Metin GİRGİN Metin GİRGİN Şehir ve İnsan

Yaşasın 10. Köy

Yayın: Güncelleme:
 Doğru söylemenin önemi vurgulansa da, gerçekte toplum yalan söylemeye cesaretlendirilir. Aslında “Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar” atasözü bunun en iyi örneğidir. Mesaj açıktır “Doğru söylemek erdemdir, ama karşılığında bedel ödersiniz.”

 

 Bu sözün peşine de çoğu kez ekleme yaparız "Yaşasın onuncu köy”  diye. O kadar kolay mıdır onuncu köyü bulmak ve ne adına göze alınır dokuz köyden kovulmak?

 

Hele size bunu öğütleyenler yalanla dokuz köyde rahat bir yaşam sürdürürken.

 

Yalan, yaşamın şartlarından biri mi? Sorusunun yanıtı kişiye göre değişir. Bu ne kadar yalan söyleme gereksinimine duyulduğuna bağlıdır. Anne ve babalar paniğe kapılır. Yalan söyleyen ve yaptığını inkâr eden çocuklarını, bu olumsuz davranışlardan uzaklaştırmak için başka bir yalan söylerler, yalan söylemekten vazgeçirmek için.

 

***

 

Dürüst olmak önemlidir. Herkes çocuklarına hep bunu öğretmeye çalışır. Peki ya kendilerine? Adına beyaz ya da pembe dediğimiz, karşımızdakini kırmama adına söylenen yalanlar vardır. Araştırmaların ortaya çıkardığı bir gerçekte, yalan söyleme konusunda bayanların erkeklerden çok daha başarılı olduğudur.

Kuşkusuz, baskı yalanı arttırıyor. Ama, kendi çıkarlarını ön planda tutan, başkalarını önemsemeyen, fırsatçı insanların daha sık yalan söylediği görülüyor. Yalanı saptamak o kadar kolay değildir. Bakış, beden dili, insanın kendisine yalan söyleyip, sonra ona inanması belki de en kötüsüdür.

 

 Yalanın gittikçe arttığı ortamda, yalansız bir dünya düşlenir. Her şeye rağmen dürüst olmakta, doğrularla yaşam sürmeyi ilke edinmek gerekir. “Söz var iş bitirir, söz var baş yitirir” demiş atalarımız. Kelle koltukta doğruları söylemek için savaşmak, kral çıplak diye haykırabilmek cesaret ister..

***

 

“Yalandan kim ölmüş?”

“Hayatta sevmedim bir şey varsa; o da yalandır”

“En büyük zaafım, insanlara çok çabuk kanmak”

“Yalanım varsa iki gözüm önüme aksın, valla görmedim be şekerim”

Dünyanın, hayatın kendisi başlı başına yalan değil midir?

 

Yalanın bire bin katıldığı abartılmış şeklide vardır. Bazıları konuşurken heyecanına yenilir, allar pullar yaşanmamışı, yaşanmış kılar.

 

Bakmayın, lafla peynir gemisi yürümez dendiğine.. Hem de nasıl yürür… Peki nereye kadar? Yalan, kısa vadede kazandırabilir, fakat uzun vadede kaybettirir. Çok laf yalansız, çok para haramsız olmazmış.. İlgiyi birkaç dakika çekmek uğruna söylenilen sözlere, sarf eden kişi bile inanır olur.. Kimse kabul etmez yalan söylediğini. Etraf yalancı kaynıyor, ama bulamazsın yalandan hoşlandığını söyleyen birini.

 

***

 

Herkes doğru düşünür, ama herkes doğruyu konuşmaz. Çünkü, doğruları söyleyenin bedel ödemeye hazır olması gerekir. Evet, belki yalandan ölen yok, ama “yalancının mumu yatsıya kadar yanar” sözünü de unutmamak lazım.

 

Ve yine unutmamak gerekir ki; Üç günlük dünya da, üç kuruşluk menfaat için yalan söyleyenler; hem bu dünyasını, hem de öbür dünyasını karartır.

 

Yalansız günler diliyorum. Sevgiyle kalın..

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

M. Ali ÇINAR
15.03.2010 / 18:47:05
tenkit hakkının olmadığı yerde alkışlarda biryalandır. Yalan ve talan üzerine kurulan bir hayatın devamı da mümkün değildir. Yalan giren her yerde başarılar değil sloganlar vardır. Slıoganların olduğu yerde de rant vardır. rant kavgalarının olduğu yerde de sömürü mevcuttur. Sömürünün bulunduğu yerde ise dengeler bozuktur. dengeleri kendi leyhlerine kuranlarda mevcut siyesetten yararlanmak için kendi çıkarlarını yürütecek kişilerle muhatap olurlar. Böyle bir yapının içinde çarka çomak sokanlar 9 köün ötesine gönderilirler. ve bazan bedel ağır olur. Ağırda olsa bedeli onur vardır. gurur ve kibirden arındırılmış insan gerçek ten insandır. ne mutlu ki, birilerinin dümen suyuna gitmeyip iradesini sağlam tutabilen kahramanlara. Allah o kahramanların sayısını artırsın. menfaatinin esiri olanları da batırsın diyor amin diyorum. yazın için teşekkürler.

YAZARIN SON YAZILARI

Böyle Çılgın Proje mi olur?

Böyle Çılgın Proje mi olur?

Bu Dolandırıcılara Dikkat!

Bu Dolandırıcılara Dikkat!

Eskisi gibi saf değiliz.
Kaddafi T.C Başbakanı olsaydı!

Kaddafi T.C Başbakanı olsaydı!

Uğur Mumcu, Hükümetin Umurunda mı?

Uğur Mumcu, Hükümetin Umurunda mı?

....
Tayyip, Danıştay'a çiçek göndermeli!

Tayyip, Danıştay'a çiçek göndermeli!

AK Parti interneti iyi kullanıyor

AK Parti interneti iyi kullanıyor

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.