Erdoğan ISIR Erdoğan ISIR Karalama Defteri

Tanıdık geliyor mu?

Yayın: Güncelleme:

Tanıdık geliyor mu?

 

Uzun yıllardır görüşmediğim çocukluk arkadaşımla karşılaştık geçen gün, özlemişiz birbirimizi, bir tatil kasabasında yaşıyordu bir haftalık ziyarete gelmiş. Sonradan öğrendim ki ailesi çağırmış, aile toplantısı varmıştı geçen akşam. Ne kadarda basit dille anlatıyordu yaşadıklarını hep sevmişimdir bu huyunu sakin ve mülayim arkadaşımı. Kibir denen duygusu sanki alınmış mütevazı, akşam bir yerlerde bulaşalım sohbetine ihtiyacım var dedi. Ben her zaman dinlemekten zevk aldığım arkadaşım, sohbet için randevulaşalım demişti, peki dedim sözleştik.


Buluştuk dertliydi, anlattı çekinmeden, sakınmadan, içtenlikle, keşke herkes onun gibi yaşadıklarını düşüncelerini aktarabilse. 7 yıl önce şirketinin başındaydı arkadaşım aile şirketi idi bu, aile baskısına dayanamadı, ailesi kardeşinin yönetime geçmesini istiyordu, oda sessiz sedasız, yeni bir enerji farklı düşüncelere ihtiyacı var diyerek gücenmeden ailesine, kardeşine bıraktı şirketi. Kardeşi hırslıydı, gençti, ağzı da laf yapıyordu, ikna kabiliyeti ise müthiş, aile üzerinde farklı bir baskısı vardı nabza göre şerbet vermesini biliyordu. Anlattı arkadaşım, ilk baştan da çekincelerim vardı diyerek, kardeşim hep düzelir umudu ile yaklaştım, işin başına geçince kendine çeki düzen verir, piyasayı tanır eski fikirlerinden sıyrılır bana hak verir sandım yanılmışım be arkadaşım diye dertli, dertli anlatmaya devam etti.

Bıraktığımda 50 milyar borcumuz vardı, bir o kadar da alacağımız, gayrimenkulümüz desen fazlasıyla, itibarımızın piyasada değeri ölçülmezdi, aynı dalda rekabet de olduğumuz şirketlerde, sözümüz dinlenirdi. Para sorunumuz yoktu. Ailemiz ise, sıkıntılı günlerimiz olsa da arada bir, kavgasız gürültüsüz geçinir giderdik. Hiçbir şey bıraktığım gibi kalmamış, ben şirket büyür derken, aksine küçülmüş bir o kadar borçlanmış, annem çağırdı oğlum gel diye, babanı da kendisine benzetti dedi annem. Dün akşam aile meclisi topladık, konuştuk, her şeyi anlattılar.


Arkadaşım benim bıraktığım 50 milyarlık borç olmuş 550 milyar, düşüne biliyor musun, kaç kat artığını, bunu kardeşime sorduğumuzda, çoğu aile içi borç dedi, bankalara borcu 250 milyarmış sıkılmadan anlattı, birde kendisiyle övünmüyoruz diye bize kızdı. 300 milyar borcu akrabalardan almış sanki o borç değilmiş gibi onu neden sayıyorsunuz dedi. Hadi dedim borç yapmış. Aldığı paralarla yeni bir fabrika falan kurmuştur dedim. Sordum, nerde fabrika, proje bile yok, şirket bir arpa boy bile büyümemiş. Dertliyim de dinleyen yok diye devam etti anlatmaya


Şirket büyümüştür derken, tam aksine küçüldükçe küçülmüş. Ben fabrika beklerken, bizim atadan kalma, büyüklerimizin bin bir zorlukla edindikleri arsalarımızda satılmış. Tabi arsa paraları da meydanda yok,

Birde ne öğreneyim şirketin araç deposu da yarı yarıya inmiş, yeni araç mı aldınız dedim, oda yok. O zaman dedim bu paralar nereye gitti, tüm sülale benden habersiz gününüzü gün etmişsiniz, her biriniz krallar gibi yaşamışınız demeye kalmadan, sanki sözleşmişler gibi ailemizi geçindiremiyoruz dediler. İyide ne oldu bu kadar para. Kardeşime konuş dedim, anlat.


Ne dese beğenirsin, düzelecekten başak kelime etmedi, birde Allah bize yardım eder dedi. Sen çalışmazsan Allah ne yardımı etsin derken ben, babam Mevla yı ne karıştırıyorsun bire dinsiz dedi, ben karıştırmadım ki o dedi ben sadece yorum yaptım dememi dinlemedi bile. Kardeşin ibadetini yapar o doğrusunu bilir diye geçiştirdi. Bense imansız olmuştum.


İş de arkadaşım diyerek gözleri dolu, dolu çaresizliğini anlatmaya devam etti dostum. Borcu çoğalmış şirketin, mal varlığımızda erimiş, satacak ufak tefek mallar kalmış, ailem ise son yıllarda sefaleti görür olmuş. Para ise ortada yok, ne olduğunu bilen tabiî ki yok. Ben çözüm düşünürken, hep beraber elele verirsek aile içinde kargaşaya son verirsek, omuz omuza zorlukların üstesinden geliriz derken, babam söz aldı, kardeşin dini bütün insandır o ne yaptığını bilir, düzelecek diyorsa düzelir diyerek oylamaya geçtik. Tabi babam destek çıktı ve devam kararı aldılar, bense hiç dinlenmedim.


Ben bulamadım söyleyecek söz, zamanla anlarlar demekten başka. Ve aklıma Mevlana hazretlerinin bir sözü geldi

 

Ya olduğun gibi görün / Ya göründüğün gibi ol / Şefkatte, merhamette güneş gibi ol / Ayıpları örtmekte gece gibi ol / Keremde, cömertlikte akarsu gibi ol / Tevazuda, mahviyette toprak gibi ol / Hoşgörüde deniz gibi ol / Öfkede, asabiyette ölü gibi ol / Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.


Sizler söylecek söz bulup ta söylemek istermisiniz okur dostlar.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

bahadır demir
19.04.2009 / 23:26:03
Namaz kılıyor o yesede müslüman:)
Abdurrahman BAHADIR
19.04.2009 / 23:42:09
Abi, senin de bildiğin gibi ailenin o kutsal yapısını bozduğumuz gibi herhalde artık 'biz' yerine ben demek daha ön plana çıktı.Artık aile içinde de sevgi ve saygının yerini çıkarlar aldı, aynı ülkeyi yönetenlerin ülkeye hizmet yerine kendilerinden olana ve onları oraya getirenlere hizmet etmesi gibi.Ülkemizde artık aile başta olmak üzere bütün kurumlarda yönetimde eğil olanlar değil kolay kullanılacak ve söylenenleri itirazsız yapacak insan tipi yer almaktadır. Baş çürümüş vücudun diğer organlarıda hızla çürüyor neşteri şimdi vurabilirsek kalanı kurtarma şansımız var genedeeeeeeeee. Kalemine sağlık, saygılar.
fatih yavuz
20.04.2009 / 11:22:48
üzüldüm be abi arkadasınının yaşadıklarına erdemlik onda kalsın eğer aile büyüğü atamız dediğimiz öyle makbul görmüsse yapacak bişiy yok.zaten namaz kılan oruç tutan haram yemez oda yememiştir yatırım yapmıştır:P hakkında hayırlısı olsun arkadasının bu olayı bızlerle paylaştıgın içinde sana tşk ederım abi bakarsın bende bir gün aile şirketi kurarım ama sanmaki yönetimi kardeşime verdiririm.
İsmail ŞEN
20.04.2009 / 21:19:01
Ne söylenir,ki günümüzde sadece şirketlermi ;arkadaşlıklar, dostluklar ve en önemlisi iartık insanlar neyin insanlıkta bu şekilde harcanmıyor mu? Neyin kıymeti kaldı artık bu dünyanın. Bir de senin de dediğin gibi mevlam yardımcı olur. Evet olur fakat sen oturur ve beklersen daha iyi batmana yardımcı olur. Sen çaba gösterecdeksin, elinden geleni yapacaksın ki o zaman Allahtan bekleyeceksin. Ama güzel olan ne biliyormusun kendi yaşıtlarım arasında az da olsa dostluğun, hayatın güzel olanın kıymetini bilenler de var ya o beni rahatlatıyor. Bunların da en başında geleni sensin.
prenses
22.04.2009 / 11:26:35
Kaleminize sağlık..Böyle bir durumda ne söylenirki..Aile gibi kutsal bir yapının içinde bile bunların yaşanabilmesi gerçekten üzücü..Zamanla herşey anlaşılır ama önemli olan iş işten geçmeden bişeyleri farkına varmak ve en az zararla bunları kapatmaktır.

YAZARIN SON YAZILARI

Paket ve Rüya

Paket ve Rüya

Beğenmiyorum

Beğenmiyorum

İhmal

İhmal

İnek varsa Sinek de var

İnek varsa Sinek de var

Adı Belli, Yolu Belli Karınca

Adı Belli, Yolu Belli Karınca

Kemiksizler

Kemiksizler

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.