Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Erol AFŞAR Erol AFŞAR Erol Afşar

Memurun İdam Fermanı Çıktı Çıkacak

Yayın: Güncelleme:
Her fırsatta diyalog kanallarının açık olduğunu ve milletten hiçbir şey gizlemediklerini söyleyen hükümet, Kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren yasa değişiklikleriyle ilgili bile konfederasyonların görüşlerini alma ihtiyacı hissetmiyor.

Aylardır kamuoyunu meşgul eden ve muhataplarından köşe bucak kaçırılan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik içeren kanun taslağı nihayet gün yüzüne çıktı.
İnanın, yapılması planlanan değişikliklerin ayrıntılarını gazete köşelerinden öğrendik.

Gördük ki tıpkı anayasa değişikliğinde oynanan oyun gibi lokum içine gizlenmiş acı ilaçtan ibaret, bizim 657 değişikliği…
Toplu görüşmelerde mutabakat altına alınan birkaç madde lokum niyetine kullanılmış, lokumun içinde de kamu personel rejiminde yapılması planlanan köklü değişikliğin ön hazırlıkları sokuşturulmuş.
Çıkarılacak kanunun uygulayıcıları hiç şüphesiz memurlardır. Yapılacak değişikliklerin muhatabı da öncelikli olarak memurlar olmalıdır.
Böyle yapılmadığı için Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, oldukça tepkili;

"Eğer demokrasinin, yalnızca seçimlerde oy kullanmak değil de yönetim sürecine tarafları dahil etmek olarak tanımlandığı bir ülkede yaşıyorsak; yapılacak değişiklikler için de tarafların temsilcilerine danışılmasının zorunlu olduğu gerçeğini kabul etmek zorundasınız. İsteseniz de istemeseniz de ve çok şükür ki, kanunları kozmik odalarda hazırlayan, talimatlarını millet dışındaki odaklardan alıp, uygulamalarını vatandaştan saklamayı şiar haline getirmiş olanların düşüncelerinin arka planlarında yatan yönetim, Anayasamıza göre yasaktır.

Örnek alındığı iddia edilen Avrupa Birliği'nde üçlü diyalog mekanizmaları en etkin şekilde kullanılmakta, hiçbir iktidar attığı imzayı, verdiği sözü babasız çocuk gibi ortada bırakmamaktadır.
Tarafların üzerinde anlaştığı konular, doğrudan Avrupa Birliği müktesebatına eklenmektedir. Ne yazık ki bizde tasarılar milletten saklanmakta, verilen sözler havada kalmaktadır. Ama Avrupa'daki uygulama da Türkiye'ye son yıllarda yerleştirilen uygulama da demokrasi olarak adlandırılmaktadır.
Bu ülke son yıllarda ne çekiyorsa, kökü dışarıda olan reformlardan çekmektedir.

Daha dün kamu yönetimi reformu, sosyal güvenlik reformu, sağlık reformu, hastane reformu, yargı reformu ve anayasa reformu ile milletimizin cebine, geleceğine, bütçesine saplanan hançer, bugün kamu personel rejimi reformunun bir parçası olan 657 sayılı Kanunda değişiklik taslağı ile memurlarımızı yaralamıştır.
Hayata geçirilemeyen konular ise parça parça, Başbakanın deyimiyle hazmettire hazmettire, hissettirilmeden gündeme getirilmekte, taslakların içine teker teker yerleştirilmektedir.

Kamu hizmetlerinin sunumunda özel sektör anlayışını yerleştirme amacı taşıyan taslak ile kamu hizmetlerinin sunumunu ön plana çıkaran kamu istihdam mantığı, kâr odaklı, esnek, güvencesiz özel sektör anlayışına teslim edilmektedir.

Kamu hizmetlerini siyaset ele geçirmekte ve kamu hizmeti, siyasi partinin hizmeti haline gelmektedir.
Bunun en açık göstergesi, kamuya özel sektörden müsteşar, genel müdür ve başkan gibi üst düzey yöneticilerin transfer edilebilmesinin önünü açan maddedir.

Kamu çalışanlarının yükselmelerinin ve kamuda kariyerlerini geliştirmenin engellenmemesi esas olmalı, aksine başarılı çalışmalar ve kendini geliştirme teşvik edilmeliyken taslakla, kamu çalışanlarının tahsili, kıdemi, tayin terfi gibi yükselmesiyle ilgili hususlar değiştirilerek, ranta dönüştürülmekte, kariyer ve liyakat ilkeleri zayıflatılmaktadır. Memuriyete girişte aranan sınav şartı, ilerlemede tahsil ve liyakat zaafa uğratılmaktadır.

Bilindiği gibi 657 sayılı Kanunun memuru, siyasal kadrolaşmaya ve siyasal baskıya karşı haklarını koruyan bir mantığı vardır. Buna göre memurlar istekleri dışında başka bir kuruma nakledilemezler. Ancak özelleştirme kapsamındaki KİT'lerde görev yapan personel Devlet Personel Başkanlığı nezdinde değerlendirilerek, başka kurumlara gönderilebilir.

Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması kapsamında yapılmak istenilen bir diğer köklü değişiklik de teftiş kurullarının kaldırılarak, denetimsiz bir kamu yapılanmasının önünün açılması idi. Ancak daha önce yargı kararları, siyasi iradenin önüne set çekmiş ve denetim mekanizmasının yok edilmesini engellemişti.
Şimdi ise yapılmak istenilen değişiklikle bazı müşavir, başuzman ve müfettişlik kadroları iptal edilmekte ve bu durumdaki personelin Devlet Personel Başkanlığı eli ile başka kurumlara sürgün edilebilmelerinin önü açılmaktadır.

Sorunun çözümü yerine, var olan sorunları görmezden gelerek, kariyer ve liyakat ilkesini yok saymak, üst düzey yönetici atamalarında kadrolaşma, siyasi yandaşlık, denetimsiz bir kamu yönetimi, özel sektör-siyasi parti ilişkilerinin meşrulaşması ve hükümet memuru uygulaması esas alınmak istenmişse, taslak amaca uygun olarak düzenlenmiştir."

Sözün özü; Kamu çalışanlarının iş güvencisini ortadan kaldırıp, memurları siyasi iradenin kucağına oturtacak bir değişiklik bu…
Ve adeta memurun idam fermanı…
İlmek boynunuza geçmeden önce mücadelenizi yapın ki yarın çok geç olabilir.
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

martos
16.06.2010 / 10:41:03
erol bey selamlar malesef yine uyuyan halkımız için bir yazı ama milletimizde bir terslik var normal şartlarda işçi sağ partilerin peşinden gitmemesi gerekir dimi bizde durum varklı sözkonusu din olunca insanlar rahatlıkla uyutulabiliyor tabi burda hep kötü öğrenciye kızmamak lazım kötü öğretmen kim bizler hala cübbelinin bilmem kimin elini eteğini öptüğmüz sürece daha bu durum çoook böyle olur meclis bilmem kaç tane sınavsız memur atamış kimin haberi var neyin ataması bu bal gibi siyasllaşma değilmi kadrolaşma değilmi imamlar uyduruk açık öğretimden diploma aldılar ve şöyle der diyanet kadroları içindir peki ne oldu her yere imam cumhurbaşkanımız beyefendinin birini önce müsteşar üçay sonra anayasaya üye bumuyuz biz peki neden her alana kendi alanında uzman kişiler değilde falan kişinin adamı bilmem şu cemaatin adamı atanıyor he bu sadece bu hükümete mahsusmu tabiki hayır devlette süreklilik olmadan bu ülke hiçbir zaman çamurdan çıkmaz işçi memur emekli çiftçi doymaz saygılarımla
martos
21.06.2010 / 11:46:09
bakıyorum bu konuyla kimse ilgilenmiyor herkesin tuzu kuru memur işçi emekli esnaf çiftçi halinden çok memnun kimse sendika hak emek insan gibi yaşam hakkı tepki verme eleştirme dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz işçilerin hakkını taşörönleşme adı altında gasp ediyorlar ben bir işçinin şöyle bir antalya marmariste tatil yapma imkanının olacağından ümidim yok ağalar paşalar dolar milyarderlerimiz sağolsun dahada bu siteye yorum yapmak istemiyorum

YAZARIN SON YAZILARI

Bakalım Neşter Kime Batacak!!!

Bakalım Neşter Kime Batacak!!!

Zulüm İle Abad Olunmaz

Zulüm İle Abad Olunmaz

Doğrudur; Çoğu Kuru Gürültü!

Doğrudur; Çoğu Kuru Gürültü!

Beyin Yıkama Ya da Kolektif Şuur

Beyin Yıkama Ya da Kolektif Şuur

Çoktan Seçmeli Bir Soru

Çoktan Seçmeli Bir Soru

La ilahe illallah

La ilahe illallah

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.