İbrahim KAYA İbrahim KAYA Sairzaman

Fikir/Konuşma/Yazı/ Yorum

Ben ve bu sitede yazan diğer arkadaşlar düşünce dağarcıklarında var olan diyalektiklerimizi konuşma yolu ile muhataplarımıza iletmek, yazı ile de bu muhatapları çeşitlendirmek suretiyle kendimizi (fikriyatımızı) muhatap aldığımız kesim (ler) tarafından eleştiriye/sorgulamaya açmış oluyoruz.

Fakat zaman zaman yaptıkları eleştirilerde/yorumlarda, işim verme öz cesaretini gösteremeden, havaya rastgele kurşun atan magandalar tarafından kör kurşunların hedefi haline getiriliyoruz..
Yayın: Güncelleme:

İnsanoğlunun zihni birikimi üç temel sütün üzerinde yükselir: Tefekkür / düşünce, konuşma ve yazı. Bu üç sütün arasında hem kişinin kendi iç birikimi, hem de muhatabıyla olan iletişimi açısından tamamlayıcılık ilişkisi vardır. Ancak bu zihni faaliyetler gerek nitelikleri gerekse sosyal sorumlulukları açısından farklılaşan özelliklere sahiptir.

 Tefekkür kişinin kendi iç dünyasında ancak kendi özel şartları ile sınırlandırılabilen zihni bir seyahate çıkmasıdır. Fikir bu işi üretmekle görevli uzvun içinde kaldığı sürece eleştiriden uzak bir şekilde kişinin kendi iç derinliği ile gelişip duran bir zihin faaliyetidir.

 Yani dış dünyaya yansımamış bir düşünce, ancak kişinin kendisi tarafından sorgulanabilir, derinleştirilebilir.

 Konuşma, kişinin zihni seyahatlerinin, bir muhataba ulaştırma gayesi ile, dil kullanılarak aktarılma işidir.

 Yazı, konuşma faaliyeti sonucunda oluşmaya başlayan muhatabı mümkün olduğunca çeşitlendirme, konuyu başka zihinlerin eleştirisine açarak derinlik kazandırma çabası olarak görülebilir.

 Kısacası düşünce kişinin aracısız ürünü, konuşma insani bir özellik, yazı ise, geniş yelpazede, bireyler arası bir iletişim çabasıdır.

 Ben ve bu sitede yazan diğer arkadaşlar düşünce dağarcıklarında var olan diyalektiklerimizi konuşma yolu ile muhataplarımıza iletmek, yazı ile de bu muhatapları çeşitlendirmek suretiyle kendimizi (fikriyatımızı) muhatap aldığımız kesim (ler) tarafından eleştiriye/sorgulamaya açmış oluyoruz.

 Fakat zaman zaman yaptıkları eleştirilerde/yorumlarda işim verme öz cesaretini gösteremeden, havaya rastgele kurşun atan magandalar tarafından kör kurşunların hedefi haline getiriliyoruz. Birde yaptıkları eleştirileri üretilen fikir/konuşma/yazı üzerinden değil fikir/konuşma/yazı sahibi üzerinden sürdürüyorlar. Yaptıkları eleştiri/yorumların kendi kalitelerini de göstermiş olduğunu fark etmeden, kim olduklarını da belli etmemek için kafaları kuma gömülü fakat vücutları dışarıda sallayıp duruyorlar.

 Bu durum fikrin kaynağı olan özne ile muhatabın arasındaki dengeyi yok ederek fikir ile ahlak arasındaki ilişkiyi derinden sarsmaktadır. Fikir/konuşma/yazıdan ziyade düşünenin/konuşanın/yazanın şahsiyetine yönelik eleştirisel derinlikten yoksun, metodik olmayan ve ahlak kaygısı gözetmeden yapılan eleştiriler fikrin kaynağı olan özne ile muhatabını birbirine yabancılaştırmaktadır.

 Tefekkür derinliğinden dile oradan da ele yansıyan fikirlerin muhatabı olanlar, bu fikirleri okurken önce insan sonra da insaf sahibi olduklarını unutmamalıdırlar. Hoşlanmadığınız, fikirlerini/konuşmalarını/yazılarını beğenmediğiniz fikir sahibi ile muhatap olmak zorunda değilsiniz. Muhatap aldığınız kişiye de insan olmanın gerektirdiği ölçülerde eleştiri/yorum yapmak zorundasınız.

 Fikirlerini/konuşmalarını/yazılarını kendi ismi ile yapma cesaretini gösteren bu insanlara yapacağınız eleştirilerde/yorumlarda sizde aynı cesareti (isminizi yazma cesareti) gösteremiyorsanız kafasını kuma gömmüş kaba etini açıkta bırakan deve kuşundan ne farkınız var?

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

İzzettin KÖMÜRCÜ
10.02.2013 / 22:35:26
önce derin bir iç çektiğimi ifade edeyim :)güzel ifade etmişsin sıkıntımızı..söylediğin gibi ismini yazma cesareti gösteremeyen kafasını kuma gömmüş kıçını açıkta bırakan deve kuşundan farkı olmaz.....

YAZARIN SON YAZILARI

Sokak Lambası

Sokak Lambası

Karanlık sokaklarda yürümenin içimize verdiği ürpertiyi, ışığının gücü nispetince, yolumuzu aydınlatan sokak lambası ile gidermek ve altında bekleyipte sabit kılınnmak yerine yol boyunca ışığı ile bize mihmandarlık yapacak olan diğer sokak lambalarını eşliğinde yürümeye çalışmak...
Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Önemli Olan: Ne Söylediğin Değil Nereden Söylediğin

Her sancı yeni bir doğumun müjdecisidir. Fikirlerin, düşüncelerin doğuşu da fikir sahibi için sancılıdır. Bu sancıyı çekmeden konuşanlar için söylenen "Ağzı olan konuşuyor" değimi meseleyi izahta yeter derecede öneme sahiptir. Konuşurken durduğumuz yere iyi bakmalıyız.
Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Kolektif Şuur (Ortak Bilinç) Ve Eyleme Geçebilme

Meseleler karşısında fikir magandalarının etrafa saçtığı habis düşünceler yerine milletin kolektif şuurundan çıkmış fikirlerden hareketle bir eylem tarzı belirleye bilmeliyiz.
Seçim Sandığına Buyurun

Seçim Sandığına Buyurun

Belki masumane başlayan ama daha sonra fırsatcçlık yapmaya çalışan marjinal sol grupların asıl maksadını göremeyip olaya balıklama atlayan ülkem insanını anlayamıyorum.
Fe Eyne Tezhebun?

Fe Eyne Tezhebun?

Nereye bu gidiş, nereye kadar?
Birlikte Yaşayabilmek..

Birlikte Yaşayabilmek..

Ekmek kırıntıları
serpiyorum cephede
kumtorbaları üstüne
su verirken
evinde generalim
kuşkonmaz çiçeğine

Sunay Akın

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.