Servet YILDIRIM Servet YILDIRIM Düşüncelerim

Geçmişe Bakarak Bugünü Anlama

Ülkeyi yönetenlere Türk tarihini yeniden okumalarını ve emperyalizme karşı mücadeleyi kazanarak bize tam bağımsız bir ülke teslim eden Mustafa Kemal Atatürk’ü daha iyi tanımalarını tavsiye ediyoruz.
Yayın: Güncelleme:

Buhar gücünün sanayide kullanılmaya başlanması toplum hayatında önemli değişikliklere yol açtı. Makineleşme ve seri üretim maliyetleri düşürdü. Tarım sektöründe çalışan toplum kesiminin büyük bir kısmı ücretli işçi olarak fabrikalarda çalışmaya başladı. Üretimdeki artış sanayileşen ülkeleri yeni hammadde kaynakları ve yeni pazarlar aramaya yöneltti. 19. yüzyılın başlarında sanayi devrimini tamamlayan İngiltere diğer Avrupa ülkelerinin kendilerini korumaya almaları nedeniyle hammadde ve Pazar arayışlarını Avrupa dışına kaydırdı. Pek çok ülke ile ya anlaşma yolu ile veya zor kullanılarak ticaret anlaşmaları imzaladılar. Örnek olarak Çin’i verebiliriz. Çin İngilizler tarafından tam bir açık sömürü ülkesi haline getirilmişti. Her yeni sömürge İngiltere için yeni bir Pazar ve ucuz hammadde kaynağı demekti.

Osmanlılarda ki ekonomi; fethedilen yerlerden alınan vergilere, savaş tazminatlarına, tımar sistemi ile devlet arazilerinden elde edilen gelirlere ve vergilere bağlı idi. Sanayiyi ve esnafı ahilik teşkilatı kontrol altında tutardı. Gerileme döneminde ekonomi büyük ölçüde tarım gelirlerine dayalı idi. Yurt içinde ticari malların bölgelerarası geçişlerinde vergi uygulanırdı. (Adapazarı’ndaki gümrük önü meydanı ismi o günlerden kalmadır) Ahilik teşkilatına bağlı üreticilerin hammaddesiz kalmamaları ve fiyat istikrarını sağlamak amacı ile ihracat yasağı getirilebiliyordu. Yed-i vahit(tekel) denilen sisteme göre yurt içindeki alım-satım devlet tarafından belli kişilere bırakılmış idi. Üretici malını bu kişilerin dışında kimseye satamazdı. Devlet bu yolla ticari malların hareketlerini düzenlerdi. Yurt içinde yabancılar ticari faaliyet gösteremezdi.

Sanayileşmelerini tamamlayarak sömürebilmek amacı ile ucuz hammadde ve pazar arayışına geçen emperyalist güçlerin Osmanlı Devletine el atmamaları düşünülemez. İngilizler Osmanlı Devletine yapmış oldukları ihracatta alınan vergilerin yüksekliğinden, bölgelerarası geçişlerdeki vergilerden, yabancıların Osmanlı toprakları içinde ticaret yapamamalarından ve ihtiyaç duydukları hammaddenin Osmanlıdan alımını engelleyen yed-i vahit düzeninden rahatsızlık duyuyorlardı. Osmanlı imparatorluğunu daha rahat sömürebilmenin yollarını aramaya başladılar. 1827 de İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları Navarin’de Türk donanmasını yok ettiler. 1829 da Rus’lar Edirne’yi aldılar ve İstanbul’a doğru ilerlemeye başladılar. 1831 de Mısır valisi Mehmet Ali Paşa Kütahya önlerine kadar geldi. Bunun üzerine Sultan 2.Mahmut Rus’lardan yardım istedi. 1833 de imzalanan Hünkâr iskelesi anlaşması ile Osmanlı Devleti Rus Devletinin himayesine girdi. İnisiyatifin elden çıkmakta olduğunu gören İngilizler Rusya’ya ve Mehmet Ali Paşa’ya karşı sultanı koruma karşılığında Baltalimanı ticaret anlaşmasını yaptılar.(1838)

Anlaşmaya göre yed-i vahit uygulaması ve devletin savaş ve kıtlık dönemlerinde uyguladığı olağanüstü vergiler kaldırıldı. İhracattan alınan vergiler %3 den %12 ye çıkarıldı. Yabancılar için iç gümrük vergileri kaldırıldı. Osmanlı uyruklu tüccarlar bu vergiyi ödemeye devam ettiler. Bu anlaşmanın benzerleri diğer Avrupa ülkeleri ile de yapıldı. 1839 da Tanzimat Fermanı ile yabancı tüccar ve azınlıkların faaliyetleri serbestlik kazandı ve hukuki garantiye alındı. Yabancıların iç işlerimize karışmalarını kolaylaştırıcı hukuki düzenlemeler yapıldı. 1858 de arazi kanunu düzenlenerek yabancılara mülk edinme hakkı verildi. Bu yollar ile yurdumuzun bütün ticareti, sanayisi, mali sistemi yabancıların eline geçti. Tam bir açık pazar ve sömürü ülkesi haline getirildik.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün bu sömürü zincirlerini kırarak tam bağımsız bir ülke haline getirip gelecek nesillere emanet ettiği ülkemiz ne yazık ki basiretsiz, Türk tarihinden habersiz politikacılar yüzünden yeniden emperyal güçlerin etki alanına girmiştir. Bugün mali sistemimizin büyük bir kısmı yabancıların eline geçti. Bütün stratejik kuruluşlar yabancılara satıldı. Sizi Avrupa birliğine alacağız diyerek kendilerinin menfaatlerine uygun, bizim birlik beraberliğimizi engelliyecek kanunları çıkarttırmaktalar. Karışıklık ve terör yaratarak ülkeyi idare edenleri arzu ettikleri noktaya getirmekteler. Bağımsız ve Türk Milleti adına görev yapan Anayasal yargı kuruluşlarımıza ülkemizde hakaret etmekteler. Açıkça İç işlerinize karışmak hakkımızdır diyerek bağımsızlığınızı yok ettik diyorlar ülkeyi idare edenlerde çıt yok. Ne günlere kaldık? Türk Milleti yeni bir bağımsızlık mücadelesi vermek zorunda kalmaz inşallah. Dicle ve Fırat nehirlerinin yönetimini isteyecek kadar gözü dönmüş vahşi bir emperyalizm ile karşı karşıyayız. İçimize soktukları yerli işbirlikçileri tarafından Avrupa Birliğine girişin demokrasi ve özgürlük getireceği ifade edilmektedir. Sömürge haline gelmenin adı demokrasi ve özgürlük oldu.

Ülkeyi yönetenlere Türk tarihini yeniden okumalarını ve emperyalizme karşı mücadeleyi kazanarak bize tam bağımsız bir ülke teslim eden Mustafa Kemal Atatürk’ü daha iyi tanımalarını tavsiye ediyoruz. Türk Milleti her şart altında O’nun emanetlerini koruyacaktır. Batılı emperyalistlerin güdümündeki göstermelik demokrasiyi değil, emperyalizmin zincirlerini kırmış gerçek bir demokrasi istiyoruz.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ali sertkaya
17.08.2008 / 16:22:37
demokrasi, laiklik, çağdaşlık ... bunlar o çok kızdığınız batıdan ithal kavramlar Sayın Servet Bey. Ve emperyal kuşatma Osmanlının o zor dönemlerinden beri bu ülkenin başından hiç kalkmamıştır.

YAZARIN SON YAZILARI

Anayasa Ve Ekonomi

Anayasa Ve Ekonomi

Asıl amaçları yargı denetiminden kaçmaktır. Bunların dışında Anayasa değişiklikleri ile esas yapılmak istenilen husus Türk Devletinin üniter yapısını bozarak ABD’nin arzuları istikametinde devletimizi federatif bir yapıya sokmaktır
Çarşafa Dolananlar Ve Çarşaflayanlar

Çarşafa Dolananlar Ve Çarşaflayanlar

Cumhuriyet döneminde kıt imkânlar ile oluşturulan Kamu İktisadi Teşebbüslerinin büyük çoğunluğu yabancilara satıldılar. Stratejik önemlerine bakılmaksızın haraç mezat satılan bu ekonomik değerlerin satışından elde edilen paralar vatandaşlarımıza istihdam yaratacak yatırımlara sokulmadı.
Sözde İslâmcılar

Sözde İslâmcılar

İstiklâl Harbi sırasında haçlı uzantıları ile mücadele eden Kuva-i Millicileri dinsizlikle suçlayıp düşmanla işbirliği yapanlar da sözüm ona İslâm adına hareket ediyorlardı!
Demokrasi

Demokrasi

Ülkemizde demokratikleşme adı altında yargının siyasallaştırılması, basının susturulması ve yandaşlaştırılması yönünde endişe verici gelişmelerin olduğunu görmekteyiz
Yetim Hakkı

Yetim Hakkı

Halkımızın dinine olan samimi bağlılığını bilen bazı politikacılar konuşurken İslâmi terminolojiye ait sözcük ve cümleleri kullanmayı tercih ediyorlar. Kalbe ve gönle yerleşmesi gereken İslâmiyet’i dillerine yerleştiren bu politikacılar muhalefette “Hazreti Ömer’in adaleti” ifadesini dillerinden düşürmezken, iktidar olduklarında maddi ve siyasi hırslarının esiri olarak iktidar imkânlarını olabildiğince istismar etmekteler
Yeni Bir Seymen Alayı

Yeni Bir Seymen Alayı

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesi olan milli devlet yapısının çökertilmesi için Türkiye’nin etnik yapısı sürekli kaşınmış ve Türkiye’nin çok etnikli bir nüfus yapısında, mozaik bir ülke olduğu tezi devamlı gündeme getirilerek Türkiyelilik kavramı ortaya atılmıştır.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.