İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Erol AFŞAR Erol AFŞAR Erol Afşar

Contingency Planning

Yayın: Güncelleme:

Aşağıdaki alıntı Ali Nail Kubalı'nın Contingency Planning adlı yazısından alınmıştır;

Contingency Planning…
Bu deyimle ABD'de danışmanlık yaptığım yıllarda tanıştım.

Kansas eyaletinin küçük Wichita kentinde bir kuruluşun yönetim kuruluna sunum yapıyorum. Afrika kökenli bir Amerikalı, toplantıdan sonra (İngilizcenizde biraz aksan var, nerelisiniz) diye soruyor.

Türk olduğumu duyunca çok güzel bir Türkçe ile konuşmaya başlıyor.

Bu sefer şaşırma sırası bende. Küçük bir Amerikan kasabasında Türkçe konuşan bir zenci! Türkçeyi nerede öğrendiğini soruyorum. Kendisinin silahlı kuvvetlerden emekli bir yarbay olduğunu, ABD Kara Kuvvetlerinin California'da bir ordu dil okulu bulunduğunu, orada dünyanın hemen bütün dillerinin öğretildiğini anlatıyor.

Soruyorum: Neden Türkçe? Gülüyor, "Benim ödev kentim, İstanbul!

Nasıl yani?

"Ben, Amerikan Silahlı Kuvvetleri İstanbul'a girdiğinde, Türk sivil savunma ekiplerinin yolumuzu şaşıralım diye değiştirip karıştıracakları sokak isimlerini yerli yerlerine takmakla görevliyim. Emekli olmama rağmen her yıl tatilimi İstanbul'da geçiririm. Bunun için ordudan ücret alırım! İstanbul'u en küçük ara sokaklarına kadar bilirim."

Adam bütün bunları gülümseyerek anlatıyor, benim ise kanım donuyor!

Yirmili yaşlardayım. Ağzımdan, ‘Ama biz sizin müttefikiniziz! NATO üyesiyiz,' sözleri dökülüyor. Amerikalının cevabı; "Contingency Planning!"

Amerikalı Yarbay'ın ağzından öğreniyorum ki ABD silahlı kuvvetlerinin her türlü ihtimale göre böyle yüzlerce planları vardır. Bunlar hazırlanır, yarın uygulanacakmış gibi çalışılır ve öylece bekletilirmiş.

Bunların aslında ‘çok gizli' planlar olduğunu, detaylarını kendisinin de bilemeyeceğini anlatıyor. ‘Ama bunlar uygulanacak demek değildir. Sadece uygulamak gereken bir durum olursa hazırlıklı olmak içindir.

Ayrıca sırf ‘vak'a metodu' ile eğitim egzersizleri yapmak için, içine hatalar yerleştirilmiş planlar da vardır' diye vurguluyor.
Şimdi size soruyorum;

Bir gün Amerikalı savcılar Pentagon denilen ABD Genel Kurmay Binasının Kozmik odalarını arayacak olsalar, ABD'nin en yakın müttefiklerini işgal planlarını bulsalar, ya da bir ABD Başkanının kafasını üşütüp ülkeyi Nükleer savaşa sokmak gibi bir delilik yapmasını engellemek için hazırlanmış bir askeri plan bulsalardı (General A.Haig'in Nixon'un son döneminde Beyaz Saray'da görevlendirilmesini anımsayalım) acaba Amerikan Medyası da, ‘Vay Generaller müttefik bir ülkeyi işgal etmek için, ya da Hükümeti devirmek için planlar yapmışlar!' diye ülkeyi ayağa kaldırırlar mıydı?

Her olasılık için hazırlanan böyle yüzlerce plan, yazıda kaldığı, Amerikan birlikleri fiilen kışlalarından çıkıp uygulamaya kalkmadıkları sürece "teşebbüs" sayılmazlar, suç da teşkil etmezler.

Bundan dolayı değil midir ki bunları hazırlayan ABD'li generaller ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşıyorlar?

Acaba ‘Contingency Planning' denilen bu konuyu iyi bir öğrensek, ihtilal korkumuzu biraz kontrol altına alabilir miyiz? Ben sadece merak ediyorum"

Ve Rıfat Serdaroğlu'nun bu plana yorumu;

Bu olay Kubalı'nın başından yaklaşık 40 yıl önce geçti. Emperyalist devletlerin bu geçen kırk yıl süresince bu tür eylemleri çok geliştirdiği mi doğrudur, yoksa bu tür planlardan vazgeçtiği mi doğrudur?

Örnek vermek gerekirse, ABD on binlerce kilometre öteden, sadece Başkan istedi diye veya Irak'taki yaşayanların demokrasi eksikliklerini tamamlamak için mi yüz binlerce askeri ile geldi ve Irak'ı işgal etti?

Neden, Irak'taki Saddam'ın Cumhuriyet alayları ve komutanları hiç direnmeden teslim oldular?

Bunda, yapılan plan ve stratejik hazırlıkların hiç mi katkısı yok?

Elbette var. Irak'ın birdenbire çökmesinin en etkin sebebi, kendini savunacak planları olmayışı idi. Saddam, kendisine darbe yapılacak korkusuyla, kendi subaylarını devamlı aşağılar, hapse attırırdı. Moral olarak zayıflayan Irak Ordusu, davul zurna ile gelen, üstelik B planını uygulayan ABD Askeri karşısında ışığa tutulan tavşan gibi oldu.

Dünyadaki tüm semavi dinlerin indiği bu topraklar, enerji deposu bu bölge, insanlarını besleyecek kadar mümbit topraklar, dünya su savaşlarına giderken, bölgeye yetecek kadar su, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile donanmış bu topraklar. Bu topraklar için Emperyalist devletlerin plan yapmaları ve bunları geliştirmeleri sizce normal değil mi?

Bir milyona yakın kaçak İranlının yaşadığı, AKP Hükümetinin vize takıntısı yüzünden, Ortadoğu'nun uzman teröristlerinin akın ettiği güzel ülkemizde, olası bir savaşta veya kalkışmada vatanı savunmak için kim veya hangi kurum planlar yapacak?

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ufuk şen
17.03.2010 / 01:23:46
komlo teorisyenleri bu teorilerine birde kılıf hazırlarlar. Yukarıdaki alıntı yazı bunu gösteriyor. Kaldıki hiç bir amerikalı kalkıp yaptığı gizli çalışmayı kimseye söylemez. Hiç bir milletin ajanı yapacağı oyunu söylemez tabi vatan haini değilse
martos
17.03.2010 / 16:52:22
hocam yine gündemi yakalıycak bir yaz tebrikler başbakanımız ermenileri sınır dışı ederim diye tehdit savurdu ya almanya fransa hollanda da aynısını yaparsa halimiz nice ya hocam karıştırmadık yer bırakmadılar bu nasıl bir hesaplaşma bu olanların dış güdümlü olduğu bes belli de ülke nereye gidiyor abd de asker ölene kadar asker dir köşesine çekilir gibi ama faal dir bizim ki gibi değildir orta doğuda görüyoruz şirin görünmek için ramazan da bomba atmazlarmış ama bayram sabahıda ülkenin devlet başkanını asarlar ve bunu sanki ilegal olmuş gibi basına da sızdırırlar tabi anlıyan anlar anlamıyan da ne kabadayı başbakanımız var bak one mute dedi bush un karşısında bacak bacak üstüne attu diye böbürlenirler vah ki ne vah saygılarımla

YAZARIN SON YAZILARI

Bakalım Neşter Kime Batacak!!!

Bakalım Neşter Kime Batacak!!!

Zulüm İle Abad Olunmaz

Zulüm İle Abad Olunmaz

Doğrudur; Çoğu Kuru Gürültü!

Doğrudur; Çoğu Kuru Gürültü!

Beyin Yıkama Ya da Kolektif Şuur

Beyin Yıkama Ya da Kolektif Şuur

Çoktan Seçmeli Bir Soru

Çoktan Seçmeli Bir Soru

La ilahe illallah

La ilahe illallah

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.