Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ Vahyin Aydınlığında

Hz. Muhammed Sadece Sevgi Peygamberi Mi?

Yayın: Güncelleme:

İslam’ın, hayatımızda asli şekliyle ve uygulanır biçimde yer almasını istiyorsak Kur’an ve sünneti kendi özgünlüğü be bütünlüğü içinde doğru anlamaya çalışmalıyız. Bunu yapmadan doğru bir din anlayışına ve peygamber tasavvuruna ulaşamayız. Nitekim günümüzde Hz. Muhammed, sadece sevgi peygamberi olarak lanse edilirken onun rahmetle yoğrulmuş bir adalet peygamberi olduğu göz ardı edilmekte veya ettirilmektedir.

Bilindiği gibi Amerika’da 11 Eylül’de meydana gelen kule saldırısı sonrası Batı’da İslam kasıtlı olarak terör ile özdeşleştirildi. Türkiye’de de buna tepki olarak kutlu doğum etkinlikleri düzenlendi. Bu etkinliklerde Hz. Muhammed “gül” motifiyle bir sevgi peygamberi olarak lanse edilmeye başlandı. Bu meyanda birçok kitap yazıldı sempozyumlar düzenlendi. Hz. Peygamber, sevgi hususunda bir biçimde adeta Hz. İsa ile yarıştırılmaya başlandı.

Sevginin, nefret ve düşmanlığın karşıtı olarak iyi ve pozitif bir erdem olduğu; gül motifinin, evrensel olarak sevgiyi ifade ettiği; Türk edebiyatı tarihinde de Hz. Muhammed’e duyulan sevginin gül ile sembolize edildiği bilinen bir gerçek olsa da sevgi, koşulsuz bir erdem değildir. Zira her şey ve herkes sevilmez. Bu yüzden de şartsız iman olmadığı gibi şartsız sevgi de olmaz. Nitekim Allah bile inanıp salih amel işleyenleri, muttakileri ve sabredenleri severken; inkarcıları, nankörleri, zalim ve hainleri sevmez.

Ayrıca simgeselliğin alabildiğine arttığı bir dünyada en büyük tehlike, simgelerin asıl muhtevaları unutturup kendilerinin birer put olarak gerçek özlerin yerini almasıdır. Bunun en açık örneğini sevgiyi, teolojik olarak din haline getiren Hıristiyanlıkta görmekteyiz. Çünkü Hıristiyanlıkta önce insanlığı asli günahtan kurtarmak için kendini feda ettiğine inanılan Hz. İsa, tanrının yerine; sonra da haç Hz. İsa’nın yerine geçti.

Sonuçta bizim endişemiz, bir sürü sevgiyi de ifade eden gülün giderek Hz. Muhammed’in yerine ikame edilebileceğidir. Evet, Hz. Peygamber çölde açan bir çiçektir. Fakat hiçbir çiçek Hz. Muhammed değildir. Bu yüzden çiçekçi gülleri onu sembolize edemez. Öyleyse Hz. Peygamber ile gül üzerinden kurulmaya çalışılan duygusal ilişki yerine, onu sevmeyi de içine alan ancak temeli saygı ve itaate dayanan bir bağ kurmak daha doğru olacaktır. Zira Kur’an’a göre Allah ve elçisi ile doğru ilişki kurmanın pratik yolu sevgi ve saygıyı da içeren itaat yoludur. Yani Allah’a ibadet Hz. Muhammed’de de itaat etmektir. (Ali İmran 3/31) Bunun için Hz. Peygamber ile konuşurken: “Anam babam sana feda olsun yâ Resulallah” diyerek söze başlayan sahabenin takip ettiği yol da Allah’a ibadet elçisine de itaat etme yoluydu. Çünkü iman ehliyetine layık olmanın gereği buydu. Peygamber terbiyesi ile yetişen ilk nesil Müslümanları, bu konuda çok başarılı oldular ve güzel örnekler ortaya koydular. Fakat daha sonra gelenler öncekiler gibi başarılı olamadılar. Bunun nedeni, sonraki kuşakların Kur’anî ve ilmî İslam’dan ziyade geleneksel Müslümanlığa ve sisli mistizme daha yakın durmalarıdır.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ADNAN DİNÇER
14.05.2011 / 17:43:55
PEYGAMBERİMİZ kıyamet kopuncaya kadar geşçecek süre içinde insanların yaşama biçimini Allahın buyurduğu şekilde tebliğ etmiştir.Bizlrde bu tebliğleri doğru algılayıp hayatımızda bire bir uygulamamızdır.Allah bana tabi olun demiyormu.Gönderdiklerime uyun.Yasaklarımdan sakınınız.Peygamberimiz yalnızca tebliğ edendir.Görevini tamamlamıştır.Hakkın rahmetine kavuşmuştur.Tüm peygamberleri severiz.Allahın elçileridir.Bizler önce kendimizi arındıralım.ÖRNEK İNSAN PEYGAMBERİMİZ. Allahın salih kullarından olalım.HADİSLERİNİ ÖĞRENELİM hayatımıza uygulayalım.YAŞADIĞIMIZ ÇEVREMİZE ÖRNEK OLALIM.Başkalarının yanlışlarını eleştirmek yerine doğruyu,iyiyi,güzeli gösterelim.Onlar size gıpta ile baksınlar.Göreceksiniz hareketleriniz daha etkili olacaktır.Müslüman elinden,dilinden emin olunan insan demektir.Yoksa başkasını kandıran,gösteriş yapan insan hiç değildir.Yanlış yapılan her hareketi islama mal etmek ise cahilliktir.BİZLER BİLİM TOPLUMU OLURSAK yanlış düşüncelerden kurtuluruz. Derin saygılarımla..
Ahi Naci
17.05.2011 / 11:54:58
Türkçe'nin: "O gül ki, sevgili(habibullah) gül bahçesine girdiğinde mahcubiyetinden kızardı" diyerek yakaladığı mecazdaki mucize ve kalite, başkalarına benzeme endişesi yüzünden sınırlanmasa! iyi olur. Bence makul olan, İslam'da "Allah Rızası" ile "Peygamber şefâhatinin" eşitlenmesinde iltifat edilecek bilimsel gerceğin tâdadına özenmektir.Esenlik dileklerimle. Ahi. Naci

YAZARIN SON YAZILARI

BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER

BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER

FAHRETTİN YILDIZ, BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER
BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM

BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM

Fahrettin Yıldız, BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM
BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM

BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM

Fahrettin Yıldız, BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM
BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM (12.1.23)
BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM (5.1.2023) FAHRETTİN YILDIZ
BAKARA SÛRESİ 221. AYET

BAKARA SÛRESİ 221. AYET

BAKARA SÛRESİ 221. AYET (29.12.2022) FAHRETTİN YILDIZ

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.