyasında tartışılmaz bir semboldür; ancak o, prensipleri uygulanan ve kendisine uyulan bir kitap olmaktan çoktan çıkmıştır. Kitabımız Kur’an’ın tahrif olmadığı doğru; ama mümin kimliğimizin ve İslami şahsiyetimizin değişip yara almadığını söyleyebilir miyiz? Bu yanlışlıklardan kurtulmak istiyorsak; din, iman, ibadet, ahlak ve hayat anlayışımızı yeniden gözden geçirip önce Allah’a ve O’nun bildirdiği hakikatlere olan “inancımızı diriltmeli” sonra da “doğrultmalı”yız. Zira doğru iman olmadan doğru amel olmaz. Diriltilen imanı sürekli canlı tutmak için de takva bilinciyle yaşamalı ve eleştiri kılıcını sürekli çekili tutmalı, yani nefis muhasebesi yapmalıyız.
• Günümüzde paranın ve servetin sağladığı “gücün büyüsü”, o kadar etkili ki onu ya “iflas” ya da çok ciddi bir “dert ve felaket” bozabilmektedir. Servetin sağladığı statüyü kaybetme korkusu da pek çok insana ahlaki sorumluluklarını unutturmaktadır. Bunun için dostlar ve dostluklar sanallaştı. Akraba ilişkileri kaypaklaştı. Zulüm ve yoksulluk altında inleyip yardım bekleyen zavallıların sesini duymak imkansızlaştı. Bütün bunlara karşı “iş yoğunluğu” kurtarıcı mazeret olarak ileri sürüldü. Hâlbuki mülkiyet de mülk üzerindeki mutlak hâkimiyet de Allah’a aittir. Bunun anlamı da “herksin bu mülkte bir hakkı var” demektir. Bunun için servet ile sınıf edinme gayreti içine girip başkalarını küçük görmek doğru değildir. Ayrıca kimsenin kanı diğerinin kanından daha kırmızı, kimsenin canı diğerinin canından daha ucuz ve değersiz olamaz.

• Sonuç olarak insan elbette sıhhate de servete de sahip olmalı ve ilgi duymalıdır. Ama bunların hiç biri onu Allah’tan, ahlaktan ve infaktan uzaklaştırmamalıdır. Zenginliğin tek başına üstünlük ve mutluluk sebebi olmadığı; zamanın, her şeyi eskitip tükettiği, insanın elinde hiçbir şey bırakmadığı bu yüzden hızla akıp giden zamana karşı direnen tek şeyin yapılan iyilikler; bu dünyada insanları eşitleyen tek gerçeğin de ölüm olduğu unutulmamalıdır.


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ALİ Asilhan
24.03.2009 / 09:16:06
Sayın Hocam ilmine bereket,kalbine feyiz dilerim.Günümüz Müslümanlarının islami ritüelleri yerine getirince her şey tamam oldu anlayışını vurgulayarak,güzel ahlak merkezli islami yaşantıya "Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim" hadisi şerifini bizlere bir kere daha hatırlatmış oldunuz.Müslümanların düçar olduğu çağımızın hastalıklarına isabetli teşhislerinizi sürdürmenizi diler saygılar sunarım.
Çetinkaya BAĞATIR
1.04.2009 / 19:00:38
Saygıdeğer YILDIZHAN teşhisiniz yerinde yüce mevcudatı mimarımız ın kur an da kullarına şöyle anlatır veliniz benim sonra Resulullah daha sonra namazı dosdoğru kılan zekat veren imanlı insanlar VELİM SEN VEKİLİM SENSİN LA İLAHE İLLALLAH VELİMSİN VEKİLİMSİN NURUN NUR YA HABİBULLAH VEDE NAMAZI DOSDOĞRU KILAN ZEKAT VEREN İMANLI İNSANLAR VELİM SEN VEKİLİM SENSİN LA İLAHE İLLALLAH VELİMSİN VEKİLİMSİN NURUN NUR YA HABİBULLAH

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.