Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

ANAM GÜNÜN KUTLU OLSUN

FEDAKÂR, CEFAKÂR, OF DEMEYEN ANAMIN ŞAHSINDA TÜM KADINLARA
Yayın: Güncelleme:

Horozlar ötüyor... Üüüüürü Üüüüü.....!

Sabah ezanları okunuyor.. . Allahu Ekber Allahu ekber.... Artık kalkma vakti... 

Ve sabah ezanlarıyla yeniden hayat başlıyor. 

Anam yatağından kalkıyor, abdestini alıyor, güne başlıyor. Allah'ın divanına durup namazını eda edip ev halkını uyandırıyor. Kalkın birazdan gün doğacak ... Namaz vakti geçiyor, nidalarıyla odamızdan çıkıp tezek sobasını yakıyor, bacadan tezeğin tütünü çıkarken anam çinko demlikle suyu sobanın üzerine koyup suyun kaynamasını beklerken bir taraftan kahvaltı sofrasını hazırlıyor.

Ben hemen sokağa fırlıyor ve olanca sesimle: Ey Müslümanlar kalkın altın kervanı geçiyor...! Aradan bir süre geçiyor bu sefer; Ey Müslümanlar kalkın gümüş kervanı geçiyor diye bağırıyorum. Zaman bir hayli ilerleyince yine; Ey Müslümanlar kalkın b.........k kervanı geçiyor diye bağırıp eve dönüyordum. Bizimkisi çocukluk işte...! 

Tezek sobasının üzerinde su kaynamaya dursun hızla ahıra gidip inekleri, koyunları sağıyor, sağılan sütleri tülbent yardımıyla süzüp, güveçlere dolduruyor. Tekrar eve dönüp babam ve altı kardeşimle birlikte sofraya oturup ailecek neşe içinde Allah neyi nasip etmişse lor, ekmek, bazen kete, bazen fetir ve çaydan oluşan sabah kahvaltısını tamamlayıp kısa bir an sonra dağılıyoruz. Babam ve büyük ağabeyim çayıra ot biçmeye gidiyor, ben öküzleri otlatmaya götürüyorum. Diğer kardeşlerim tarlanın yolunu tutuyor. Herkes işine giderken fedakâr anam tekneye unu, suyu dökerek hamur yapmaya başlıyor. 

Artık kuşluk vakti gelmiş, tandır yakılmış, sütler kaynatılmış, sıra ekmek pişirmeye gelmiştir. Ekşiyen hamur lavaş haline getirilip rapatayla tandırın şurtuna pat diye vuruluyor, kıp kızıl kesilmiş tezek ateşinde tandır ekmekleri pişerken ekmek kokuları ta iki kilometreden hissediliyordu. Ah ne kokuydu.... Ah bir bilseniz. Pişen ekmekler ekmek sandığına yerleştirilip kilere koyulurken sıra yayık yaymaya gelirdi. 
Çiğ haline gelmiş süt yayığa dökülür, kuyudan çekilen billur gibi su ilave edilir, ip yardımıyla tavana asılmış olan yayık, ayaklar yardımıyla en az bir saat türkü, mani, koşma söylenerek çalkalanır, suyun üst kısmında oluşan halis muhlis tereyağı toplanarak küre şekline getirilir, soğuk suyun içine atılır bekletilirdi.

 Yağı alınmış, geriye ayranı kalmış olan kısım kazana dökülerek tandır üzerine konulur, maya içine atılarak kaynatılır, boyu metrelere kadar uzayacak muhteşem civil peynir elde edilirdi. Civil peynirin o hali, tadı ve lezzetini ancak yiyenler bilirdi.

Artık güneş tepeye çıkmış, koyun sürülerini çobanlar sağılması için köye getirmişlerdi. Anam üşenmeden kovaları alır, 20-30 koyunu en az bir saate sağar, sağdığı sütü süzer, kaynaması için tekrar tandırın üzerine koyardı. Ancak öğle olmuş, sofra hazırlanması gerekmektedir. Tandırda ne pişmiş ise sofraya konur, sabah dağılan aile bireylerinden gelenler sahana dökülen yemeği tahta kaşıklarla mideye indirme yarışı yaparken, tandırda pişen o muhteşem ekmeklerle sahan güzelce sıyrılır, yemek duası sonunda herkes işine gider geriye kalan tüm bulaşık, yıkama, rafa dizme işi yine anama kalırdı.

 Anam öğle namazını kılar, boş durmadan yün eğirir, çorap dokur, kazak dokur, ev işlerini tamamlar, tezekleri karıştırır, bu tempo ikindiye kadar devam eder, namazlar eda edilir sıra mahallenin kadınlarıyla ikindi çayını içmeye gelirdi. 

Boş durmak yok. Bu arada eski elbiselerin yırtıkları yamalanır, sökükleri dikilir, birazdan gelecek olan inek koyun sürüleri beklenir, vakit kaybetmeden süt sağımına geçilirdi. Akşam olmuş, inekler sağılmış, küleklerde birikmiş sütler komşulara götürülüp hap yapılırdı.
 Akşam olunca sürüler ahıra bağlanmış, kapılar kapatılmış, sıra akşam namazını eda etmeye gelmiştir. Namaz eda edilir, akşam gaz lambası ışığında sofra hazırlanır, babam baş köşeye geçer tüm ailecek büyük bir gav çanakta tandırdan yeni çıkmış yemeği lezzetle yer, günün değerlendirmesini yapar, baba nasihatini dinler sofradan kalkardık. Gaz lambasının ışığı altında yatsı namazına hazırlanırdık. Babam tüm yorgunluğuna aldırış etmeden camiye giderken bizde evde namazımızı eda eder babamızın yolunu gözlerdik. 

Cami dağılmış, babam eve dönmüş, artık bize yatma vakti gelmişti. Yastığa başımızı koyduğumuzda uykuya dalmış, top atılsa sesini duymazdık. O uyku muhteşemden öte muhteşemdi. 

Neyse bizler yatağa girmiş, babamda yatağına yatmıştı ama anam hâlâ ayaktaydı. Anam son bir kez; evi , tandırı, kapıyı kontrol etmiş, on sekiz, on dokuz saattir ayakta duran anam günün yorgunluğunu gidermek için ancak yatağına girebilmişti.

Elleri nasırlı, ayakları yürümekten bir hal olmuş, aç kalmış, bizleri yedirmiş, susuz kalmış, bizlere su ikram etmiş, okutmuş, elbiselerimizi yıkamış, hastalandığımızda başımızda beklemiş, yokluğu, fukaralığı yüreğinde hissetmiş, çocuk doğurmuş, gece uykusundan kalkıp süt vermiş, ömründe bir kez olsun offf dememiş anam rahat uyu. Makamın Cennet olsun.
Değerli dostlar sanırım 1980 öncesinde köylerde yaşayan tüm ananlar böyleydi. Edirne'den Van'a kadar Sinop'tan Anamur'a kadar böyleydi. Onların eli değil ayakları öpülesiydi.
İşte benim anamın veya analarımızın bir günü eksiğiyle, gediğiyle böyleydi.

 

#dunya-kadinlar-gunu #kadinlar-gunu #8-mart #sekiz-mart

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.