İbrahim KAYA İbrahim KAYA Sairzaman

Kömürlükte İcat Yapan Gençler Aranıyor

Bizde hiç duydunuz mu garajda veya kömürlükte başlayan bir çalışma yapan genç. Varsa bile yaptığı çalışma bırakın dünya yüzeyine, o garajın veya kömürlüğün dışına çıkabilmişse ne mutlu. Bu durumda suçlu kim? Eğitim sistemi mi?Fırsat yoksunluğu mu?
Yayın: Güncelleme:

Apple ürünleri şu ana kadar evime giremese de (bunda Apple'nin hiç bir sucu yok, tamamen duygusal meselelerden dolayı) iPod, iPone ve MAC bilgisayarlarının altında imzası olan Steve Jops geçen haftalardaki ölüm haberi ile hayatıma girdi.

İlk defa, ismi Steve olsa bile aslında Suriyeli olması dikkatimi çekti. Daha sonra evlerinin garajında başladıkları serüvene takıldım. Jops’un ölümü hayatına karşı kaçınılmaz bir ilgi uyandırdı bende. Üç kafadar daha yirmili yaşlarda garajda kurdukları Apple’yi 2010 itibariyle elli bin kişilik bir istihdamı oluşturan dünyanın teknoloji devi haline getiriyorlar. Hemen aklıma şu soru takılıyor. Steve Jops, Bil Gates, Googlenin kurucusu Larry Page, Fecebook’un kurucusu Mark Zuckerberg gibilerini ortaya çıkaran sadece dehaları mı? Evet, belki deha bir etken ama anahtar kelime fırsat bence. Dünyanın her yerinde deha mevcut lakin sorun bu dehaların birçoğuna Jops veya Gates gibi dehalarını ortaya çıkaracak fırsatların verilmemesi. Her ne kadar siyasi ve askeri politikalarını beğenmesem de farklı olana ve başarıya sunduğu fırsatlar açısından söylendiği gibi bir fırsatlar ülkesi ABD. Ve bu yüzden her alanda dünyanın tartışılmaz lideri.  Bu yüzden Apple sıfır sermaye ile bir otomobil garajında kurulmuş bir teknoloji lideri.

Bizde ise hiç duydunuz mu garajda (garajın bizde lükse girdiğini varsayarak) veya kömürlükte başlayan bir çalışma yapan genç. Varsa bile yaptığı çalışma bırakın dünya yüzeyine, o garajın veya kömürlüğün dışına çıkabilmişse ne mutlu. Bu durumda suçlu kim? Eğitim sistemi mi? Fırsat yoksunluğu mu? Belki bunların her ikisinin de bu durumda payı vardır. Ama asıl meselenin toplum ve bu toplumu oluşturan bireyden yâda toplumun ve bireyin bilinçaltına yerleştirilmiş kodlardan kaynaklanma olasılığı çok yüksek. Aslında Jops bunun sebebini kendi ağzından dile getiriyor. Diyor ki: “

“Başkalarının düşüncelerinin sonuçlarıyla yaşanan yaşam, doğmaların tuzağına düşmektir. Bu düşünceler altında üniversiteden ayrılmaya karar verdim. Üniversite okunmadan da başarılı olunabileceğini kendimi inandırmaya çalıştım. Ve bunda da başarılı oldum. Kendimi buna inandırabildim. Bu kararım o zaman oldukça korkutucuydu ama şimdi bakıyorum da, yaşamımda verdiğim en iyi kararlardan biriydi”

Başarı için üniversite okumanın şart olmadığı bir gerçek olmakla birlikte burada Jops’un başarı anahtarı başkalarının düşünceleri ile yaşamaması kendisine ait düşünceleri hayata geçirmesi olsa gerek. Ortaya koyduğu ürünler bu özgünlüğün bir sonucu.

Ne diyelim görünenin ardında görünmeyen gerçeği görebilen, kimseye öykünmeden kendi bildiği tarzda yaşayan bir gençlik dileğiyle…

 

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Sokak Lambası

Sokak Lambası

Karanlık sokaklarda yürümenin içimize verdiği ürpertiyi, ışığının gücü nispetince, yolumuzu aydınlatan sokak lambası ile gidermek ve altında bekleyipte sabit kılınnmak yerine yol boyunca ışığı ile bize mihmandarlık yapacak olan diğer sokak lambalarını eşliğinde yürümeye çalışmak...
Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Her sancı yeni bir doğumun müjdecisidir. Fikirlerin, düşüncelerin doğuşu da fikir sahibi için sancılıdır. Bu sancıyı çekmeden konuşanlar için söylenen "Ağzı olan konuşuyor" değimi meseleyi izahta yeter derecede öneme sahiptir. Konuşurken durduğumuz yere iyi bakmalıyız.
Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Meseleler karşısında fikir magandalarının etrafa saçtığı habis düşünceler yerine milletin kolektif şuurundan çıkmış fikirlerden hareketle bir eylem tarzı belirleye bilmeliyiz.
Seçim Sandığına Buyurun

Seçim Sandığına Buyurun

Belki masumane başlayan ama daha sonra fırsatcçlık yapmaya çalışan marjinal sol grupların asıl maksadını göremeyip olaya balıklama atlayan ülkem insanını anlayamıyorum.
Fe Eyne Tezhebun?

Fe Eyne Tezhebun?

Nereye bu gidiş, nereye kadar?
Birlikte Yaşayabilmek..

Birlikte Yaşayabilmek..

Ekmek kırıntıları
serpiyorum cephede
kumtorbaları üstüne
su verirken
evinde generalim
kuşkonmaz çiçeğine

Sunay Akın

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.