İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
İbrahim KAYA İbrahim KAYA Sairzaman

Deliye Hergün Öğretmene Birgün

İnsanı insan yapan değerleri vermeye çalışırken delirmemek elde değil bazen. Ama galiba delirmek en iyisi. Nede olsa deliye her gün, öğretmene bir gün bayram.
Yayın: Güncelleme:

Öğretmen insanları eğitmek, öğretmek, meslek edindirmek amacıyla faaliyet gösteren, anne ve babadan sonra çocuk üzerinde en çok emeği bulunan varlık. Beşikten mezara kadar ilim öğrenin düsturunun bir tezahürü olarak, insanın dünyaya gözlerini açtığı ilk anda başlar öğrenme faaliyeti. Önce ciğerlerine giden ilk havanın verdiği acı ile ağlayarak öğrenirsin oksijenin yakıcı bir gaz olduğunu. Sesler duymaya başlarsın etraftan sana doğru uçuşan. Gözlerini ilk açtığında etrafı öğrenmeye başlarsın. Ellerine birazcık fer geldiğinde dokunarak öğrenmeye çalışırsın. Ses temelli cümle yöntemi ile konuşmayı öğrenirsin. Çok gezen bilir sözünü ispatlamaya çalışırcasına ilk adımlarını atarsın yeryüzünde. Ve öyle bir an gelir ki okula başlarsın. Ve aslında hiçbir şeyi bilmediğini ve her şeyi yeni öğreneceğini anlarsın. Sana her şeyi öğretecek insanı, beşikten mezara kadar süren öğrenme faaliyetinde sana yol gösteren kılavuzunu, öğretmenini tanırsın. Sen öğretmenine ne kadar değer verirsen o kadar değer görürsün. Ana baba hakkından sonra öğretmenin hakkının geldiğini bilirsen ona zaten değer verirsin. Her gün olmasa bile en azından sen de bir gün verirsin.

Her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü çeşitli etkinlikler ile kutlanır. Öğretmen bir gün dahi olsa değerli olduğuna kendini inandırmaya çalışır. En azından bir gün bile olsa öğretmenin ve öğretmenlik mesleğinin öneminden, onurundan bahsedilir. Ama geriye kalan 364 güne baktığımızda öğretmenler hep çok konuşan ama az çalışan bir grup olarak yerilir.

 24 Kasım Öğretmenler Gününün 30. Yılını kutlarken öğretmenleri delilik sınırına getiren sorunların birçoğu hala çözümlenebilmiş değil. Bu sorunların çözümünde gösterilen kaplunbai tavır ömür törpüsüne göre ters bir ivme gösterdiğinden, her halde ben çözümü göremem torunlarım görür diyesim geliyor içimden. Özlük hakları, mali kazanç noktasındaki yetersizlikler bir yana, öğretmenlik mesleğine ve onuruna dokunan yakıştırmalar, sözler, bakışlar, tavırlar zaten insan ile uğraşmanın getirdiği sorumluluk altında ezilen öğretmene dokunuyor dokunmasına da aman sen de dokunma bin ah işitmek istemiyorsan. Bir elimiz yağda, bir elimiz balda olsun demek istemiyorum. Ama bırakın zihnimiz, kalbimiz, elimiz ve dilimiz işimizde olsun. Eğitim öğretim faaliyetlerinde asıl unsur olan öğretmenin zihnini, kalbini, elini ve dilini bu faaliyetlerin dışındaki diğer sorunlar ile meşgul etmeyin. Öğretmenlik mesleği ile ilgili oluşan yanlış algılarla öğretmeni üzmeyin.

 Hadi halk içinde öğretmenlik mesleğine karşı var olan yanlış algıyı bir nebze olsun anlayabiliyoruz da, devlet büyüklerimizin de bu algı içinde olmasını bir türlü anlayamıyoruz. Öğrenci merkezli eğitim deyip dururken öğretmeni eğitim ve öğretimin merkezinden uzaklaştırdığımızın fakında mıyız bilmem. Önce şuna karar vermek gerekiyor sanırım. Öğretmen mi değerli, öğrenci mi? Bu sorunun cevabı ne olmalı sizce? Et ile tırnak gibidirler derim ben. Tırnağa hayat veren ettir öğretmen. Et tırnaksız olur ama tırnak etsiz olmaz. Lakin maalesef bazen roller değişir. Değişmek zorunda bırakılır. Kimi zaman et tırnağa muhtaç kılınır. Aslında öğrencileri başınızın üzerinde tutarken öğretmenleri ayaklarınızın altına aldığınızın farkında mısınız bilmem?

İnsanı insan yapan değerleri vermeye çalışırken delirmemek elde değil bazen.  Ama galiba delirmek en iyisi. Nede olsa deliye her gün, öğretmene bir gün bayram.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Sokak Lambası

Sokak Lambası

Karanlık sokaklarda yürümenin içimize verdiği ürpertiyi, ışığının gücü nispetince, yolumuzu aydınlatan sokak lambası ile gidermek ve altında bekleyipte sabit kılınnmak yerine yol boyunca ışığı ile bize mihmandarlık yapacak olan diğer sokak lambalarını eşliğinde yürümeye çalışmak...
Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Her sancı yeni bir doğumun müjdecisidir. Fikirlerin, düşüncelerin doğuşu da fikir sahibi için sancılıdır. Bu sancıyı çekmeden konuşanlar için söylenen "Ağzı olan konuşuyor" değimi meseleyi izahta yeter derecede öneme sahiptir. Konuşurken durduğumuz yere iyi bakmalıyız.
Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Meseleler karşısında fikir magandalarının etrafa saçtığı habis düşünceler yerine milletin kolektif şuurundan çıkmış fikirlerden hareketle bir eylem tarzı belirleye bilmeliyiz.
Seçim Sandığına Buyurun

Seçim Sandığına Buyurun

Belki masumane başlayan ama daha sonra fırsatcçlık yapmaya çalışan marjinal sol grupların asıl maksadını göremeyip olaya balıklama atlayan ülkem insanını anlayamıyorum.
Fe Eyne Tezhebun?

Fe Eyne Tezhebun?

Nereye bu gidiş, nereye kadar?
Birlikte Yaşayabilmek..

Birlikte Yaşayabilmek..

Ekmek kırıntıları
serpiyorum cephede
kumtorbaları üstüne
su verirken
evinde generalim
kuşkonmaz çiçeğine

Sunay Akın

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.