İbrahim KAYA İbrahim KAYA Sairzaman

İLKSAN: Sandığın Sandığın Gibi Değil

İLKSAN deleğe secimlerinin yapılacağı şu günlerde hesap sormak için tüm sınıf öğretmeni arkadaşların gerekli hassasiyetle hareket etmesi önem taşımaktadır. İLKSAN yardım sandığı olma hüvviyetinden sıyrılmış, arpalık olma hüvviyeti kazanmıştır.
Yayın: Güncelleme:

28 Nisan’da İLKSAN ilçe temsilcisi secimleri var. Yıllardır sınıf öğretmenlerinin cebinden zorla alınan paraların hesabını sorma günü bugündür.

Acaba sekiz  yaşındaki çocuğunuzun cebindeki paraya dokunabilir misiniz? Dokunamazsınız ve dokunmamalısınız. Onun rızası dışında, parasını tasarrufa çeviremezsiniz. Kumbaraya o isterse atar. Doğrusu da budur. Gelin görün ki hayatta her işin doğrusu yapılmıyor. İster inanın ister inanmayın, ülkemizde tam altmış dokuz yıldır, il ve ilçe milli eğitim müdürleri, eğitim denetmenleri, şube müdürleri, sınıf öğretmenleri, milli eğitim müdürlüklerinde çalışan şef ve memurlar isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak sandığa üye yapılmaktadır. Hukuk devleti ilkesi gereğince herkes dilediği şekilde vakıf, dernek ya da yardım sandığına üye olabilir ve aidat ödeyebilir. Fakat hiç kimse rızası olmadan zorla bir sandığa üye olamaz, maaşından kesinti yapılamaz. Bu durum  hukuk devletinin vatandaşlarına sunmuş olduğu bir teminattır.

Şöyle… 1943 yılında bir yardım sandığı kurulmuş. Demişler ki büyüklerimiz: “Her ilkokul öğretmeninin maaşının yüzde ikisi bu sandıkta toplanacak. Ta ki emekli oluncaya kadar… Emekli olurken de bu paralar geri verilecek. Vesselam…” İşte o gün bu gündür üyeler zorla tasarruf ederler. Ettirilirler… Sağ olsun büyüklerimiz.

Sonra bu zoraki tasarruflarımızın toplandığı sandığın başına da yöneticiler gerekmiş, haliyle. Peki yöneticiler kimler olmuş dersiniz? Zeki, kurnaz ve bu özellikleri herkesin malumu olan birilerini bulmuşlar

Bal tutan parmağını yalamaz mı? Yalar elbette. sandığı bekleyenler ne yapsın? Onlar da sandığın içindekileri yemiş. Yemiş yemiş bitirmişler ama akşama sancı falan yok. Büyüklerimizden biri de demiş ki: “Verdimse Ben Verdim. Ne olmuş?”

Gelin, bu hikâyenin sonunu biz getirelim. Kuruluş amacı; sınıf öğretmenleri arasında yardımlaşmayı sağlamak olan ve kamuoyunda kısaca İLKSAN olarak bilinen İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı öğretmenlerin sırtında kambur olmaya devam ediyor. Gelirinin %98,23’ünü faiz ve aidat geliri olarak açıklayan ve ortalama otuz yıl çalışan öğretmenden kestiği miktarı, üzerine hiçbir şey koymadan “emeklilik yardımı” olarak ödeyen bir sandıktır İLKSAN.

ZORLA ÜYELİK KALDIRILMALI

İLKSAN'ın öğretmenler arasında ve kamuoyunda yıpranan imajının düzeltilmesi için ivedilikle yasasının ve antidemokratik statüsünün değiştirilmesi ve ardından kapatılması gerekmektedir. İLKSAN'da dürüstlük, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verilebilirlik olmalıdır. İLKSAN kapatılmalı, para ve mal varlığı üyelerine dağıtılmalıdır.

İLKSAN'IN MALVARLIĞI 450 MİLYON TL, VERECEĞİ 1,5 MİLYAR TL

1943 yılında çıkarılan bir kanunla kurulan ve şu an 240 bin üyeden zorla aidat toplayan İLKSAN'ın tüm varlığı ancak 450 milyon TL'dir. Oysa ki İLKSAN'dan üyelerinin alacaklarının bedeli yaklaşık olarak 1.5 milyar TL'dir. Sürekli zarar ettiği, talan edildiği  düşünüldüğünde, geçen her gün üyelerin aleyhine işlemektedir. Yıllardır sarı sendikaların, ideolojik merkezlerin arpalığı, birilerinin babasının çiftliği gibi görülen İLKSAN zarar üstüne zarar ediyor.

OYAK'IN ÖDEDİĞİ VERGİ, İLKSAN'IN MALVARLIĞINDAN BİLE FAZLA

İLKSAN'dan 18 yıl geç kurulan ve İLKSAN'dan 30 bin dolayında daha az üyesi bulunan OYAK'ın; Renault ve MAİS, Adana, Bolu, Ünye, Mardin, Elazığ ve OYSA çimento fabrikaları, AXA-OYAK Holding, OYAK Yatırım Menkul Değerler, OYAK Ankerbank, Halk Leasing ve OYAK Emeklilik finans, HEKTAŞ, TUKAŞ, ETİ Gıda, OYAK İnşaat, OYTAŞ, OYAK Enerji, OYAK Teknoloji gibi kırkı aşkın yurt içi ve yurt dışı iştirakinde 20 bin kişiye istihdam oluşturmaktad ve OYAK'ın 14 milyar TL'lik varlığı ile  ödediği verginin dahi İLKSAN'ın tüm malvarlığından daha fazladır.

 

KONGREDE İLKSAN YÖNETİCİLERİNİN MAAŞ VE YETKİLERİ ARTIRILDI !!!

İLKSAN'ın tasfiyesi halinde üyelerinin alacaklarının devlet güvencesine kavuşturulması gerekmektedir, olağan kongrede İLKSAN yöneticilerinin maaşlarının, Yönetim Kurulu Başkanı için asgari brüt ücretin yedi katına, Yönetim Kurulunun diğer üyelerinin maaşlarının brüt asgari ücretin dört katına, denetleme kurulu üye maaşlarında 1998 TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini biliyor musunuz? "İLKSAN'ın kimlere emanet edildiğini öğretmenlerimizin görmesi gerekir. Devletten aldıkları öğretmenlik maaşları dışında yolluk, yevmiye ve diğer masraflar dışında İLKSAN yöneticileri 5 bin TL'ye varan maaşlar alıyor. Mevcut öğretmen maaşından kesilen aidatlar birilerine "Huzur Hakkı", "Yolluk", "Yevmiye", "Masraf" ve "Maaş" oluyor.

Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş her bireyin tasarruflarını değerlendirmesi özgürce kendisine bırakılmıştır. ; sınıf öğretmenlerinin İLKSAN marifetiyle bundan muaf tutulmasını kabul etmiyor ve hep birlikte İLKSAN “Düş Artık Yakamızdan” diyoruz.

28 Nisanda yapılması planlanan İLKSAN delege seçimleri öncesi 1943 yılından beri varlığını sürdüregelen ve artık ıslahı mümkün olmayan sandığın tasfiye edilerek varlığının hak sahiplerine dağıtılması sandığın zorunlu üyelerinin en büyük talebi olup oyumuzun da bu yönde kanaat bildirenlerden yana olacağını olması gerektiğini bilmenizi isterim.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

M.Ali Çınar
26.04.2012 / 09:17:19
Hocam önemli bir konuyu dile getirmişsiniz ancak sınıf öğretmenlerinin %95 uykuda. Bu dolap böyle devme eder gider diye düşünüyorum.

YAZARIN SON YAZILARI

Sokak Lambası

Sokak Lambası

Karanlık sokaklarda yürümenin içimize verdiği ürpertiyi, ışığının gücü nispetince, yolumuzu aydınlatan sokak lambası ile gidermek ve altında bekleyipte sabit kılınnmak yerine yol boyunca ışığı ile bize mihmandarlık yapacak olan diğer sokak lambalarını eşliğinde yürümeye çalışmak...
Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Her sancı yeni bir doğumun müjdecisidir. Fikirlerin, düşüncelerin doğuşu da fikir sahibi için sancılıdır. Bu sancıyı çekmeden konuşanlar için söylenen "Ağzı olan konuşuyor" değimi meseleyi izahta yeter derecede öneme sahiptir. Konuşurken durduğumuz yere iyi bakmalıyız.
Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Meseleler karşısında fikir magandalarının etrafa saçtığı habis düşünceler yerine milletin kolektif şuurundan çıkmış fikirlerden hareketle bir eylem tarzı belirleye bilmeliyiz.
Seçim Sandığına Buyurun

Seçim Sandığına Buyurun

Belki masumane başlayan ama daha sonra fırsatcçlık yapmaya çalışan marjinal sol grupların asıl maksadını göremeyip olaya balıklama atlayan ülkem insanını anlayamıyorum.
Fe Eyne Tezhebun?

Fe Eyne Tezhebun?

Nereye bu gidiş, nereye kadar?
Birlikte Yaşayabilmek..

Birlikte Yaşayabilmek..

Ekmek kırıntıları
serpiyorum cephede
kumtorbaları üstüne
su verirken
evinde generalim
kuşkonmaz çiçeğine

Sunay Akın

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.