Ücretsiz Fındık Kurutma

Sarılar Fındık'tan, İtalyan Usulü ücretsiz fındık kurutma sistemi devreye giriyor
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

talyan teknolojisi ile fındıktaki küfü (aflatoksin) yok etmek için 45 derecede doğal olarak kurtulacak, üretici fındığını satmasa dahi ücretsiz olarak kurutulacak.

Hendek ilçesinde faaliyet gösteren Sarılar Fındık Fabrikası ihracatta en büyük sıkıntıyı yaratan (aflatoksin)'in önüne geçmek için İtalya’dan getirilen 3 yüz bin avroluk kurutma sistemini devreye sokarak üreticilere ücretsiz fındık kurutacak.

Fındığın toplanmasının ardından kurutma safhasında fındıkta meydan gelen nem nedeniyle fındığın içinde oluşan küf “aflatoksin” nedeniyle yaşanan zararın ortadan kaldırılması için fındığın doğal ortam ve neme maruz kalmadan kurtulması ve bu sitemin fındık üreticisine yaygınlaştırılması aşamasında İtalyanların kullandıkları teknoloji ile fındık kurutma makineleri Sarılar Fındık Fabrikası'nda kuruldu.

Günlük kapasitesi 150 ton

Fındığın ücretsiz kurutulması için kapılarını açan Sarılar Fındık Fabrikası Kurul Başkanı ve İstanbul İhracatçılar Birliği, Fındık ve Mamulleri Üretimi Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Sarı üreticinin ayağına getirdikleri sistemi şöyle anlattı, “yaklaşık bir yıl önce bir İtalyan firması ile ortaklık oluşturduk. Bu oluşumdan sonra özel istekleri oldu, yeni bir fabrika kurulması gündeme geldi. Fabrikayı kurma çalışmaları hızla sürüyor, sezon başında faaliyete geçireceğiz. İtalyan ortaklarımızın bir sonraki istekleri ise fındıkta en büyük sorun nem, rutubet ve küf “aflatoksin”di. Yurt dışına çıkan fındıklarda sorunlardan birisi “aflatoksin” ve rutubet. Doğal olarak ikisi bir araya geldiğinde yurt dışına çıkışında sorun yaşıyorduk. Fındığın iklim şartlarında kurutulamama durumu hâsıl oluyordu. Yarı kurtulmuş, yarı kurtulmamış güneşte olmayınca hava şartları hâsıl olmayınca fındığı yaş veya rutubetli satmaya çalışıyordu. Pazarda fındık az olunca fabrikalar bunu alıp ihracata yöneliyordu. İleride karşımıza sorun çıkıyordu. İtalyan ortaklarımız şimdi bunun farkına vardılar, önlemek için de İtalya’da kurutma teşkilatlarından bir kısmını Türkiye’de kurma kararı aldılar. Hendek'te bir kurutma merkezini birlikte oluşturduk. Batı Karadeniz için çok önemli bir merkez burası. Fındığını kurutamayan vatandaşlara üreticilere çok büyük bir hizmet. Fındığını kurutmak isteyenler fabrikamızdan randevu alacak, bir gün vereceğiz, fındığını getirdiği gün ne kadar fındık getirdiyse herhangi bir ücret talep etmeden fındığın rutubetine bağlı ya 3 saate ya 8 saatte fındığını kurutup iade edeceğiz. Emanete vermek isteyen yâda fındığını doğrudan satmak isteyenlerin de fındığını alabileceğiz. Yok ben fındığımı geri alacağım diyenler de fındığını bir ücret ödemeden rahatlıkla geri alabilecekler" dedi.

İlyas Sarı konuşmasının devamında; "Fındığın rutubetine göre konuşmakta fayda var. Kurutma kapasitemiz günlük olarak 75 tonla 150 ton arasında olacak. Neden ücretsiz fındık kurutacağız derseniz yurt dışına çıkacak olan fındıktaki sorunları engellemek için ve ikincisi bu kurutma sistemini Türkiye’de bölgemizde yaygınlaştırmak ve teşvik için yapacağız. Herkesin bilinçlenmesi gerekiyor. Fındık önemli bir ihracat ürünümüzdür. Dolayısıyla fındığı ihracatında köylünün de sıkıntı yaşamasını engellemek babında önlem almaya çalışıyoruz. Fındığını kurutamayan hemen fındığını elinden çıkaracak ve satacak olan üreticiler gelsinler randevu alsınlar, doğal olarak fındıklarını bir günde kurutalım, teslim edelim ya da kurutalım satın alalım. Kolaylık olsun ve fındıkta zarar yaşamasınlar. Fındığım dalında çürüdü, fındığım harmanda çürüdü, fındığı toplayamadım, yağmur altında kaldı, pozisyonunda kalmamak için güzel bir sistem kurduk, gelip ücretsiz yararlansınlar” dedi.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.