İbrahim KAYA İbrahim KAYA Sairzaman

Yedi Güzel Adamdan Biri

Vefatının on ikinci yılında yedi güzel adamdan biri Mehmet Akif İnan'ın anısına...
Yayın: Güncelleme:

12 Temmuz 1940 yılı Urfa’nın Balıklıgöl Mahallesinde Mirzalı aşiretinden Hacı Müslim Efendi’nin evinde dünyaya gözlerini açan yedi güzel adamdan biri, Mehmet Akif İnan, son derece ileri görüşlü, idealist bir aksiyon adamı olduğu kadar bir fikir ve sanat adamı kişiliği ile hayata ayrı bir anlam ve renk kattı. Mehmet Akif İnan’ın kişiliğindeki çok yönlülük kendini söylemlerinde ve eylemlerinde belirginleştirmektedir.

Öğretmen olarak Mehmet Akif İnan:

Mehmet Akif İnan 1972 yılında Uşak İmam Hatip Lisesinde başladığı öğretmenlik mesleğinin değerlerini ve onurunu vefatına kadar sürdürmüştü. “O eğitimin amacının öğrenmeyi öğretmek olduğuna inanıyordu. Ona göre öğrenen öğretir, öğreten öğrenir, sohbet öğrenmesini öğrenmenin özüdür.” O ömrünü eğitime harcayan bir öğretmendi ve Türkiye’nin geleceği Mehmet Akif İnan gibi ömrünü eğitime harcayanlara bağlıdır.

Şair olarak Mehmet Akif İnan:

“Olayların kuşatması altındaysanız. Bir yoğun hüzün yağmakta ise üzerinize. Günler saatler bunalımın otağını kurmuşsa içinize, sıkıntı bezirganı haraca bağladıysa sizi. Aczden başka bir sermayeniz kalmamış gibiyse. Dualar yüreğinizin semtine uğramadan çıkıyorsa ağzınızdan. Kendi sesiniz bile yabancı düşüyorsa kulaklarınıza. Şiir okumalısınız”

Lise yıllarında edebiyata ilgi duymaya başlayan İnan, Mavera, Büyük Doğu, Diriliş gibi edebiyat dergilerinde mürekkep harcamıştır. Mavera dergisinin kurucuları arasında yer alan yedi kişi Cahit Zarifoğlu’nun bir şiir kitabına ad olacaktır. Bu kişiler: Erdem Beyazıt, Ersin Gündoğan, Alaaddin Özdenören, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Hasan Seyidoğlu ve Mehmet Akif İnan’dır.

Mehmet Akif İnan 60'lı yıllarda gelişmeye başlayan İslam edebiyatının temsilcilerinden ve teorisyenlerindendir. Ömrünün sonuna kadar kültür ve sanatla olan bağını hiç koparmamıştır.

Her eylem yeniden diriltir beni

Nehirler düşlerim göl kenarında

Doğ ey güneş erit taştan adamı

Ve kurut taşları diken elleri

Sendikacı Mehmet Akif İnan:

Mehmet Akif İnan’ın hayata, edebiyata ve eğitime bakış açısındaki farklılık sendikacılık yönünde de kendini göstermektedir. İnan’ın sendikacılığında yapılan işlerin, söylenen sözlerin zamanının, üslubunun önemi dikkat edilmesi gereken bir nokta idi. O şikayet eden, sorun çıkaran bir sendikal anlayış değil, çözüm üreten bir sendikal anlayışı benimsemiş, çözüm önerisi getirmeden sorun dile getirmeme prensibini başlangıçta ortaya koymuştur. Sendikacılıkta haklar kadar sorumluluklarında olduğu bilinciyle hak etmeden, yani sorumlulukları yerine getirmeden hiçbir haktan bahis etmemek, iş ahlakını her zaman korumak, yapılan işte en iyiyi meydana getirmek ve bunun karşılığında mutlaka örgütlü bir mücadele içerisinde olunması gerektiği Akif İnan sendikacılığının genel çerçevesini çizer.

Akif İnan sendikacılığının yönteminde kırmak, dökmek, başkalarına zarar vermek ve zarar görmek asla öngörülmemiştir. Sendikal mücadelede öncelikle sorun tespit edilmiş, sorunun boyutu, mahiyeti çizilmiş, çözüm önerileri tespit edilmiş ve bu çözüm önerilerinin hayata geçirilebilmesi için örgütlü gücün imkanları devreye sokulmuştur. Sorunların çözümünde üç aşamalı bir yöntem belirlenmiştir:

1.Sorun ve çözüm önerileri sorunu çözecek makam ziyaretle iletilir.
2.Sonuç alınmasa sorun ve çözümü kamuoyu ile paylaşılır.
3.Son eylem: İş bırakmaktır.


Mehmet Akif İnan’ın sendikal anlayışı ve çabası sonucunda hak ve adaletin arandığı her alanın, hak arama bilincine açık olduğu gerçeği yeni bir dünya ile tanışmış oldu. Ve Eğitim-Bir-Sen doğdu.

Evet sevgili okur 6 Ocak 2012 Mehmet Akif İnan’ın vefatının on ikinci yılı ve bu satırlar merhumun anısına kaleme alınmıştır. Buraya kadar anlattıklarımdan Mehmet Akif İnan’ın hangi yönü dikkatini çekti ve hangileri aklında kaldı bilemiyorum ama, kısaca şunu söyleyebilirim:

O bir şairdi geleceği geleneğe bağlayan

O bir mütefekkirdi düşün ve düşüncenin peşinde

O bir öğretmendi öğrenmek ve öğretmek sevdasında

O bir örgütçüydü hak ve adaletin arandığı her yerde

O bir entelektüeldi hak ve adaletin arandığı her yerin, hak arama bilincine açık olduğu gerçeğini dünyaya tanıtan

O bir çelebiydi giyimi, kuşamı, tıraşı ve sohbeti hep bir özeni gösterirdi.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Sokak Lambası

Sokak Lambası

Karanlık sokaklarda yürümenin içimize verdiği ürpertiyi, ışığının gücü nispetince, yolumuzu aydınlatan sokak lambası ile gidermek ve altında bekleyipte sabit kılınnmak yerine yol boyunca ışığı ile bize mihmandarlık yapacak olan diğer sokak lambalarını eşliğinde yürümeye çalışmak...
Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Her sancı yeni bir doğumun müjdecisidir. Fikirlerin, düşüncelerin doğuşu da fikir sahibi için sancılıdır. Bu sancıyı çekmeden konuşanlar için söylenen "Ağzı olan konuşuyor" değimi meseleyi izahta yeter derecede öneme sahiptir. Konuşurken durduğumuz yere iyi bakmalıyız.
Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Meseleler karşısında fikir magandalarının etrafa saçtığı habis düşünceler yerine milletin kolektif şuurundan çıkmış fikirlerden hareketle bir eylem tarzı belirleye bilmeliyiz.
Seçim Sandığına Buyurun

Seçim Sandığına Buyurun

Belki masumane başlayan ama daha sonra fırsatcçlık yapmaya çalışan marjinal sol grupların asıl maksadını göremeyip olaya balıklama atlayan ülkem insanını anlayamıyorum.
Fe Eyne Tezhebun?

Fe Eyne Tezhebun?

Nereye bu gidiş, nereye kadar?
Birlikte Yaşayabilmek..

Birlikte Yaşayabilmek..

Ekmek kırıntıları
serpiyorum cephede
kumtorbaları üstüne
su verirken
evinde generalim
kuşkonmaz çiçeğine

Sunay Akın

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.