İsmail Kandemir Vefat Etti

1960'lı tıllarda Taraklı Ortaokulu'nda Matematik Öğretmeni olan var Ayasofya'nın ibadete açılması için açtığı davayı kazanan İsmail Kandemir, Bursa'da Hakk'ın rahmetine kavuştu.
Enes ÇINAR Enes ÇINAR
Yayın: Güncelleme:

Bursa'da yaşayan ve Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin başkanlığını yapan İsmail Kandemir, 79 yaşında hayatını kaybetti. Kandemir, Türkiye'de ve dünya çapında tanınan bir figürdü; Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için verdiği hukuk mücadelesiyle biliniyordu.

Kandemir, yıllarca Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine karşı mücadele etti. 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali için başlattığı davalarda kararlar alarak süreci ilerletti. Son dava neticesinde Danıştay'ın kararı iptal etti ve Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasını sağladı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Ayasofya'nın ibadete açılması, Kandemir için büyük bir zaferdi. İlk cuma namazında saf tutarak bu tarihi anı kutladı ve sevincini "Kuşlar gibi uçuyorum. Sevinçliyim çok mutluyum. Başardık." sözleriyle ifade etmişti.

İsmail Kandemir'in vefatı derin üzüntüyle karşılandı. Emir Sultan Camii'nde kılınan cenaze namazına ailesi ve sevenleri katıldı. Ardından Kandemir, Emir Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Kandemir için taziye mesajı yayımlayarak onun hukuk mücadelesindeki kararlılığını ve Ayasofya'nın özgün statüsünün yeniden kazanılmasındaki rolünü vurguladı.

İsmail Kandemir, 1945 yılında dünyaya geldi ve uzun yıllar matematik öğretmenliği yaptı. Taraklı Ortaokulu'nun ilk öğretmeni olan Kandemiş 1960'lı yıllarda Taraklı Ortaokulu'nda da matematik öğretmeni olarak çalıştı ve o dönem öğrencilerin ve halkın sevgisini kazandı. Aktif bir şekilde çevreye hizmet eden Kandemir, beş caminin açılmasına liderlik etti ve genç nesillere örnek bir figür olarak kaldı.

#ismail-kandemir #ayasofya #ayasofya-davasi #ismail-kandemir-bursa #ismail-kandemir-vefat

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Haluk Pektaş
14.05.2024 / 11:13:09
Merhuma rabbim cennetiyle muamele eylesin inşaallah. Taraklıda 1960 yılında ortaokul yoktu... Olmadığı için ben o yıllarda Geyve ortaokulunda okuyordum.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.