Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

30 AĞUSTOS ZAFERİ VE İKİ TAZEGÜLLÜ

Abdurrahman Zeynal'ın Yazısı
Yayın: Güncelleme:

Birinci dünya Savaşı bitmiş, ordular terhis edilmiş, Mondros Mütarekesi maddelerinden 1, 7 ve 24. maddeleri gereği geri kalan Osmanlı toprakları işgal edilmiş, Türk Milleti tarih sahnesinden silinmek istenmiştir....!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun'a çıkışlarıyla birlikte çoktan Erzurum ve çevresinde başlamış olan "Kuvay-ı Milliye Hareketi" artık 23 Temmuz 1919 yılı itibarıyla resmi temsilciliğine kavuşmuş, 23 Nisan 1920 yılında Ankara'da "Türkiye Büyük Millet Meclisi" açılışıyla birlikte ete, kemiğe bürünmüştü.

Zor bir mücadele yeni başlıyordu. Yunan İzmir'e, İtalyanlar Antalya'ya, İngiliz ve Fransızlar Boğazlar, Adana, Urfa, Antep ve Maraş'a yerleşirken, Büyük Ermenistan hayali kuran Ermeniler Doğuanadolu ve Kilikya bölgesinde katliamlara devam ediyorlardı.

Yurtta bunlar olurken, Türk Milleti yeni bir ordu kurmaya ve Anadolu'yu düşmandan temizlemeye hazırlanıyordu. Erzurum'a bağlı Tazegül köyünden İmamgilin Yusuf Çavuş, Layliklerin Mustafa ayaklarına çarık giyip çantalarına koydukları azıklarla Ankara'da orduya katılmak üzere dualarla askere uğurlandılar.

Yol uzun, azıklar yetersizdi. Yollar ıssız, yer yer toprak ve çamurdan geçilmeyen engellerle doluydu. Aşkale-Tercan arasında Altın Diş Osman, Tercan Erzincan arasında Kosunoğlu adlı eşkıyalar kontrol ediyor, yol kesip, haraç topluyordu.

Çevre köylerden gelen asker adayları Aşkale'ye ulaşmış, gece dinlendikten sonra Tercan'a doğru yol almaya başlamışlardı. Dağlar, taşlar aşılmış, iki gün sonra Tercan varılmıştı. Yanmış, yıkılmış olan bu bayındır Selçuklu kasabası misafirlerini ağırlamış, sonrasında Erzincan'a doğru gidilmiş, yağmur, çamur demeden Erzincan varılmıştı.....! Ortalama günde 40 kilometre yürünmüştü....!

Sonra Erzincan-Refahiye yolları aşılmış, geçit vermez, kervan geçmez Kızıldağa ulaşılmıştı. Kızıldağ'ın başı dumanlıydı. Öfkeliydi. Yol vermiyordu. Lakin vatan tehlikedeydi. Asker gurupları bu engelleri aşıp Hafik'e, Zara'ya oradan Sivas'a varıyordu.

Aç, susuz gidilen yollarda bir tarafta kurt ulumaları, diğer tarafta eşkıya tehditleri sürüyordu. Yusuf, Mustafa ve Zakir dedeler tüm olumsuz şartlara rağmen vatanlarını kurtarmak için yeminliydiler. İstirahat yerlerinde Erzurum Türkülerini yürekten gelen duygularla söylerken diğer asker adayları türkülere eşlik ederdi.

Sivas, Akdağmadeni, Sorgun derken Yozgat'a varılmış, şartlar asker adaylarını bitkin, yorgun ve perişan hale getirmişti. Olsun Yusuf Dede ve arkadaşları yürümeye devam etmiş, Yerköy'e oradan küçük bir Anadolu nahiyesi olan Kırıkkale'ye varmıştı.

Yol yürümekle bitecekti. Öylede yaptılar. Elmadağ derken Ankara ovasına ulaştılar. Aylardır yürüyen guruplar perişandı. Uykusuzdu. Elbiseleri yırtılmış, çarıkları delinmişti. Hastalıklar kol geziyor, Azrail dermansız olanların derdine derman oluyordu. Ölüm artık normal vakalardandı...!

Gelen guruplar Ankara'da derhal acemi birliklerine dağıtılmış, eğitim almaya başlamışlardı. Cepheden zaman zaman zafer sesleri yükselirken Birinci ve İkinci İnönü savaşları olmuş, düşman silah, teçhizat ve sayıca üstün olduğu için Türk ordusunu zorlamış, askerler Sakarya boylarına çekilmişti.

Sakarya Savaşı 22 gün 22 gece sürmüş, düşman durdurulmuş, Erzurum'dan yola çıkan Yusuf dedelerinde acemilik dönemleri bitmişti. Cepheye gidecekleri günleri saymaya başlamışlardı. Asker her yerde savaşa hazırlanmış, yetişen birlikler cephe hattına gönderilmiş, her biri vatanı kurtaracak birer yiğide dönüşmüşlerdi.

Yusuf ve Mustafa dedeler Büyük Taarruzun başlamasıyla düşman üzerine saldırmış, Dumlupınar Meydan Muharebesinde üzerlerine düşen görevi bihakkın yerine getirmişlerdi. Burada silahlı atlı müfrezesiyle Trokopisin çadırına kadar sokulan Dadaş kızı Kara Fatma'yı anarken Başkomutan Gazi Mustafa Kemal "Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz'dir ileri " dediğinde iki Tazegüllü koşmaya başlamış, düşman tayyarelerine, havada uçuşan kurşunlara aldırmadan Afyona, Uşak'a ve İzmir'e doğru fırtına gibi ilerlemişlerdi..... 9 Eylülde İzmir'e giren ordu içerisinde yer almışlar, düşman denize dökülmüş, asker bayrağımızı göndere çekerken ülke sevince boğulmuştu.

Savaş sonrasında terhis olan Yusuf ve Mustafa dedeler köye geri dönmüş, yaşadıklarını köy odalarında ve ilkokulun düzenlediği 23 Nisan törenlerinde ağlayarak bizlere anlatmışlardı. Dillerinde ise "Allah bu millete bir daha savaş göstermesin" demişlerdi.

 Sonuç olarak 1470 Kilometrelik yol yaya olarak gidilmiş, düşmanla savaşılmış, ülke düşmandan temizlenmişti. Bizlere canları, kanları ve hayatları pahasına vatanı kurtaran, emanet eden şehitlerimize, gazilerimize rahmet ve şükranlarımızı sunarken Allah'tan ordularımızı, karda, denizde, havada, her zaman ve her yerde mansur ve muzaffer etmesini dilerim.

Son söz olarak bugün yaya yürümekten aciz insanlar, uçaktan, Mersedes'lerden inmeyen, lüks ve şatafat içinde yaşayan insanlar Yusuf Dede ve silah arkadaşlarını eleştirmeleri en azından hata, kusur veya .....

Tarihi olaylar üzerinden ancak cahiller kavga eder....

#30-agustos #zafer #abdurrahman-zeynal #turkiye-buyuk-millet-meclisi #kuvayi-milliye #meclis #ilk-hedefiniz-akdeniz #araturk #23-nisan #buyuk-taarruz #mustafa-kemal #mustafa-kemal-ataturk #gazi #gazi-mustafa-kemal #gaz #mustafa-kemal-ataturk

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.