Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ Dıngıldak Masa

TARAKLI ve TURİZM…

46.Turizm Haftası’nın Taraklı’ya,Sakarya’ya ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.
Yayın: Güncelleme:

 

Marmara Bölgesinin doğusunda Sakarya İli’nin güneyinde 6800 nüfuslu küçük bir ilçe Taraklı.

İstanbul’a yaklaşık 2 saatlik bir mesafede. Adeta Osmanlı kasabasını andırır. Yüksekçe bir tepenin eteğinde kurulmuş bir yerleşim yeri. Müthiş güzelliklere sahip. Yunuspaşa camii, 7 asırlık çınar, çeşmeler, ayakta kalmaya direnen tarihi evler ve otantik Arnavut kaldırımlı dar sokaklar.

Taraklı turizm ve tanıtımda kabuğunu kırmaya çalışırken ilçede çevrilen bir reklam filmi ile adeta ilçenin makus talihi değişti.

Reklam filminde “Mümkünlü Kasabası” olarak tanıtılan Taraklı artık kabuğunu kırmıştı. Pek çok ünlü yönetmen sayesinde Taraklı adeta film şatosuna döndü. Doğa sporcuları, fotoğrafçılar, karavancılar Taraklı’ya akın ediyor her geçen gün ilçeye gelen ziyaretçi sayısı artıyor böylelikle ilçe ekonomisi turizmle canlanıyordu.

“Tarihi Kentler Birliği” üyesi olan Taraklı’ya Cıttaslow (Sakin Şehir) üyeliği müthiş heyecan katmıştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla çalışmalar başlamış.12 ev ve Tarihi Kentler Birliği ile ÇEKÜL’ün katkılarıyla projelenen 60 dükkandan oluşan Orhangazi ve Yunuspaşa çarşıları restore edilmiş. Hacı Haşimler Konağı (Fenerli Ev) Abdi İbrahim Konağı, Hanımanne Konağı Çiçek Hanımeli Konağı, Çakırlar Konağı, Kadirler Konağı Hanımeli Konağı, Hacırıfatlar Konağı restore edilerek butik otel olarak Taraklı’da turizme kazandırıldı.

Son 2 yıldır ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde gerek sağlığımız gerekse ekonomimiz açısından millet olarak zor günler yaşadık.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ilçenin turizmde ki geleceğinden ümitle söz ediyor “Çünkü burası Sakarya’nın vitrini” diyor.

"Sakin şehirler" (Cittaslow) ağına üye doğa harikası Taraklı ilçesi, 2021 yılı Aralık ayında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 24. Genel Kurulu'nda, dünyanın en prestijli ödüllerinden ‘Kırsal Turizm Destinasyonu’ ödülünü kazanarak hem ülkemizin hem de Sakarya’mızın gururu oldu. İspanya’nın başkenti Madrid'de yapılan törende ülkemizi ve Taraklı ilçemizi temsilen ödülü, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve Taraklı Kaymakamı Halis Hacıismailoğlu aldı. Akabinde Tarakl’da kıpırdanmalar olmaya başladı.

Taraklı’da yaşayan insanların çoğu emekli. Çok göç vermiş eskiden başta İzmit ve İstanbul gibi illere yaşanan bu göçler sebebiyle pek çok ev boş kalmış. İşte en büyük sıkıntı “yıkılan evler”

Taraklı Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı metruk binalar ile ilgili çalışma başlattıklarını ifade etmişti. Üç tarihi evin kamulaştırılmasının yapıldığını ve restorasyon çalışmalarına başlanacağını söyledi. Bir an evvel ecdadımızdan bize kalan mirasları koruma adına çalışmaların başlamasını temenni ediyoruz Taraklı’nın insanından da söz edecek olursak Sakarya’nın en huzurlu ilçesi olduğunu gönül rahatlılığı ile söylüyorum.Bu cümleyi yazarken herhangi bir istatistik bilgiye göre yazmadığımı belirtmek isterim.

Merkez ve mahalleler olmak üzere yaklaşık 7 bin nüfuslu Taraklı gerek kültürü ile gerekse mimari dokusu ile Osmanlı Kültürünü yaşatan ender yerleşim yerlerinden biridir. Taraklı’da herkes birbirini tanır.Her zaman huzurlu bir ilçede yaşamanın gururunu yaşamaktayız., Vatandaşlar cenazede, düğünde ve bayramda hep bir araya gelir.Türkiye’de yumurta piyasasının belirlendiği eski yerleşim yerlerinden biridir. İstanbul haline elma, ayva gibi ürünlerin gönderildiği yerdir Taraklı

Cezaevi yok uzun süre cezaevinde kalan yok. Adliyesi ise 2012 yılında kapatıldı. Taraklı’da birlik ve beraberlik çok iyidir. Siyasette çatışma olmaz. Esnafımız arasında ahilik kültürü hala yaşatılmaktadır. Taraklı sadece Sakarya’nın değil Türkiye'nin en huzurlu ilçesi diyebiliriz.

Taraklı’nın insanı saftır, güzeldir. Kadirşinastır. Devletine ve kanunlara karşı gelmez .Suç işlemez. Huzurun adıdır Taraklı

Yetiştirilen ürünlerde farklıdır Taraklı’da… Taraklı Enginarı marka olma yolundadır.

Köpük Helvası, Uğut Taraklı’nın farklı lezzetlerindendir. Taraklı insanı olağanüstü sakin ve misafirperverdir. Sıcakkanlıdır. Kirli işlere bulaştığında yanına yaklaşmaz, yaklaştırmaz…

***

15-22 Nisan tarihleri arasındaki Turizm Haftası nedeniyle kutlama etkinliklerinin açılışı Taraklı’da yapıldı.

Açılış programına Vali yardımcısı Selda Dural,İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Acar ile birlikte Sakarya İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu üyeleri, Taraklı Kaymakamı Halis Hacıismailoğlu, Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı ve davetliler katıldı

46.Turizm Haftası’nın Taraklı’ya,Sakarya’ya ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.

Güzel günlerde görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

Hayırlı Ramazanlar diliyorum…

 

#hafta-acilis #turizm #tarakli

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Seçime Saatler kala…

Seçime Saatler kala…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Çanakkale Zaferi…

Çanakkale Zaferi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Belediye Başkan Adaylarımıza Tavsiyeler…

Belediye Başkan Adaylarımıza Tavsiyeler…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Tacettin Özkaraman’ın Adaylığı.

Tacettin Özkaraman’ın Adaylığı.

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Keşkelerin Hiç Faydası Olmuyor…

Keşkelerin Hiç Faydası Olmuyor…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.