İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ Dıngıldak Masa

DÜKKAN BİR SÜRELİĞİNE KAPALI KALDI…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Yayın: Güncelleme:

DÜKKAN BİR SÜRELİĞİNE

KAPALI KALDI…

Tam bir aydır bu köşeden sizlerle birlikte olamıyorum.

Aldığımız nefesin kıymetini iyi bilelim. Yakınlarımın rahatsızlığı son bir ayımı kâbusa çevirdi adeta.

Tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Hasta yakınlarının Allah yardımcısı olsun.

Değerli okurlar, daha önce bu köşede okuduğunuz yazımı, noktasına dahi dokunmadan aynen yayınlıyorum. Çünkü güncelliğinden hiç bir şey kaybetmemiş

TARAKLI’YA GASİLHANE ŞART.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların cenazelerinin naklini yapmak, gasilhane hizmeti vermek ve uygun mezara defnini sağlama ilgili işlemler belirli kurallar dahilinde yürütülmesi Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

Taraklı İlçesi de Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer aldığı için defin işlemleri Taraklı Belediyesi ile koordineli bir şekilde yapılmaktadır.

Öncelikle Covid-19 salgını süreci öncesinden söz etmek istiyorum. Taraklı’da fenni bir gasilhane olmadığı için ölülerin yıkanması ve kefenleme işleri şohben ve hijyen şartları oluşturulmuş uygun araç içerisinde cenaze evinde uygun alanda yapılmaktaydı. Mezar yeri kazma işide Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından cenaze sahibi ve Taraklı Belediyesi’nin gösterdiği yerde gerçekleştirilmektedir. Defin işleri de Büyükşehir Belediyesi personeli tarafından yapılmaktadır. Mezarlıkta dini örf ve adetlerimiz İlçe Müftülüğü görevlileri tarafından yapılır.

Covid salgını nedeniyle cenazelerimizi bile kısıtlı şartlarda defnetmek durumunda kalmaktayız. Şu günlerde Taraklı’da cenazelerin defin işlerinde yaşanan en büyük sıkıntı cenazenin yıkanması ve kefenlenmesidir.

Bakın neden?

Taraklı’da ki bir cenaze yıkanması ve kefenlenmesi için evinden alınıyor 35 kilometre uzakta komşu ilçe Geyve ‘ye götürülüyor orada gasilhanede yıkanıyor kefenleniyor ve tekrar Taraklı’ya evine getiriliyor. Böyle bir uygulamayı bugünkü şartlarda kabullenmek mümkün..Ancak her türlü aksaklıkları da düşünmek mümkün.Ölen kimse fakir ve kimsesiz olabilir.Her ne kadar cenaze nakil işleri Belediye araçları ile yapılmış olsa da eşlik edenler sıkıntı yaşayabilir.Cenaze yoğunluğu olabilir,hafta sonu personel azlığı olabilir.Ne diyeyim herhangi bir olumsuzluk yaşanabilir.

Onun için diyorum ki Taraklı’ya çok acil olarak Gasilhane şart. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tüm hızıyla bir an önce çalışmalara başlamalıdır. Taraklı’daki cenaze Taraklı’da yapılacak gasilhane de yıkanmalı ve kefenlenmelidir. Gasilhane inşaatı nereye yapılabilir? Bunun hazırlığını Taraklı Belediyesi mutlaka yapmalı ve projeyi hazırlamalıdır. Cenazelerin Geyve’de yıkanması ve kefenlenmesi son günlerde Taraklılıları son derece rahatsız etmektedir. Taraklı’ya gasilhane yapılması konusunda hayırseverlerinde sessiz kalmayacağını belirtmek isterim. Şunu da söylemekte fayda var. Taraklılı olup ta gurbette vefat eden hemşerimizin Taraklı’da defin işlerinde yaşanabilecek sıkıntıyı dillendirmek bile ayıbıma gidiyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğümüz ve Taraklı Belediyesi içerisinde morg, bekleme odası, yönetici odası, depo ve araç otoparkının bulunacağı gasilhane yi Taraklıya kazandırmalıdır. Hangi mahallede olursa olsun vefat eden hemşerilerimize Taraklı’da hizmet verilmelidir.

Bu sıkıntıyı normalleşme sürecini göz önünde tutarak dile getirdiğimi ifade etmek isterim.

Sonuçta böylesine hayırlı bir işe başlanıldığında bile “Hayır Duaları” başlayacaktır

NOSTALJİ…

Eskiden Taraklı’da her Mahallesi’nde komşu kadınlar bir araya gelerek tükettikleri gıda ürünlerini doğal olarak kendileri üretirlerdi

Anadolu kadınının dayanışma örneğini sergiledikleri kadınlar mahalle ortasındaki dibek taşında toplanarak sırayla dibeğin içerisindeki bulguru tokmaklarla saatlerce döverlerdi.

Sırayla gerçekleştirilen dövme işi devam ederken diğer taraftan çaylarında demlenmesinin ardından kadınlar mola vermiş oluyorlardı.

Dibek başında komşular ile bulgur döven kadınlar marketlerden alınan suni gıda yerine doğal gıdalarını da hazırlarlardı. Ne yazık ki bu gelenek artık kayboldu.

SON USTALAR…

Hepside arka arkaya göçüp gitti.

Bir dönemin gözde meslekleri terzilik, semercilik, ayakkabı tamirciliği. Yılların ustaları, güçleri yettiği oranda işlerini özenle yaparlardı. Emekli olma yaşı geldiğinde unu eleyip eleği duvara asmamışlar.

Çok kısa zaman içinde bu mesleklerin temsilcileri birer birer aramızdan ayrıldılar.Zarif ve güler yüzlü ustalarımız Terzi Mustafa İbiş’e,İdris Doğdu’ya Sebahattin Erkara’ya ve ayakkabı tamircisi Necati Çiğdem’e Allah’dan rahmet diliyorum. Hepsinin de mekanları cennet olsun.

YEŞİLÇAM’IN USTA OYUNCUSU…

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın İstanbul’da kaldırıldığı hastanede 85 yaşında hayatını yitirdi.

Unutulmaz filmleri ile Türk sinemasına damga vuran ünlü oyuncu Cüneyt Arkın’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Cüneyt Arkın’ın ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle

En güzel günler sizlerin olsun..

#dukkan-kapali #kaldi #kose

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Taraklı'da Ramazan Bayramı Coşkusunda Tarihle Buluşmak

Taraklı'da Ramazan Bayramı Coşkusunda Tarihle Buluşmak

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün kaleminden
İyi Bayramlar….

İyi Bayramlar….

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Seçim Sonuçları Hayırlı Olsun…

Seçim Sonuçları Hayırlı Olsun…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Seçime Saatler kala…

Seçime Saatler kala…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Çanakkale Zaferi…

Çanakkale Zaferi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

Ramazan Geldi, Hoş Geldi…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.