Taraklı’nın turizm potansiyeli ve sorunları

Ödül, Taraklı’nın turizm potansiyelini ortaya koyan bir başarı. Ancak bu başarıyı sürdürmek ve geliştirmek için yapılması gereken çok şey var.
Sezai MATUR Sezai MATUR
Yayın: Güncelleme:

Taraklı, geçen yıl Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından Kırsal Turizm Destinasyonu ödülüne layık görülen bir ilçemiz.

Bu ödül, ilçenin kırsal turizm destinasyonu olarak ayırt edici doğal ve kültürel özellikleri, korunmuş geleneksel yaşam tarzı ile sürdürülebilir ve kapsayıcı kırsal ekonomik faaliyetlere ilişkin kapasitesi nedeniyle verildi.

Ödül, Taraklı’nın turizm potansiyelini ortaya koyan bir başarı. Ancak bu başarıyı sürdürmek ve geliştirmek için yapılması gereken çok şey var.

Taraklı, tarihi konakları, el sanatları, doğası ve yöresel zenginlikleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescil edilen 200’ün üzerindeki tarihi yapısı, iklimi, yeşili, termal suları ve Karagöl Yaylası’ndaki menderesleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

 

 İlçede 236 tescilli binanın çok azı restorasyon edilerek turizme kazandırıldı. Büyük bölümü restorasyon edilerek ilçe turizmine kazandırılabilir.

Öğretmenevi olarak Taraklı turizmine kazandırılması planlanan Tarihi Han’ın bakım onarım çalışmalarının bir an önce tamamlanması önemli.

Karagöl yaylası turizm firmaları tarafından çadır turizmine açılmış bir alan. Büyükşehirlerden insanlar çadırda kalabilmek için neredeyse otellere ödeyecekleri kadar paralar veriyor. Taraklı Termal, ilçeye büyük bir hareketlilik getirdi. Önceleri hafta sonları turizm hareketliliği yaşayan ilçede şimdi haftanın her gün hareket var. Paşalar Termal’in de devreye girmesi ilçeye büyük katkı sunacak.

Ancak tüm bunlar yeterli değil. İlçede halen, turizm ekonomisinin farkına varılmış değil. Turizmi geliştirmek adına yerel dinamikler çok daha aktif olmalılar.

Geçenlerde Fısıltı Haberleri’nde Sabahattin Birinci, ilçenin en büyük turistik merkezi Kültür Evi’nin içler acısı halini haberleştirdi. Bakımsız haliyle utanılacak durumdaki Kültür Evi apar topar kapatıldı. Bir müze işlevi gören Kültür Evi’nin halini sanırım Belediye Başkanı İbrahim Pilavcı da, İl Kültür Müdürü Süleyman Acar da hiç görmemiş. Kültür Evi zaman geçirmeden yeniden ziyarete açılmalıdır.

Ben Belediye Başkanı Pilavcı’dan ilçesinin turizmini geliştirmek için çok daha iyi bir performans bekliyorum. El sanatları atölyeleri, yöresel lezzetler sunan restoranlar, doğa yürüyüşleri organizasyonu gibi seçenekler turizmin gelişimine katkı sunabilir.

Taraklı’nın turizm potansiyelini heba etmemek için ilçe yönetimi, yerel halk, sivil toplum kuruluşları ve turizm sektörü işbirliği içinde olmalıdır.

Taraklı, yalnız Taraklılar’a bırakılmayacak kadar önemli de bir merkez.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, STK’lar Taraklı’dan elini çekmemeli, çok daha fazla ilgilenmeli.

….

İsen ve Özkaraman

Taraklı’nın bugünlere gelmesinde kuşkusuz birçok insanın katkısı büyük.

Bunların arasından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda Müsteşar olduğu dönemde Taraklı’yı bir turizm merkezi olarak hayal edip çalışma başlatan Prof. Dr. Mustafa İsen ve bir önceki dönem Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman’ı bugün ilçede turizmden bahsediyorsak bunun müsebbipleri olarak tanımlayabiliriz.

İsen, sadece Müsteşarlığında değil Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olduğu dönemde de milletvekilliğinde de Taraklı’ya hep ayrı bir önemsedi.

Taraklı için elinden geleni yaptı.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nden bu yana tanıdığım Tacettin Özkaraman’ın da 15 yıl süren belediye başkanlığı döneminde ilçeyi nereden alıp nereye getirdiğine bizzat şahitlik ettim.

O iki büyük Taraklı sevdalısının Taraklı için çabalarına kuşkusuz katkı sunan da çoktu.

Taraklı’dan Alaattin Yılmaz ve İzzettin Kömürcü, Adapazarı’ndan yazar Fahri Tuna ve mimar Çetin Öztürk’ü en başa koyabilirim,

Katkısı olan herkese teşekkürler…

KAYNAK SÖZ Sakarya Gazetesi 

https://sozsakarya.com/makale/15611079/sezai-matur/taraklinin-turizm-potansiyeli-ve-sorunlari

#turzim #tarakli-turizm #taraklinin-turizm-potansiyeli #turizm-sorunlari #sezai-matur

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.